BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Skręcające bmw e30 :(
Autor Wiadomo
porsche

Doczy: 08 Mar 2006
Skd: białystok
Wysany: 2007-08-22, 19:32   Skręcające bmw e30 :(

Problemem jest wiecznie skręcające bmw e30 320iC. Skręca mi na prawo. Przód jest porobiony, nie ma luzów, zbierzność ustawiona. Opony 4 sa takie same i równe ciśnienie powietrza. Zaden z hamólców nie przychamowuje. Koła stoja pod takimi samymi kontami, odległości od kół sa takie same. Jedyne czego sie dopatrzyłem to troche durza rozbierznośc na tylnych kołach. ok 1cm róznicy. I sprawdzając laserkiem i poziomicą wyszło mi że jedno z tylnych kół jest jakby barsdziej wysuniete(z tąd ta zwiększona rozbierzność). Czy ktos miał taki problem? Teraz jak wymienie belke(bo na niej jest całe tylne zawieszenie) może sie okazać że to jeden z wachaczy był zgiety i auto nadal skręca...ma ktos jakies sugestie? A może ten tył to nie ma nic do tego?

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Pomg: 2 razy
Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2007-08-22, 20:09   

Jak sprawdzałeś zbieŻność i była prawidłowa to może z geometrią coś nie tak :?:
p.s. naciśnij czerwone V ( sprawdzasz pisownie) w prawym górnym rogu po napisaniu posta , to tak na przszłość :D

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2007-08-22, 21:15   

porsche napisa/a:
A może ten tył to nie ma nic do tego?

A jak amorki? U mnie w 7-er jeden był odprężony i za sztywny. Stał za wysoko co powodowało ściąganie na jedną stronę. Druga opcja wg mnie to magiel i luzy na nim..

porsche

Wysany: 2007-08-23, 13:03   

Magiel bym wykluczył i cały przód również. Pytanie czy ten amortyzator był mocno obniżony? Bo jak robiłem przegląd to wykazało że przedni prawy amor jest zurzyty bardziej niż lewy. Tył jest ok. I teraz pytanie, czy to mozliwe że przez to na prostej i równej drodze ściąga samochód? Wiem że na wybojach by ściągało...a w zasadzie na wybojach nie sciąga wogle;/ Wiec chyba amory też mozna wykluczyć. Bo jak miałem kiedyś e30 z 1 pustym amorem to na wybojach wogle uciekał że ledwo mozna było opanować maszynę :) Martwi mnie tylna belka, bo jest jaby wygieta że most jest pod delikatnym kontem w stosunku do wału, i wał wchodzac w ten jajowaty otwór w belce(idzie do mostu) nie jest w srodku a zupełnie nie symetrycznie. Wygląda na to że jest krzywa belka. Tłumaczyło by to delikatne wysuniecie tylnego koła(wychylenie własciwie, jest jak by skręcone, ale to naprawde delikatnie, laserek pokazał dopiero). I ciekawe czy to tylko belka jest wygieta, badź delikatnie zwichrowana czy może wachacz krzywy. Wiem że poprzedni własciciel tak dawał ognia dlaniej że ukrecił wał w śmigło. Musiały to być tak wielkie siły, na tyle mocne że mogły i belke zdeformować. Ktoś zabierze stanowisko w tej sprawie?

kafarek 
Master of desaster

Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2007-08-23, 13:10   

Słuchaj, jeśli amor jest trafiony i jest za miękki lub za sztywny, to nie będzie prawidłowo stał w sprężynie. Zaowocować to może asymetrią pojazdu i ściąganiem na jedną ze stron. Przyczyna może również tkwić w tylnej belce i skręcaniu tylną osią. Tak więc zmień belkę i dalej szukaj eliminując poszczególne możliwości.

Pozdro
Kafar

porsche

Wysany: 2007-08-23, 13:15   

Tą asymetrię mozna by zmierzyć, mierzac odległość poszczególnych ,,kantów'' samochodu od ziemi. Bo minimalna odległość nie powinna robic żadnego problemu. Hmmm. Tylna belke przydało by sie zmienić podczas wymiany poduszek pod nią. Bo krzyżak na wale bardziej sie zurzywa jak pracuje pod kątem. Będe działał, dzieki za sugestje, czekam na dalsze podpowiedzi i spostrzeżenia :wink:

MarcinPioneer 

Doczy: 09 Sty 2007
Skd: Sokołów Podlaski
Wysany: 2007-08-23, 13:35   

Zamień opony lewą na prawą i zobacz. Dużo takich przypadków już widziałem i to też na nowych oponach.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-08-23, 13:52   

zamiana opon moze duzo pomoc, roznica w tlumieniu amorkow rzedu 15 procent nie powinna stwarzac problemu. kup cala belke z wahaczami wymien wniej wszystkie tuleje i zamontuj. zacznij moze wstepnie od zamiany kol z przodu jezeli to nie pomoze to belka tyl dowymiany najlepiej odrazu z wahaczami.
pozdro

nicpon555 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Kwi 2007
Skd: KRK
Wysany: 2007-08-23, 14:12   

To prawie na pewno belka, albo wahacz. Miałem to samo. Przód ustawiony, kierownica na wprost, a samochód lekko skręcał. Po wymianie belki i na wszelki wypadek wahacza fura jedzie jak po sznurku. Jeżeli piszesz, że jest różnica na zbieżności tylnejo osi, pozostaje zmiana... no właśnie. Czy to belka jest krzywa, czy wahacz? I który? Ja akurat wiedziałem.

Zbychu 

Doczy: 29 Sie 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2007-09-18, 09:01   

Siema.
U mnie po wymianie tulei belki w e30 dziwnie zarzuca autem na wybojach. Czym to moze być spowodowane? Gumy w tulei za miękkie? Przed wymianą na starych wręcz zerwanych gumach było ok.
Podobnie po wymianie prawego wachacza z przodu lekko ciagnie mnie w prawo. Słyszałem że powinienem od nowa ustawiać zbieżnosc gdyż każdy wachacz jest troszke inny, to prawda?
Ostatnio zmieniony przez Zbychu 2007-09-18, 09:05, w caoci zmieniany 1 raz  

Adi 
urzędas

Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-09-18, 10:42   

Zbychu napisa/a:
Podobnie po wymianie prawego wachacza z przodu lekko ciagnie mnie w prawo. Słyszałem że powinienem od nowa ustawiać zbieżnosc gdyż każdy wachacz jest troszke inny, to prawda?

Wachacz jest ten sam ale po wymianie takiego elementu trzeba właśnie ustawić zbieżność

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Zbychu 

Doczy: 29 Sie 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2007-09-18, 12:28   

ok, ale skąd sie bierze ta lekka nadsterownosc? Tak jakby wpadał w poślizg... Znacie stan polskich dróg więc nie mam zbyt wiele okazji do spokojnej jazdy... Wciąz mam stracha, wylecę z drogi...
Ostatnio zmieniony przez Zbychu 2007-09-18, 12:59, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: