BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
silnik m30 na co zwracac uwage podczas kupna ???
Autor Wiadomo
Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2007-05-25, 00:10   silnik m30 na co zwracac uwage podczas kupna ???

jak w temacie
na co zwracac uwage podczas kupna m30b35 ?
jakie sa slabe strony tego silnika ?
jakie powinno byc cisnienie sprezania ?

....

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-05-25, 02:58   

Myślę, że najlepiej zacząć oględziny od zerknięcia pod pokrywę zaworów i sprawdzenia wałka oraz dźwigienek-jeśli te części są w kiepskim stanie to silnik nie będzie już chodził jak należy. Później można sprawdzić kompresję-jeśli będzie ok 12 na każdym garze to jest git. Poza tym normalne oględziny pod kątem wycieków itp.
Co do wad to na pewno masa, jeśli planujesz go włożyć do E30. Od strony technicznej się nie wypowiadam, bo niewiele na ten temat wiem 8)

Pozdrawiam

jaras87 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-05-28, 19:51   

masa jest najwiekszym problemem ...

masa generuje problemy

miedzy innymi
-nie wytrzymuje buda... rozpórki to absolutny obowiązek ...
-wytrzymałośc przedniego zawieszenia... bo leci bardzo szybko przy tym ciezarze...
-problem z przednimi sprezynami .bo albo nie pracuje albo ciagnie miske po ziemi i wybija kielichy ...

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-05-28, 19:58   

rafał wkłada ten silnik centralnie jakbyscie nie wiedzieli, wiec problemów z masą nie bedzie.

jaras87 

Wysany: 2007-05-29, 18:05   

centralnie ? :shock: :shock: :wow: :wow: :brawo: :brawo: :brawo: :spoko: :prosze: wreszcie bedą fotki i coś miłego dla mojego oka :)

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2007-05-29, 18:40   

łukasz to baran nie sluchaj go i jak bedzie pierdzielil tematy na technicznym to nu narte załatwie

pewnie ze nie centralnie
silnior bedzie w komorze
tyle ze chce go cofnac dla lepszego wywazenia
ale to temat na inny temat :)

pozdro

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-05-29, 20:18   

baran , nie baran, ale ilu speców na forum włożyło m30? a każdy mówi, że za ciężki, to ja na to, że centralnie, dla rozładowania sytuacji :lol: i rozluźnienia pośladów :D

m30 to w mojej opinii stary , {biiiiip} motor BMW, nie to co nowsze wydumki, ma brutalny, chrapliwy gang, jest dużą niezniszczalną prawie"szóstką" i ja TRZYMAM ZA RAFCIA KCIUKI!!! :beer:

filipfil 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Lis 2005
Skd: Wołomin
Wysany: 2007-06-03, 12:01   

Te silniki są "nie do zabicia" jeżeli tylko wymieniano olej i nie został przegrzany to spokojnie wytrzymuje przebieg jak dieselek. Przy zakupie jak silnik siedzi w samochodzie to sprawdzasz normalnie jak każdy inny, jak jest wyjęty to i tak wiele nie zobaczysz... Koniecznie zapytaj sprzedającego dlaczego wymieniał uszczelkę pod głowicą i patrz jak zareguje. Często jak podnie pompa wody to cały płyn ucieka, jak ktoś nie zauważy to ugotuje silnik , albo przynajmniej wydmucha uszczelkę. Jak będziesz kupował motorek to kupuj z całym osprzętem, wiązką elektryczną, kompem, uważaj, bo niektórzy cwaniaczki na alledrogo wyjmują np wtryskiwacze i każą sobie za to dopłacic... Przy wkładaniu silnika zamontuj koniecznie elektryczny wentylator chłodnicy z innego samochodu (największy jaki wejdzie), nie montuj wiatrka np od klimy bo nie wystarczy. To samo dotyczy chłodnicy, wkładaj największą jaka wejdzie do e30 bo będziesz musiał jeździć latem z włączonym ogrzewaniem. Silnik się BARDZO mocno nagrzewa i trzeba coś z tym ciepłem zrobić.

jaras87 

Wysany: 2007-06-03, 13:44   

z tym grzaniem sie to fakt ;) jak pojezdziłęm torche po miescie wieczorem i wstawiłem auto do garazu to rano jeszcze w środku było przyjemnie ciepło ;)

a jak zostawiłem w zimie pod blokiem to dobre 6-7 h snieg na masce sie topił ;) :D

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: