BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Po swapie m30b35 do e30 - pytania o elektryke i dyfer
Autor Wiadomo
BeZdomnyPL 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 27 Lut 2007
Skd: Szczecin
Wysany: 2007-06-13, 14:47   Po swapie m30b35 do e30 - pytania o elektryke i dyfer

Witam.

Koncze swap m30b35 do e30 m40 i po przepieciu wiazki (takie same zlacza), silnik chodzi ale nie dziala wskaznik temperatury, przestaly dzialac lusterka i dmuchawa nawiwewu (po odlaczeniu wiazki nadal nie dzialaja). Wiem ze trzeba przelozyc kable w zlaczu ale nie mam na tyle dokladnego schematu zeby samemu do tego dojsc i tu prosba o porade do elektrykow na forum o wskazowki. Mam zamontowany wiatrak elektryczny na chlodnicy od klimy z 535i zalaczany manualnie - przelacznikiem :) Chcialbym podlaczyc to tak zeby po zapaleniu silnika wentylator zalaczal sie na 1 bieg, a po przekroczeniu 80-90stopni na 2 bieg i tu rowniez prosze o pomoc elektrykow. Ostatnie pytanie dotyczy dyfra ze szpera od 535i e34 88r. Jak go zamontowac do e30 ?? Podobno mozna przelozyc sama szpere do duzej glowy w e30, czy ktos moglby to potwierdzic ?? Czy duza i mala glowa w e30 maja taki sam rozstaw flansz od polosi i walu ?? Tzn czy jesli zmienie mala glowe na duza to czy nie bede musial znowu skracac walu ??

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-06-13, 15:51   

Mogę odpowiedzieć tylko na ostatnie Twoje pytanie. Zmieniając dyfer z małej na dużą głowę, nie musisz się o nic martwić, wszystko pasuje idealnie i z tego co słyszałem można założyć "bebechy" dyfra z E34 do tego z E30, ale osobiście tego nie robiłem więc nie mówię na 100%

e36 318ti compact szrotex

BeZdomnyPL 

Doczy: 27 Lut 2007
Skd: Szczecin
Wysany: 2007-06-15, 18:47   

Dzieki za zainteresowanie. Kupie duza glowe i zobaczymy co z tego wyjdzie :) Po probnej jezdzi z patrolowa predkoscia spalanie mam 22l/100km :( Co moze byc tego przyczyna ?? Co jest podpiete pod takie malutkie wyjscie na polaczeniu miedzy pokrywa zaworow a kolektorem dolotowym ??

zenonkupaj 

Doczy: 27 Mar 2007
Skd: Sulejówek
Wysany: 2007-06-15, 20:17   

1. pod kierownica zapewne zgubiles przewod masowy
2. w zaleznosci od lampy (waska/szeroka) trzeba dobrowadzic prad do kostki bezpiecznikow
3. bez sensu zeby odrazu wlaczal sie wentylator lepiej wyjmij termostat bedzie podobny efekt , a z temperatura w 3,5 i tak ciezko zejsc ponizej 88^C lepiej wez czujnik od poloneza/diuzego fiata 90^/85^ wmontuj go u wyjscia cieczy z chlodnicy i bedzie gitarrra chlodnice najlepsza od e28 524t lub 535 pasuje idealnie
4. co do dyfra niema sensu sprzkladania z malej do duzej glowy bo pozostanie mala w duzym dyfrze co jest nonsensem
5. flansze sie minimalnie roznia
6. sama szpera przelozysz tylko do duzej glowy (srodek dyfra e30 tez musi byc duzej glowy) i dziala
7 wszystkie dyfry maja mocowanie takie samo i dlugosc taka sama roznia sie tylko deklem i szerokoscia
8. spalanie tego silnika w e30 to
w trasie kolo 11-12 jadac 120
w miescie od 16 w gore
jazda torowa od 25
srednia kolo 18
bo ciezko jezdzic nia spokojnie
wiec twoje 22 litry to mysle sprawa z tego ze dopiero ja odpaliles
a i pewnie masz krotki dyfer pewnie ze 4.10 albo i krotrzy co bardzo a bardzo pobudaza apetyt
idealny to 3.46

pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: