BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[E28] BMW 524td e28 1985
Autor Wiadomość
Mikulak 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2010-02-08, 21:50   [E28] BMW 524td e28 1985

Witam

"Złota" bo tak zwykłem ją nazywać to 524td z maja 1985, już z nowym przednim pasem ale kierownica jest jeszcze na starym wieloklinie.

Przebieg to 215 000km z książką serwisową, przez 22 lata miała ja jeden właściciel w Austrii. Na aucie znajdował się oryginalny lakier oprócz dwóch przednich błotników. Karoseria jest zdrowa, widać , że auto było garażowane.

Wyposażenie:

-halogeny

-manualny szyberdach

-szyby przyciemnione na brązowo

-centralny zamek

-wspomaganie kierownicy

-przednie szyby elektryczne

i to chyba wszystko... przynajmniej tak było na początku...

Auto kupiłem ponad rok temu za kwotę 4000zł. Jak się później okazało był początek wydatków. Na początku wymieniony został rozrząd, filtry, olej, przednie zaciski na te z modelu e34 razem z nowymi tarczami i klockami.

Później przyszedł czas na wnętrze. Po wymianie kilku detali, zagościła w mojej e28 również kierownica M-Technic na starym wieloklinie,średnica 360mm.

I taki stan rzeczy pewnie obowiązywałby do dziś gdyby nie fakt, że autem miałem stłuczkę.
Auto stało najpierw u jedno blacharza, później u drugiego aż w końcu trafiło do mojego kolegi - lakiernika. Decyzja była dość bolesna dla mojego portfela i auto będzie pomalowane w całości. Gdyż nowy lakier odróżniałby by się od reszty auta z 25 letnim powłoką.

W międzyczasie dokonałem kilku modyfikacji:

Teraz zawieszenie to Bilstein B6 + sprężyny K.A.W. (-65mm,-40mm), dodatkowo wymieniłem drążki kierownicze.

Dołożone zostały elektryczne tylne szyby.

Lampy przednie i halogeny zostały przerobione na Yellow Hella.

Na obszycie brązową skórą czekają fotele z M535i i boczki z wersji M30.

W aucie docelowo ma być zamontowana rozbudowana instalacja car-audio.

Również felgi maja zmienić swoje oblicze na razie są 16 calowe koła z e38 a docelowo maja być BBS RC 17/8 i 17/9 skręcone złotymi śrubkami, rotor pomalowany również na złoto.

Na razie przedstawiam poglądowe zdjęcia z prac nad autem.

Z założenia auto miało być do jazdy w zimie gdyż na lato miałem już drugie e28 z silnikiem M30 TURBO, jednak teraz i jego zrobiło mi się żal i będzie używane tylko od święta. Do normalnej jazdy zakupiłem BMW 525TDS z 1996 roku w wersji touring.

Tu jedno zdjęcie drugiej e28:

A tu kilka ciekawych części:

740d e38 1999
Ostatnio zmieniony przez Mikulak 2010-02-08, 21:52, w całości zmieniany 2 razy  

maaaad 

Wysłany: 2010-02-09, 08:09   

Kolego, daj więcej fotek bo zapowiada się całkiem ciekawie :wink:

Mikulak 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2010-02-12, 21:32   

No i prace się trochę posunęły, w kolorze jest już komora, reszta w podkładzie, dziś rozbroiłem auto ze wszystkiego co mogło przeszkadzać w malowaniu, klamki, listwy aluminiowe, zamki zostały zdemontowane. Przydała się książka "Sam naprawiam"...

Bok w podkładzie:

Komora w lakierze:

[ Dodano: 2010-09-05, 22:33 ]
Finał jest już blisko, ostatnio byłem w ASO i za same detale typu chromowane listwy wokół szyb czy klamki przyszło mi zapłacić 1200zł.
Zdobyłem także upragnioną dokładkę od M5 e28 z wlotami powietrza.
Niebawem wykonam pierwsza jazdę od dwóch lat...

jeszcze niekompletna...

ładne spotkanie z e30...

[ Dodano: 2010-10-18, 21:47 ]
W ostatni weekend walczyłem z chromowanymi klinami szyb. Mam wrażenie, że przedni jest jakby kierunkowy tzn; gnie się tylko w jedną stronę i w połowie pracy musiałem go odwrócić bo źle zacząłem. Po zamontowaniu nowych klamek i klinów auto wygląda prawie jak nowe.
740d e38 1999
Ostatnio zmieniony przez Mikulak 2010-10-18, 21:42, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu