BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Brak reakcji na gaz podczas jazdy / nie odpala
Autor Wiadomo
maerik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 08 Lut 2007
Skd: Kraków
Wysany: 2007-06-11, 15:48   Brak reakcji na gaz podczas jazdy / nie odpala

Mam autko na blosie i od jakiegoś czasu mam nieprzyjemną akcję. Na benzynie czasem jest dobrze, a czasem mam coś takiego ze w trakcie jazdy obrotomierz się wyłącza, a auto nie reaguje na pedał gazu. Silnik pracuje napędzany kołami. Po chwili auto się zatrzymuje i silnik gaśnie. Po tej akcji odpalenie na benzynie jest niemożliwe. Tak jakby nie było paliwa. Czasem podobnie jest gdy auto postoi kilka godzin - wtedy też odpalenie na benzynie jest niemożliwe. Gdy odpalam na gazie, chodzi. Przełączam po kilku metrach na benzynę - czasem działa, czasem nie... W momencie gdy wszystko działa, auto chodzi dobrze i równo. Filtr paliwa wymieniony, wcześniej czyszczone wtryski Valvolinem. Pompę paliwa mam na przycisk (wyłączam jak jadę na gazie), w baku 8l benzyny.
Co sprawdzać w kolejności, żeby nie lecieć w duże koszty? Może ścieżkę wyznaczy obrotomierz - skąd bierze swoje odczyty i co jest potrzebne do jego działania? Dzięki za sugestie.

wersja zimowa

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-06-11, 16:15   

obrotomierz dane pobiera z kompa
8l to ledwo dno pokrywa w 60 litrowym baku wiec pomysl o zatankowaniu bo pompa na lukach moze nie lapac wachy i predzej czy pozniej sie zatrze
wymien przekaznik od gazu (ten wylaczajacy wtryski) bo moze zaczynac sie zawieszac

jak mi cos jeszcze do glowy wpadnie to napisze
pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-06-11, 17:02   

I sprawdź jak jest podłączony - u mnie był ledwo dolutowany do tych kabelków od przekaźnika - to jest ten gruby chyba biało czerwony kabelek co idzie z kabelkami do wtrysków - może zaśniedział, albo co . . . . pozatym jesli chodzi o ten kabel jest zrobiona po prostu przerwa w obwodzie - może podłącz go na chwilę bez przekaźnika na krótko i wtedy pokręć trochę . .. .I sprawdź czy jest pracują wtryski, a pompa nie daje paliwa, czy i jedno i drugie, czy np pompa leje, a wtryski nie działają?

Sprawdź pompę kręcąć silnikiem i przykłądając żarówke ( nie miernik) do wtyczki od pompy ( za siedzeniami zaślepka pod kanapą), ew co ryzykowne odepnij przewód z paliwem od listwy i kręć.... nie polecam, niebezpieczne. . .

wtryski - sprawdź czy dochodzi prąd - też żarówką na tym przewodzie biało czerwonym ( nie wiem czy to minus czy plus - trzeba wyczaić), oczywiście za ( czyli bliżej wtrysków) tą złączka gdzie masz podpięty przekaźnik ( przełącznik) gaz benzyna . . . . .

A tak na marginesie - czujnik położenia wału może być już nie taki - wtedy pompa też nie będzie dostaawała prądu, albo przy złączce na podszybiu od strony pasażera - dochodzi tam kabel + z aku ( w 2,5, jeśli w 2,7 też to sprawdź), tak jest dołączony kabelek na którym ma być + , jeśli raz jest, raz nie ma plusa, to ani wtryski ani pompa nie będą dostawały prądu. . . . . i tak możnaby pisać i pisać . . . . .

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-06-12, 04:28   

Ja polecam przejrzenie obwodu pompy. Miałem podobne objawy i okazało się, że wiązka od pompy jest gdzieś przetarta i dotyka do masy unieruchamiając pompę. Po zgaśnięniu silnika spróbuj spiąć pompę na krótko (piny 30 i 87 o ile dobrze pamiętam)-będziesz widział (a raczej słyszał) czy pompa działa.

Pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: