Wysany: 2007-08-29, 12:42 M40B16 gasnie na wolnych
M40B16 w E30 na wolnych obrotach ma straszna czkawke, obroty spadaja mu tak ze az prawie gasnie, slychac lomot (cos jak spalanie stukowe) i za chwile obroty podskakuja i znowu spadaja, po 2 - 3 takich skokach przewaznie gasnie. Wystarczy delikatnie dodac gazu i silnik pracuje rowno i bez zadnych potkniec. Pierwsze co mi przyszlo do glowy to silnik krokowy, ale nie spotkalem sie jeszcze z az takim falowaniem (jesli wogole mozna to tak nazwac), po jego odpieciu nic sie nie zmienia. Czujnik polozenia przepustnicy wyregulowany prawidlowo, cyka po lekkim ruszeniu przepustnicy. Co go boli?
Ja bym stawiał na silniczek krokowy, jeżeli po odpięciu nie ma żadnej reakcji to wydaje mi się że poprostu stoi. Jak ja miałem m40 do po odpięciu silniczka były podobne efekty jak właśnie ty mówisz, telepawka i gasł.
moim zdaniem to też bedzie silniczek krokowy, bo jeśli po jego odpięciu nic się nie zmieniło to prawdopodobnie jest nieżywy. w m40 często on właśnie pada
pamiętasz Bruner, jakie miałem jaja z obrotami na Track Day-u, też przygasał, podmieniałem przepływke, krokowca i nic to nie dawało, a po powrocie do domu na drugi dzień okazało się że guma przepływomierza jest uszkodzona, nie było tego widać bo pękła od dołu, taśmex i już chodzi idealnie
Wystarczy delikatnie dodac gazu i silnik pracuje rowno i bez zadnych potkniec.
panie kochany frantic ; ] z dziurawą gumą przepływomierza też by była telepawka. Silniczek krokowy ma znaczenie tylko przy niskich obrotach. inna nazwa - regulator biegu jałowego ; ]
Bruner a pamiętasz problem z Metala Setą?
sprawdz gumę przepływki!!!
wogóle posprawdzaj czy nie łapie lewego powietrza
Panie Cypisek na biegu jałowym będzie chodził i bez krokowca... odepnij wtyczkę i sam zobacz chodzi silnik wtedy jedynie jakby mu iskra uciekała na jednym z garów...
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2007-09-05, 20:14, w caoci zmieniany 2 razy