BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
e39 diesel - kilka pytan
Autor Wiadomo
Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-10-01, 20:43   e39 diesel - kilka pytan

Z tego co wiem to do 99 roku w E39 325TDS byl montowany silnik M51, czyli stary TDS z modeli E34 i E36. To jest ten sam silnik, czy cos tam przy nim grzebali i zostal zmodernizowany? W E39 wystepuja te same problemy z pompa wtryskowa co w starych TDS-ach np z E34, czy fabryka sie z tym uporala? Wiem ze jesli diesel w E39, to lepiej bylo by sie rozejrzec za czyms z M57 pod maska, ale ok 20 000 raczej nic godnego uwagi z tym silnikiem sie nie kupi. Ile mniejwiecej trzeba przeznaczyc na przyzwoite E39 z M57? Bo TDS-a chyba jakiegos godnego uwagi da sie kupic za ta kase? I jeszcze jedno, jak wygladaja koszty eksploatacji tego modelu (spalanie, przykladowe ceny czesci itp)?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2007-10-01, 21:09, w caoci zmieniany 1 raz  

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2007-10-01, 21:18   

Majac 20k raczej zapomnij ze kupisz M57 ;/ . Przerabiałem niedawno ten temat bo brat szukał diesla e39. Szczerze mowiac za 20k to ciezko kupic nawet porzadnego TDS. "Podobno" TDS w e39 jak i w e36 po bodajze 96 roku, została zmodernizowana pompa i jest bardziej bezproblemowa. Ostatecznie brat kupił e39 2.5 TDS z 98r. Dał mysle ze sporo ale napewno warto, stan idealny,kupiona w niemczech w serwisie w ktorym było kupione jako nowe. Co do kosztow wiadomo: rozrzad odpada bo łancuch filtry norma, amory tez bez tragedii, klocki tarcze i innne rzeczy nie wiem bo jeszcze nie zmienialismy. Spalanie... :D baaardzo zalezne od stylu jazdy, przy spokojnej podroznej jezdzie naprawde potrafi zaskoczyc :wink: ale srednie spalanie przy dynamicznej jezdzie mysle ze ok 10 spokojnie sie zamnkie. Ogolnie polecam. :P

pozdro
Ostatnio zmieniony przez mattim_bmw 2007-10-01, 21:22, w caoci zmieniany 1 raz  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-10-02, 09:41   

Diesle ze Szwabii z roku 98, 97, 96 - jak myslicie - ile mają nalatane - 200 000 km? :lol: Zapomnij. Nie po to niemiec kupuje diesla. Te auta mają 300, 400 tysięcy. A jak wiadomo - turbo diesel z mega przebiegiem - to potencjalna skarbonka. No chyba, że jak silnik sie zje... to wrzucasz drugi....Proponowano mi ostatnio E39 530d z 2000 roku z ori przebiegiem (drugi właściciel w Polsce - kupiony tu w salonie, auto znajomego) 170 000km. Przejrzałem ceny części - wtryskiwacze, turbo regeneracja, dwumasowe itp. i potwierdziły sie moje obawy....- E39 mimo, że dość już tanie w zakupie - jest autem, w które w ciągu roku często trzeba włożyć kilka tysięcy. To nie jest auto ani niezawodne, ani tanie w utrzymaniu...
TDS jest najmniej polecanym silnikiem w tym samochodzie, już wolałbym tanie w zakupie 520i 150KM i napewno w utrzymaniu na dłuższą metę.....

mariusz szkocja
[Usunity]

Wysany: 2007-10-02, 14:34   

Cytat:
Przejrzałem ceny części - wtryskiwacze, turbo regeneracja, dwumasowe itp. i potwierdziły sie moje obawy....- E39 mimo, że dość już tanie w zakupie - jest autem, w które w ciągu roku często trzeba włożyć kilka tysięcy. To nie jest auto ani niezawodne, ani tanie w utrzymaniu...
TDS jest najmniej polecanym silnikiem w tym samochodzie, już wolałbym tanie w zakupie 520i 150KM i napewno w utrzymaniu na dłuższą metę.....

siemka
co do czesci to padaja wtryskiwacze ot same z siebie (bosch dal d..... i to jeszcze jak )a w polsce jeszcze dochodzi jakosc paliwa.
turbina (garett francja) w tds-ach sa zywotniejsze niz w silnikach M57
kolo dwumasowe to trzeba byc debilem do n potegi zeby je rozwalic.
(fabryczne LUK na wymiane ida SACHS)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: