BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Klasyki PRL-u w teście mistrza
Autor Wiadomo
marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2007-04-13, 18:53   Klasyki PRL-u w teście mistrza

Siemka

heh tego jeszcze nie było chyba =D polecam ten artykulik naprawde bardzo ciekawy =D

http://www.otomoto.pl/ind...ry=3&artId=7049

Jednak fiat przegrywa z łada :/ obstawiał bym zupełnie inaczej =D

ps. Prowadziłem takiego fiata auto z 74 roku =D kolega kupił bo chciał go odrestaurować =D klimat niesamowity, szczególnie jak sie potem do bieeem wsiada =D hehe kosmos =D ale mowie wam to zawieszenie te fotele bez zagłowków

ehhh chyba to tylko potrafią zrozumieć prawdziwi miłośnicy motoryzacji =D

Pscolka 
Moto PszczoŁa ;)

Pomoga: 1 raz
Doczya: 08 Maj 2005
Skd: WPR ;)
Wysany: 2007-04-13, 19:21   

Tata Brunera mial łade i moja ciocia tyz, chyba nawet razem kupowali. To byly chyba lata 80-te. Boże co to byl za szczyt lansu przejechac sie tym autem :D

Pamietam tez jak moja ciocia na poczatku zabrala nas na wycieczke i zgasl jej silnik przed zakretem :mg: , no i zamiast skrecic wjechalismy w krzaki po przeciwnej stronie drogi :jupi:

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2007-04-13, 19:22   

Ale piękny ten fiat :mg:

Every man dies... But not every man really lives...

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-04-13, 19:48   

Mój tata miał fiata 125p z silnikiem Poloneza i było to pierwsze auto, które ujeżdżałem - mam sentyment....

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-04-13, 20:12   

Dokladnie jak mowi Pscolka, moj padre mial Lade chyba w latach 88-92 czy cos kolo tego, pierwsza fura ktora jezdzilem :) Tylko ze to byla 2106, czyli z okraglymi lampami: http://www.lada.nice.cal.pl/index.php?w=2106
Z tego co ojciec mowi to rzeczywiscie to byl duzo lepszy samochod od duzego Fiata, mimo znacznego pokrewienstwa. Lepsze przyspieszenie, lepsze prowadzenie (chociaz lada miala dosc "wesoly" tyl i lubila zatanczyc). No i jednak lepsza jakosc wykonania i trwalosc.
Z tym ogrzewaniem to maja racje, rzeczywiscie tak wydajnego ogrzewania jak w Ladzie nie spotkalem w zadnym samochodzie, doslownie maly piecyk. No i to byl samochod dla ktorego nie istnialo pojecie duzego mrozu, nie bylo takiej zimy podczas ktrej by nie odpalil. A w razie gdyby zdechl akumulator Lada miala na wyposazeniu fabrycznym korbe :shock: W pasie przednim byl otwor w ktory sie ja wkladalo i musiala odpalic.
Bardzo milo wspominam ten samochod, fajnie sie nim jezdzilo, do tego klimatyczne wnetrze ze stacyjka po lewej stronie kierownicy i deska rozdzielcza z 5 osobnymi okraglymi wskaznikami. Moze na starosc sprawie sobie taka Lade zeby dziecinstwo powspominac :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2007-04-13, 20:14, w caoci zmieniany 1 raz  

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2007-04-13, 20:13   

Kurde takiego fiacira z silnikiem bmw 1,8 to chcialbym miec na allegro byl niedawno taki , fajna sprawa :twisted:

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2007-04-13, 20:21   

Heh no ja wspominam kazda jazde fiatem kolegi z sentymentem =D e30 jest starym autem ale jak sie przesiada do takiego fiata z poczatku lat 70 to naprawde jest nie ta sama epoka =D ale najbardziej mi sie podoba zawiesznie =D tam nie ma co pukac ani stukac =D plastiki nie trzeszcza =D a tylna kanapa jest po prostu rewelacyjna ze sprezynami =D jak tapczan =D

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-04-14, 17:47   

a mnie sie najbardziej podobalo we fiatach 125p to ze jak sie powoli jechalo po dziurach to tak fajnie skrzypial. mieliscie tez tak?

fil 

Doczy: 05 Kwi 2006
Skd: ruda slaska
Wysany: 2007-04-14, 21:07   

moj ojciec w 77 roku mial zoltego 125p,jego ojciec takiego samego.ponoc pieknie sie oba w tamtych czasach prezentowaly pod blokiem,szczegolnie jak staly obok siebie :D

ja swoja przygode zaczynalem od lady 2107 1.5l w kolorze jasnoniebieskim z piekna tapicerko ze skayu i kerownica od malucha bo ta zwykla za wielka byla..
starszy moj jeszcze mial biala lade 1.6l,ta starsza ze swiatlami jak e30 :mg: .i piekna skorzana kierownica z trzema srebrnymi ramionami(dziurkowanymi),na Nurburgringu popierdzielal nia 170km/h...

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2007-04-15, 07:38   

hehhe

za 20 lat nasi synowie beda tak pisali o naszych e30 hehehe

... moj ojciec miał kiedyś taka stara beeme e30 ;-) hehehehehehehehehe :mg: :mg:

Ja tam chcial bym mieć swoja e30 zawsze gdzies w garażu na zasłużonym miejscu =D :D

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Pomg: 12 razy
Doczy: 07 Cze 2006
Skd: Czeladź - Piaski
Wysany: 2007-04-15, 13:05   

Ojciec miał identyczną :)

Bruner napisa/a:
Lepsze przyspieszenie, lepsze prowadzenie (chociaz lada miala dosc "wesoly" tyl i lubila zatanczyc).

Łada w porównaniu do Fiata miała z tyłu sprężyny a nie resory piórowe :) na dziórach czasami tył skakał jak ping pong :lol:

Bruner napisa/a:
Z tym ogrzewaniem to maja racje, rzeczywiscie tak wydajnego ogrzewania jak w Ladzie nie spotkalem w zadnym samochodzie, doslownie maly piecyk. No i to byl samochod dla ktorego nie istnialo pojecie duzego mrozu, nie bylo takiej zimy podczas ktrej by nie odpalil. A w razie gdyby zdechl akumulator Lada miala na wyposazeniu fabrycznym korbe :shock: W pasie przednim byl otwor w ktory sie ja wkladalo i musiala odpalic.

Święta prawda w łądzie nigdy nie było zimno, po kilku minutach jazdy już było cieplutko w aucie. Z tym odpalaniem na korbe to było tak że trzeba było najpierw odkręcić rejestracje bo zasłaniała dzióre w zderzaku przez którą wkładało sie korbke :D
Ojciec czasami tak odpalał to sie wie :lol:

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2007-04-15, 13:23   

heh ja kiedys myślalem że łada i fiat to to samo :oops: tylko ze swiatla sobie ktos zmienil =D ale to bylem takim małym brzdącem =D

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-04-15, 13:31   

marekfl napisa/a:
heh ja kiedys myślalem że łada i fiat to to samo :oops: tylko ze swiatla sobie ktos zmienil =D ale to bylem takim małym brzdącem =D

ja tez..oba samochody sa prawie takie same..coz skopiowac i ulepszyc jest latwiej. rosjanie tak zrobili ze swoja lada :P

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2007-04-15, 13:35   

southOFheaven napisa/a:
marekfl napisa/a:

ja tez..oba samochody sa prawie takie same..coz skopiowac i ulepszyc jest latwiej. rosjanie tak zrobili ze swoja lada :P

Heh to mnie pocieszyłeś bo myślałem ze tylko tak mialem a wszyscy na około sie na samochodach znali =D ale sa naprawde identyczne.

Ps a wracajac do łady to CK taki dziaduszek ma taka łade zułta taka z tego co z nim gadałem to orginalna ma ja od nowosci nie malowana ma takie listwy chmomowane piekne =D piekna jest wogóle idaelnie utrzymana =D jak nia podjezdrza to jego zonaka babuszka idzie na zakupy a on bierze szmatke i wyciera kurz ktory po drodze na aucie osiadł =D

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-04-15, 14:42   

Pscolka napisa/a:
Tata Brunera mial łade i moja ciocia tyz, chyba nawet razem kupowali. To byly chyba lata 80-te. Boże co to byl za szczyt lansu przejechac sie tym autem :D

To tata Brunera był jakimś "badylarzem", że dorwał takie cudo jak Lada ;/
u nas (na Śląsku) - takie auta dostawali na talon tylko dyrektorzy kopalń i wyjątkowo zasłuzeni działacze...
marekfl - zapewniam Cie, że Twoje dzieciaki nie będą się zachwycać, że Ty jeździłeś e30 - bo to auto już nie zachwyca ;/ może na początku lat -90-tych... ale kiedyś Fiat i Lada robiły takie wrażenie jak teraz -może- Mercedes S-Klasse...

....auta są różne... ruskie kupiły nowszy konstrukcyjnie samochód od Fiata (silnik, zawieszenie) ale starszą budę... a Polacy bude aktualnie wtedy produkowanego Fiata 125 ale z podwoziem, silnikiem, zawieszeniem - z dużo starszego modelu Fiata niż to w ładzie...
Fiaty jakoś wtedy nie powalały (pod koniec lat 80-tych) ale sporo jeździłem z kumplem Ładą 2107 (to ta z chromowanym wlotem a'la Mercedes) Jego ojca - i ten samochód naprawde powalał... szybki, cichy, komfortowy...

te techniczne zawiłości pewnie mógłby dobrze wyjaśnić Henry, ja juz dawno przestałem się tym interesować...

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-04-15, 14:49   

ale bylo cos takiego ze polacy tlukli w kolko tego samego fiata na licencji wloskiej. produkowali mimo ze dla wlochow w koncu fiat 125p to juz byl relikt przeszlosci az w koncu zabroniono uzywac 125p nazwy fiat . zmienio wtedy na FSO 125p.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-04-15, 15:17   

Robo nie przesadzaj, to byl 88 rok a nie 78, a Lada nie byla nowa na talon tylko 9 letnia. Staruszek nie byl ani badylarzem, ani tymbardziej partyjnym.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Pomg: 12 razy
Doczy: 07 Cze 2006
Skd: Czeladź - Piaski
Wysany: 2007-04-15, 18:26   

Bruner napisa/a:
Staruszek nie byl ani badylarzem, ani tymbardziej partyjnym.

Mój pracował w PKSie... badylarzem też nie był :) Auto kupił od kumpla :) Pamiętam że mieliśmy z tyłu pieska kiwającego głową i takie pokrowce z drewnianych koralików :lol: Ojciec wsadził też na tył twardsze springi z poloneza... żeby przy przewozie kartofli tak tył nie siadał :lol:

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2007-04-15, 18:29   

Pietrek napisa/a:
pieska kiwającego głową

Pamiętam takiego pieska moj ojciec miał go w duzym fiacie =D nawet go gdzieś widziałem na strychu hehe moze go znajde =D

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-04-15, 21:00   

wolkswageniarze na cult-cie dalej wożą takie pieski :lol:

Spoko Bruner -lustracje, zrobimy innym razem... :twisted:
chciałem tylko napisać, że takie auto (NOWE!) dla przeciętnego zjadacza chleba w PRL-u to był kosmos...
ten kolo z którym jeździłem, mieli auto nówke, ale stary jeździł TIR-ami, więc miał kase na takie exclusiv car - to były porypane czasy...

fil 

Doczy: 05 Kwi 2006
Skd: ruda slaska
Wysany: 2007-04-16, 10:41   

casus maximus napisa/a:
ale bylo cos takiego ze polacy tlukli w kolko tego samego fiata na licencji wloskiej. produkowali mimo ze dla wlochow w koncu fiat 125p to juz byl relikt przeszlosci az w koncu zabroniono uzywac 125p nazwy fiat . zmienio wtedy na FSO 125p.

tylko ze nasz byl technicznie o wiele bardziej archaiczny niz oryginal wloski..wygladal podobnie ale technika byla z jakiegos poprzednika z wczesnych lat 50tych a konstrukcja silnika to podobno jescze wczesniejsze lata...Lada to przy nim "japonczyk" :wink:

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-04-16, 10:50   

pisałem o tym, że my kupiliśmy nowoczesną bude, a reszta to z jakiegoś starocia....

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: