BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
520 2.0 24V PROBLEMY!!!
Autor Wiadomo
Go

Wysany: 2004-10-26, 22:10   520 2.0 24V PROBLEMY!!!

Witam.Posiadam bmw 520 2.0 24Vi mam z nia kilka problemow.Po pierwsze-zmienilem przeplywomierz(siemens) poniewaz caly czas strzelala mi jak bym jezdzil na gazie,zalozylem filtr powietrza jednak sytuacja nie poprawila sie-przy gwaltownym wcisnieciu gazu bumka strzela czasami w przeplywomierz lub zamula i po chwili dopiero przyspiesza jezeli moglby mi ktos pomoc w tej kwestii bylbym wdzieczny.Problem nastepny-bumka rozpedza mi sie do 180km/h i ma juz prawie 6500 obr na 5 biegu-cos nie tak wyje i wiecej nie moze czy moze byc to wina mostu lub skrzyni biegow(mozliwe ze jest od innego modelu)????Please help.Kolejny problem(jestem new a juz tyle stykam) chcialbym obnizyc autko o 6cm czy to nie bedzie za duzo chce dac sprezyny do przerobienia tylko mam dylemat czy musze miec sport amory czy zwykle wytrzymaja.Prosze o pomoc.....Z gory dziekuje.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-10-27, 00:46   

Mati ... nie masz gazu tak? To co ma ci strzelać w przepływomierz?
Strzelac może niedopalona wacha w wydechu, co jest wina źle wyragulowanej przepływki (CO2), być może komp nałapał jakis błędów i masz zły AFR (ait to fuel ratio) albo kiepskie świece, lub jest po prostu słaba iskra :roll:
Dalej piszesz że przy maksymalnym wciśnięciu gazu beemka ci strzela. Przy max wciśniętym gazie i przy przyspieszaniu to ona ci może co najwyżej przerywać. Inna możliwośc to jak ją dokręcisz pod odcięcie i odpuścisz całkowicie gaz hamując silnikiem to możesz mieć właśnie dopalanie się benzyny w wydechu czyli taki WRCowe "PRRRUFF". Masz katalizator? Może ktoś go wyciął?
Może nie wiesz, ale masz odcięcie paliwa przy 6500 obrotów. Każdy silnik ma taki ogranicznik żeby go nie "przekręcić". Położenie tego ogranicznika zależy od konstrukcji silnika i głowicy ... wyważenia itp. Twój silnik ma w komputerze zapisane że wyżej mu nie wolno, tak dla bezpieczeństwa, więc odcina paliwo aż obroty spadną o jakies 250 do 6250 i spowrotem zaczyna podawać i jak trzymasz gaz w opór to jest tak w kółko. W rzeczywistości to trwa znacznie szybciej i słyszysz jak silnik pod odcięciem pracuje o tak: "łyyyytytytytytytytyt" :D
Jesli na piątce przy 180km/h licznikowych (biorac pod uwagę że masz seryjny obwód koła) odcina ci paliwo (naturalnie przy 6500 obr. dlalej nie pójdzie chyba że zmodyfikujesz elektronikę) to zdecydowanie za szybko. NA 100% ktos zmienił ci dyferencjał. Wejdź pod autko i poszukaj blaszki przytwierdzonej do jesnej ze śrub tylnej obudowy dyferencjału. Pierwsze 3 cyfry od zewnętrznej krawędzi blaszki to twoje przełożenie. Weź szczotkę drucianą, bo moze być obfita rdza. Koniecznie to sprawdź bo powinien na 5tce odcinac ci dopiero przy ok 220 km/h, a tak na serio to wogóle nie powinienes móc dociągnąć na piątce do max obrotów bo to zawsze jest nadbieg czyli dłuzsze przełożenie i służy ekonomice i jest tak dobrane aby silnik ledwo co ale niejak nie osiągnął na ostatnim biegu max obrotów silnika.
Ostatnia kwestia to spór między tymi co robia na odpieprz pogarszając właściwości trakcyjne swoich BMwk i narazając się na stratę miski olejowej, a tymi którzy wolą wydac kilka złotówek więcej a cieszyć się doskonałym konkretnym zawieszeniem.

60mm to max co oferuje większośc firm, więc Ja tobie mówie że amorki zabijesz w ciągu 3 tygodni, ale prędzej stracisz miskę. Lepiej Kup cały zestaw: sprężyny i amorki.

No i tak gwoli ścisłości tuning zawieszenia zaczynaj od amortyzatorów, chyba że jeździsz max 50 na godzinę i rwiesz laski, ale widzę że nie, że lubisz ciskac do maxa, więc mówię Tobie że jak założysz same niskie sprężyny to chyba zaliczysz krajobraz :roll:

Pozdro. Jak gdzies się rozpędziłęm to sorki, pisz pisz, kazdy z chęcią odpowie :wink:
Pozdro

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Go

Wysany: 2004-10-27, 02:56   

DZieki bardzo za informacje,zabieram sie do wymiany swiec i jutro wpadam do kanalu,jak cos wyniknie albo pojawi sie nowy problem napewno dam znac.DZIEKI :D

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: