BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
wiadomości na temat ix
Autor Wiadomo
ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2007-09-24, 07:17   wiadomości na temat ix

Poszukuje wszekich wiadomosci na temat e30 325 ix w waskiej lampie.Zdjęcia,linki do stron iternetowych itp.
Z góry dziękuje

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-09-24, 08:25   

Przypominam ci o skrzyni, jak coś to wal na PW :wink:

E30 + E91

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-09-24, 09:07   

no właśnie, jak się sprawuje auto?

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-09-24, 10:06   

325iX w "nowej budzie" z nowym typem ospojlerowania

325iX stara buda

325iX jest o 2 cm wyższy od zwykłej e30 i dużo cięższy. W 93 roku nowy e30 325ix kosztował tyle samo co e36 325i coupe :roll:

E30 + E91

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-09-24, 10:58   

Ogólny wejdz na forum Vabika, kiedyś tam zamieszczałem jakieś 2 anglojezyczne strony o iX... nie chce mi się teraz szukać :P

Cypisek ciekawe kółka na tej czerwonej...
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-09-24, 11:00, w caoci zmieniany 1 raz  

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-09-24, 12:19   

RoboCop napisa/a:

co do kółek to zawsze są jakieś śmieszne. Z przodu piasty zostały wysunięte żeby zmieścić przednie przeguby, więc wysunęli też tył. W zwykłej 325i 15 calowe felgi bbs mają et 24, żeby zniwelować tą różnicę w 325ix felgi mają et 41! Te na focie wyglądają przecież jak oryginalne 14 calowe felgi, tylko że pewnie mają całkiem inne et i dlatego wyglądają tak...... śmiesznie :wink:

E30 + E91

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-09-24, 20:30   

Cypisek napisa/a:
RoboCop napisa/a:

w 325ix felgi mają et 41! Te na focie wyglądają przecież jak oryginalne 14 calowe felgi, tylko że pewnie mają całkiem inne et i dlatego wyglądają tak...... śmiesznie :wink:

te kółka wcale nie przypominają popularnych słoneczek...
jak to ma ET41 to można sporo namieszać w ofercie vw i innych podobnych wynalazków...

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-09-24, 20:55   

No nie wiem, mi one przypominają słoneczka, tylko mają inny środek. co do ET to głowy sobie nie dam urwać że mają 41 jak te 15 calowe, ale na pewno więcej w zwykłej e30. A poza tym weź znajdź takie fele ; ]

[ Dodano: 2007-09-24, 21:18 ]
Ciekawe 325ix z ebay.de

http://cgi.ebay.de/BMW-E3...1QQcmdZViewItem

E30 + E91

ogolny 
SEX AMBULANCE

Wysany: 2007-09-26, 08:10   

Znalazłem rozmiar felgi
-stalowa6Jx14 ET 47
-alu 7Jx15 ET 41
-alu 61/2Jx14 ET 45 :!: :!: :!:
Ostatnio zmieniony przez ogolny 2007-09-26, 08:13, w caoci zmieniany 1 raz  

HARTGE 

Pomg: 2 razy
Doczy: 02 Sty 2007
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-09-26, 16:17   

W fabrycznej instrukcji obsługi którą pokazywałeś mi na zlocie w Kozienicach znajdziesz podstawowe informacje (różnice) o E30 325 iX.
Każdy iX jest cięższy od zwykłej E30 325i (różnice w masie są zależne od rodzaju nadwozia i skrzyni biegów) najcięższy jest iX touring z automatyczną skrzynią biegów, najlżejszy iX to coupe z manualną skrzynią biegów.
Ta spora różnica w masie zwykłej 325i oraz 325iX powoduje że iX jest nieco wolniejszy (na prostej) :D Dzięki niesamowitym walorom trakcyjnym 4x4 iX jest w stanie nawiązać równorzędną walkę ze znacznie szybszymi i mocniejszymi samochodami (po deszczu i na śniegu nawet z E36 M3). Przykład - proszę bardzo : W tym roku na zlocie klubu BMW - MANIA w Chorzowie na Autodromie (na suchym asfaldzie) mój iX miał lepszy czas niż E36 z silnikiem V8 4,4 l Ognistego (który odnosi nie kwestionowane sukcesy w zawodach driftingowych).
iX ma też znacznie większy rozstaw kół przednich i tylnich od zwykłej E30 co jeszcze bardziej poprawia jego walory trakcyjne.

BMW 325 iX to samochód dla kierowców o wyższym stopniu "edukacji" motoryzacyjnej.
To auto nie nadaje się do palenia gumy, czyli szpanowania przed babciami wychodzącymi z kościoła czy też lachociągami przed wiejską dyskoteką w remizie.

Sportowa, szybka jazda X-em jest znacznie trudniejsza od sportowej, szybkiej jazdy każdym innym samochodem z napędem na jedną oś (mówię oczywiście o hard-draiw na V -max. i rpm - max.) wymaga doświadczenia, wyobraźni i wielu, wielu godzin treningu.
To auto jest w stanie nieźle zaskoczyć kierowcę, głównie na zakręcie (Żywiec :( )
Dlaczego ? Odpowiedź jest prosta : BMW 325 iX ma bardzo neutralną trakcję ale do pewnej prędkości (czasami bardzo wysokiej) powyżej tej prędkości prawa fizyki "wyrzucają" przód lub tył samochodu na zewnątrz zakrętu. W efekcie samochód przechodzi z nadsterowności do podsterowności (czasami w bardzo szybkim tempie). Dodatkowo taki hard-draiw jest utrudniany przez wiskotyczną szperę w tylnim moście (w którą jest wyposażony każdy iX) stopień "spięcia" kół tylniej osi jest bezpośrednio zależny od temperatury tylniego mostu.
Najlepiej śmiga się na rozgrzanym (gorącym) tylnim dyfrze (X ma wtedy trakcję zbliżoną do zwykłej E30 z tą różnicą że z każdego zakrętu po wciśnięciu gazu do dechy wychodzi jak pocisk :D

To mniej więcej tyle po 2,5 roku eksploatacji i przejechaniu 45 000 km.

Kółka X-em (w moim wykonaniu) :
http://s009.wyslijto.pl/i...946069229390409

BMW 325 iX Spezial (konstrukcja fabryczna BMW), nie mylić z M3 :
http://c-jacob.nuxit.net/...p=do_dl&dl_id=6

BMW 325 iX ALPINA B3 2,7 Allrad :
http://www.behindmatrix.c...0377/f00377.htm

Yabi 

Pomg: 11 razy
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2007-09-26, 16:30   

Jezeli chodzi o wiadomosci na temat IX-a to ja znalazlem cos takiego komus moze siem przyda... :)

http://e30.ru/index.php?o...id=22&Itemid=15

[ Dodano: 2007-09-26, 16:52 ]
Qrcze chwilowo jakos cos przestala dzialac ta stronka moze za jakis czas bedzie dostepna ehhh... ;/

HARTGE 

Wysany: 2007-09-26, 17:47   

Przy okazji : SPECJALNE PODZIĘKOWANIA dla Robertabmw dzięki któremu powstał ten nietypowy samochód (napędzany silnikiem 2,7 ze zwykłej E30 325 i zbudowany na pakiecie ALPINY C2 2,7) z kpl. ospojlerowaniem M-Technic II

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-09-26, 21:03   

Mariusz (HARTGE) :) w związku z tym różnym działaniem/procentem spięcia tylniego dyfra zależnym od temperatury, przydałby się tam czujnik, jak w Alpinie:

jest teraz na Allegro za 1,200pln ;/
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-09-26, 21:04, w caoci zmieniany 1 raz  

HARTGE 

Wysany: 2007-09-26, 21:44   

Nawet mnie RoboCop nie drażnij :!: :!: :!:
Parę miesięcy temu był na Allegro taki sam (podobno z ALPINY Kirka, którą miałem okazję się przejechać jeszcze zanim kupił ją Kirek) poszedł chyba za 750 zł. :evil:

Jazda figurowa na lodzie (oczywiście w wykonaniu BMW 325 iX) :
http://www.youtube.com/watch?v=KgWHZe4rAjw

Kiedy wszystkie M-ki późną jesienią , zimą i wczesną wiosną stoją po garażach my z Ogólnym na pewno będziemy w swoim żywiole (warto zobaczyć) :
http://www.youtube.com/watch?v=8nBpDNYPeTQ

ogolny 
SEX AMBULANCE

Wysany: 2007-09-27, 07:45   

No, do takiego driftu to lepszy manual niż automat jak u mnie.

HARTGE 

Wysany: 2007-09-27, 11:48   

Pozornie mogłoby się tak wydawać, ale popatrz co Nerwowy robi ze swoim samochodem (mając automatyczną skrzynię biegów i kontuzjowaną nogę).

Gdzieś wyczytałem że w każdym samochodzie (nie ważne jakim) najważniejszy jest ... kierowca.

Nerwowy jest tego najlepszym dowodem (pokazał co potrafi w Chorzowie na Autodromie).
Maciek jest dla mnie jednym z najlepszych kierowców jakich znam.

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2007-09-27, 12:57   

ten iX co tanczy po lodzie jest kolegi z forum.Ma na imie kuba i jest z rembertowa chyba.swego czasu bywal na jakis spotach.niestety bemki juz nie ma smiga teraz czyms innym. jego 325 tez bylo w automacie :)

HARTGE 

Wysany: 2007-09-27, 16:24   

No widzisz Ogólny :D
Szukaj leśnych traktów i dróg w swojej okolicy, to potrenujemy razem.
W mojej okolicy znają mnie już wszyscy myśliwi, ostatnio to nawet do mnie strzelali bo myśleli że to jakiś niedźwiedź albo dzik płoszy im zwierzynę :D

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-09-29, 21:50   

HARTGE napisa/a:

pare lat temu szło jeszcze znaleźć takie miejsca (wiem bo sam latałem jeszcze poldkiem :twisted: ), teraz wszystko powygradzane :( chyba tylko jakimś Patrolem, możnaby się udać w okolice Pustynii Błędowskiej...

ogolny 
SEX AMBULANCE

Wysany: 2007-09-30, 09:12   

Cytat:
HARTGE napisał/a:

pare lat temu szło jeszcze znaleźć takie miejsca (wiem bo sam latałem jeszcze poldkiem :twisted: ), teraz wszystko powygradzane :( chyba tylko jakimś Patrolem, możnaby się udać w okolice Pustynii Błędowskiej...

e30-to nie terenówka :!: a napęd na 4 koła nie oznacza że trzeba katować auto w terenie

HARTGE 

Wysany: 2007-10-01, 20:32   

ogólny napisa/a:
e30-to nie terenówka :!: a napęd na 4 koła nie oznacza że trzeba katować auto w terenie

Oczywiście że nie terenówka.

Łukasz ja nie mówię o katowaniu auta, tylko o poznaniu własnego samochodu, sprawdzeniu jego możliwości oraz własnych, co przydaje się niestety na naszych drogach.
Kiedyś jadąc X-em z prędkością 100 km/h w zimie (po "czarnej" jezdni) na kilka metrów przed sobą zauważyłem inny samochód który nagle wyłonił się z lewej strony z szeregu innych aut stojących w korku, w przeciwnym kierunku jazdy. Bez chwili zastanowienia wdusiłem pedał hamulca do dechy (ABS) jednocześnie skręcając bardzo gwałtownie na prawo (w celu ominięcia przeszkody) - wjechałem na 40 centymetrową pryzmę ze śniegu i przejeżdżając po niej kilka metrów wróciłem bez problemu na swój pas ruchu :spoko:
Po chwili uświadomiłem sobie że to ABS, nowe zimowe opony MICHELIN oraz wysoko zawieszony 325 iX oraz mój refleks i znajomość możliwości X-a uratowały mi życie, a może nie tylko mnie ...

W tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=8nBpDNYPeTQ (reklamującym X-a) nie ma (moim zdaniem) żadnego katowania auta.
Bardzo mi się ten filmik podoba, bo dokładnie odzwierciedla mój sposób eksploatacji samochodu (laitowo przez las, trzymając pasażerkę za kolano :D i kilka razy w roku POWER na jakimś torze :spoko:

ogolny 
SEX AMBULANCE

Wysany: 2007-10-02, 06:48   

Mariusz-naprawiaj swojego to pojedziemy w teren na dziwy :lol:

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-10-02, 07:50   

HARTGE napisa/a:
http://www.youtube.com/watch?v=8nBpDNYPeTQ (reklamującym X-a) nie ma (moim zdaniem) żadnego katowania auta.
Bardzo mi się ten filmik podoba, bo dokładnie odzwierciedla mój sposób eksploatacji samochodu

świetny ten filmik, ale te loty auta po tych ośnieżonych wierchach, to napewno nie były kęcone przez auto wyciągnięte prosto z salonu - samochód musiał być wcześniej nieźle wzmocniony...
ciekawie wyglądają te kontrolki, które zamiast okon mają napisy no i ten Board Computer w wersji angielskiej...

HARTGE 

Wysany: 2007-10-02, 13:11   

ogólny napisa/a:
Mariusz-naprawiaj swojego to pojedziemy w teren na dziwy :lol:

No napewno jest to argument :D ale wiesz lata mijają człowiek robi się wygodny i do tych celów najlepsze jest BMW 750 iL (lub AUDI 100) :D
RoboCop napisa/a:
ale te loty auta po tych ośnieżonych wierchach, to napewno nie były kęcone przez auto wyciągnięte prosto z salonu - samochód musiał być wcześniej nieźle wzmocniony...

I tu Robercie bardzo się mylisz ...
Jadąc w tym roku na Śnieżny Superoes na tor do Kielc drogą z Olkusza do Miechowa przez kilka kilometrów wlekliśmy się krętą drogą za jakąś ciężarówką i "szybkim" 520 i Sokiego. Nagle ... jest prosta ... III - odcięcie IV 150 km/h i ..... przejazd kolejowy :wow: ... nawet nie hamowałem (bo nie było sensu), wiedziałem już że wylecę w powietrze, obawiałem się tylko lądowania. Po ok 2 minutach odbieram telefon i słyszę w słuchawce HARTGE a ty kiedy zrobiłeś licencją pilota :?: Podobno wyleciałem w powietrze na jakieś 50 - 70 cm.
Nie mam w swoim X-e żadnych wzmocnień tylko nowe amortyzatory BILSTEIN B6 SPORT i trochę szczęścia czasami ...
Po tym "przelocie" z powodzeniem wystartowałem w Śnieżnym Superoesie gdzie poznałem Lukasa.

PS.
Żeby nie było że bajki opowiadam to całe zdarzenie widzieli na własne oczy : Soki, Długi i Pawelsocz z VABIK BMW KLUB POŁUDNIE.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: