BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Alpina 3,2l co wiecie na ten temat ??? POMOCY !
Autor Wiadomo
zenonkupaj 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 27 Mar 2007
Skd: Sulejówek
Wysany: 2007-05-02, 09:08   Alpina 3,2l co wiecie na ten temat ??? POMOCY !

Witam
Potrzebuje wszystkie informacjie na temat tego silnika a takze samochodu w ktorym siedzily takie silniki. Prawdopodobnie silnik pohodzi z e36 i prawdopodobne ze w kombi >?? przynajmniej tak slyszalem i prawdopodobnie oznaczona symbolem B3 z tego co pamietam ktos na forum mial taka furke.

Szukalem i na forum i w googlach i nic ciekawego nie znalazlem jezeli maice jakiekolwiek informacjie zdjecia ilustracjie prosz bardzo o pomoc dodam ze zalezy mi na czasie

pozdrawiam

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-05-02, 09:43   

od dłuższego czasu pojawia się Touring e36 na Otomoto z tym silnikiem - czy o to auto Ci chodzi?

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2007-05-02, 09:49   

tak na allegro pojawia sie od przeszło roku Alpina B3 E36 3,2 w Kombi .. ma ją ktoś z forum www.streetracing.pl .. z tego co wiem auto ma gaz .. ;/ i niska cene jak na alpine okolo 30tys a trzeba zauwazyc ze zwykle e36 w bdb stanie w Kombi chodza po okolo 20tys wiec jak na Alpine to cena jest śmieszna .. w dodatku to prawdziwa Alpina ma plakietki w w dowodzie wpisane Alpina .. dlaczego nie schodzi .. jesli ci o nią chodzi musisz jechac zobaczyć

Z tego co wiem to Alpina B3 z silnikiem 3,2 jest zbudowana na podstawie silnika m52b28 dysponuje mocą 265KM i 330Nm momentu obrotowego .. była wyprodukowana w okolo 340szt i powstawala we wszystkich budach e36

Alpina B3 3,0 była zas robiona na podstawie silnika m52b25 .. ale nie otą ci chodzi

Co dokładnie było robione w silniku i jakie czesci zastosowano nie wiem .. napewno zmieniony został układ korobowy co poskutkowało sporo wieksza pojemnoscia, napewno inny jest wałek i obrobiona głowica .. napewno jest program .. ale to oczywiste

Nie było ich duzo moze byc wielki problem z czesciami .. problem staje sie śmieszny jesli ma sie góre kasy na org. graty i nowe z fabryki Alpiny a jak wiadomo graty od firmy z Leipzig do tanich nie nalezą

zenonkupaj 

Wysany: 2007-05-02, 10:06   

Nie nie interesuje mnie zadna sztuka z allegro czy tez otomoto mam do kupienia graty i potrzebuje info ile to ma koni z nie oficjiaklnych zrodel wiem ze ma ich 265 ale to nic pewnego pewne jest ze ma 105tk km i skrzynie 6b a takze dyfer ze spera nie stety nie wiem jaka i wydech z kwasowki na ktorym sa emblematy alpiny a takze wielkie katy

Chce sie dowiedziec jak jest w zeczyswistosci jakies twarde dane teh przsp itp wiem ze jedzie 300km/h a takze interesuje mnie wyglad tzn co musaze zrobic by choc troche dorownac orginalowi

pozdrawiam

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysany: 2007-05-02, 10:12   

tu masz ogloszenie z Holnadii o sprzedazy Alpiny B3 3,2

http://www.marktplaza.nl/...INA-2388284.php

ładnie widac srodeczek

A tu masz fotki org Alpinki ale w cabrio .. oczywiscie tez B3

jesli chodzi o dyfer .. to jesli nie widac oznaczenia to z tego co sie orientuje to Alpina dawała praktycznie zawsze 40% .. pamietam ze przy tym ogloszeniu była liczba 6,8s do 100 i 290km/h .. chodzi mi o te ogloszenie z allegro

daniel325 

Doczy: 26 Pa 2006
Skd: Świdnik koł. Lublina
Wysany: 2007-05-02, 10:20   

a od kogo masz do kupienia te graty? i za jakie pieniądze? ostatnio na lotnisku pod rykami http://forum.beemka-klub....er=asc&start=25
bylo e36 coupe 318 is z gratami od alpiny i tak jak mowisz silnik szpera skrzynia i kompletny wydech ciekawy jestem ile krzyczy jezeli to on tak czy inaczej ogolnie zbieral sie ten samochód
Ostatnio zmieniony przez daniel325 2007-05-02, 10:35, w caoci zmieniany 1 raz  

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysany: 2007-05-02, 10:28   

daniel325 napisa/a:
a od kogo masz do kupienia te graty? i za jakie pieniądze ostatnio na lotnisku pod rykami

własnie oto chodzi tu pieniadze graja wazna role nt tego silnika nikt ci duzo nie powie .. bo te Alpinki nie były popularne tak jak np. B6 e30 .. nie widziałem zadnych skanów z gazet nt tego modelu .. a po takich własnie materiałach mozna sie najwiecej dowiedziec .. moim zdaniem powinienes uderzyc na forum sr i dojsc do wlasciciela tego kombi on ci moze cos wiecej powie .. innej opcji nie widze

daniel325 

Wysany: 2007-05-02, 10:39   

ogólnie mowi sie ze ta alpina tnie podobnie jak e36 m3 3,0 plusem w przeszczepie jest prostota starszej technologi jak masz dobra cene to mozna pomyslec wazne jest jeszcze jaka masz podstawe do swapu 3 razy stawalem z ta alpina tak gdzies od 0 do 200 i jaos tam jedzie

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-05-02, 10:50   

daniel325 napisa/a:
wazne jest jeszcze jaka masz podstawe do swapu 3 razy stawalem z ta alpina tak gdzies od 0 do 200 i jaos tam jedzie

Daniel rozwiń to, bo nie wiem za bardzo co miałeś na myśli.

ps.jak się temat opatrzy to przenosze do Tuningu Mechanicznego...

daniel325 

Wysany: 2007-05-02, 12:50   

nie wiem co bardzo chcialbys zebym rozwina którą cześć wypowiedzi jezeli chodzi o podstawe chodzilo mi o to (jezeli ma 320,325,328 to ogromnym atutem tego swapu jest łatwosć przeszczepu do 316 czy 318 trzeba troche wiecej zabawy oczywiscie tez sie da) co do wyscigu przy pierwszym starciu wygral ze mna o jakas dlugośc przy drugim dla mnie dlugość a przy trzecim jak udalo mi sie ruszyc juz na maxa bez mielenia zostala jakies 3 dlugosći

Marcin 
Nurburgring Fan

Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2007-05-02, 21:04   

Arczi e30 napisa/a:
firmy z Leipzig do tanich nie nalezą

Zaden Leipzig tylko Buchloe.

RoboCop: Leipzig to po naszemu Lipsk, czyli byłe DDR-y, kraina dwutaktów Trabantów i Wartburgów
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-05-03, 06:57, w caoci zmieniany 2 razy  

m-powerek 

Doczy: 09 Lut 2007
Skd: ___
Wysany: 2007-05-07, 00:03   

W necie są wszystkie informacje nt alpin, wystarczy trochę poguglać.
Wersja 3,2 jest na bazie 328 i 3/4 bebechów w silniku jest inna, ale silniki te są b.trwałe i prawie bezobsługowe /choć wg mnie 3.0 jest "pewniejsze" tak jak m50 vs m52/, szwankować może tylko vanos.

Jak można pisać takie bzdury że auto z 265km jedzie 290-300kmh to pojęcia nie mam...., do tego potrzeba pod 400km.

Szpery w alpinach e36 mają blokadę 25%

zenonkupaj 

Wysany: 2007-05-07, 08:25   

Koledzy dziekuje wam za wszystkie odpowiedzi.

wiec tak arczi e30 bardzo Ci dziekuje duzo pomogles

daniel 325 tak to ta sama stuka to samochod mojego kumpla ale niestety pozczyl mu kumplowi ktory go rozbil dosc mocno ale silnik nie ucirpial tylko chlodnica poszla w strzepy

i dlatego ten caly post zastanawiam sie nad kupnem owej buni

skoro latala jak wsciekla w e36 to jak bedzie latac w e30 ;>

co do wypowiedzi m-powerka to jestes w duzym bledzie w owej alpinie cala elektronika byla zdejmowana w znanym na wszystkim zakladzie w lodzi i chopaki przy okazji programik zmienili
w drodze do ryk na trasie lubelskiej zostalo przekroczone 300km/h jednk 6 bieg czyni cuda ;)

pozdrawiam

ma_ciek 

Doczy: 14 Lut 2007
Skd: Wawa
Wysany: 2007-05-07, 12:42   

Troche szybko jak na ta trase??300km/h na jedno pasmowej drodze o niezbyt rownej nawierzchni..... ALe bmki potrafia.....:)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-05-07, 13:58   

może zegary było od 4-o cylindrówki ... ale to i tak musiało być szybko ... jednak w te 300km/h na polskich drogach (nawet autostradach) trójką trochę ciężko uwierzyć ... z drugiej strony :roll:

m-powerek 

Wysany: 2007-05-07, 17:23   

zenon nie kompromituj się, bredzisz aż się słabo robi

licznik może ci pokazać i 400kmh, to nie znaczy że tyle jedziesz

szóstka w b3 3.2 jest nadbiegiem i służy tylko i wyłącznie do oszczędzania paliwa, nie wpływa na vmax

nawet gdyby przełożenie było inne i skrzynia miałaby 10 biegów silnik 265km nie byłby w stanie pokonać oporów

są w necie profesjonalne testy i prędkość maksymalna tego auta to ok 260kmh

powtarzam, auta osiągające 300kmh mają minimum niecałe 400km, czujesz różnicę???

zenonkupaj 

Wysany: 2007-05-08, 00:51   

wierzcie badz nie ale

zegary orginalne alpiny wyskalowane do 300
gps pokazywal niecale 300 tzn 28x

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-05-08, 08:41   

m-powerek napisa/a:

Wersja 3,2 jest na bazie 328 i 3/4 bebechów w silniku jest inna, ale silniki te są b.trwałe i prawie bezobsługowe /choć wg mnie 3.0 jest "pewniejsze" tak jak m50 vs m52/, szwankować może tylko vanos.

Szpery w alpinach e36 mają blokadę 25%

coś w tym jest, silniki napewno są super trwałe, od lat obserwuje tą wyspoilerowaną Alpine, która przyjeżdża do Torunia - auto jest wciąż kręcone na max, kierownik przedni (nieraz to udowodnił w różnych konkurencjach) i samochód wciąż trzyma moc, co udowodnił choćby na zeszłorocznym zlocie jeźdżąc na torze - nie odbiegaj od tej zeswapowanej e46 coupe z M-Powerem pod maską...
wydaje mi się, że szpery w Alpinach miały 40% zeszperowanie...

m-powerek 

Wysany: 2007-05-08, 19:43   

Ciężko się chłopaki z wami gada, jeden leciał 300, no może 280pare, drugiemu się coś zdaje. Wszystko macie w necie, wystarczy poszukać.

http://www.buchloe-cars.ch/index_2.htm

tymczasem

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: