BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
klapka przeciwwybuchowa w dolocie
Autor Wiadomo
cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-03-25, 13:39   klapka przeciwwybuchowa w dolocie

kiedys mierzylem autko na hamowni na gazie na pB bez przeciwybuchu potem go zalozylem z obawy o przeplywke, mam dobre przewody kopulke swiece nie przerywa autko i sie zastanawiam czy nie wywalic tego bo zmiejsza to swiatlo dolotu strasznie??ktos jezdzi bez czy to dobry pomysl ?? a lpg mam od 3 miesiecy nidy mi nie strzeliło mowa o ecie troche grzebanej:)))

arteek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Lis 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-03-25, 15:07   

ja w e28 M20B20 wywaliłem tą klapkę i jeździłem tak z 1,5 roku gaz nie strzelił mi nigdy, dodam że nie oszczędzłem go jak trzeba było to kręciłem do odcięcia zapłonu, ja miełem jeszcze rozwiercany przezemnie mikser, dodam jeszcze że na ubogość mieszanki to on nie narzekał ja mu tam gazu nie żałowałem i dlatego też nie strzelał.
Jak masz wszystko ok. i wystarczający parownik i nie przykręcasz gazu na maxa (myślę tu o śrubie) to nie musisz się obawiać, chociaż za ewentualne szkody nie odpowiadam.

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2006-03-25, 15:42   

Potwierdzam, ja w swojej ecie też wyjąłem to gówienko i również mi nigdy nie strzeliła.

e36 318ti compact szrotex

cypis0 

Wysany: 2006-03-25, 15:47   

hehe no ostatnio ustawialem na aparaturce gaz i pb mieszanka raczej bogata bo tak chcialem lpg dt i lovato sterowane silniczkiem krokowym pozatym wszystko ok
a wlasnie po wywaleniu oslonki nie trzeba podrególowac gazu???zmienia sie stosunek powietrza do paliwa..a i jeszcze jedno rególowalem pb z klapka(zmiana dolotu wtrysku i przepustnicy na m20b25) nie trzeba raz jeszcze doregulowac przeplywka stosunku powietrza do wachy??
czyli smigacie i nic sie nie dzie:))) bo jak ja zalozylem jakos mi sie zdahe ze auto z dolu slabo idzie:(((

arteek 

Doczy: 19 Lis 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-03-25, 16:04   

no ja już jeżdżę e32 i tu mam trochę inną sytuację.
A jaka jest różnica między średnicą tej klapki i mixera??

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-03-25, 16:28   

Nie wiem jak macie to zrobione u siebie, ale u mnie srednica otworu przeciwwybuchu jest wieksza niz miksera, wiec na chlopski rozum jej wywalenie nic nie da, bo itak nie przeleci wiecej powietrza niz przez mixer (to on jest wieksza zwezka). Jesli sie myle to mnie wyprostujcie.
cypis0 napisa/a:
zmiana dolotu wtrysku i przepustnicy na m20b25) nie trzeba raz jeszcze doregulowac przeplywka stosunku powietrza do wachy??
czyli smigacie i nic sie nie dzie:))) bo jak ja zalozylem jakos mi sie zdahe ze auto z dolu slabo idzie:(((

To chyba normalne, eta ma dlugie ale waskie kanaly w kolektorze, co teoretycznie powinno dawac wiekszy moment na niskich obrotach, ale dusic silnik przy wysokich (ktorych ten silnik itak nie osiaga). Kolektor od 2,5 odwrotnie - krotsze ale grubsze kanaly i daje wiekszego kopa przy wysokich obrotach kosztem dolu. Generalnie bilans powinien byc na + (przynajmniej wszyscy tak twierdza :wink: ) , ale dol bedzie slabszy. Tylko zastanawiam sie czy rzeczywiscie sama zmiana dolotu w ecie bez podniesienia max obrotow (czyt glowica i soft) cos daje?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

cypis0 

Wysany: 2006-03-25, 16:33   

daje daje pisalem artykul z fotostory potem robilem testy na hamowni (bez klapki mixer jest sporry i srednica prawie dolotu) wiec to co uzyskalem (bez przeciw wybuchu!!!) 127lpg i 142Pb swiece kable kopulka filtry paski nowe przebieg 102tys przy pomiarze na krótkiej skrzyni z 325i i standart dyfrze

[ Dodano: Sob Mar 25, 2006 4:34 pm ]
aaa tak na oko klapka zmiejsza o 50% srednice dolotu prawie tak na oko:PP

el-viz 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Lis 2005
Skd: z nikąd
Wysany: 2006-03-25, 16:44   

może spróbuj rozpiłować antywybuch, ewentualnie załóż większy.niestety niezbędne będą przeróbki dolotu.
nawet jeśli nie ma wystrzałów to mogą się zdarzyć i co wtedy?

cypis0 

Wysany: 2006-03-25, 16:49   

tez nad tym myslalem ale na okolo klapki jest z 2mm materialu myslalem nad tym zeby dac dorobic cos takiego tylko zeby srednica klapki odpowiadala srednicy dolotu. Co do kupna nie widzialem z wiekszymu jezdzilem po gazownikach i wszystko to malutkie i padla jedna odpowiedz niestety cos za cos:(((

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-03-25, 19:26   

Bruner napisa/a:
Nie wiem jak macie to zrobione u siebie, ale u mnie srednica otworu przeciwwybuchu jest wieksza niz miksera, wiec na chlopski rozum jej wywalenie nic nie da, bo itak nie przeleci wiecej powietrza niz przez mixer (to on jest wieksza zwezka). Jesli sie myle to mnie wyprostujcie.

no dobra ale jedna zwezka to nie dwie :wink:

poza tym klapka to klapka a nie sama zwezka - potrzeba jakies sily zeby sie klapka odchylila i dlatego na wolnych obrotach silnik jest troche zadlawiony

nie wiem co za geniusz ja wymyslil - klapka na pewno dlawi przeplyw bardziej niz mikser mimo ze ma wieksza serdnice;klapka nie jest przeciez caly czas otwarta

ja tylko jak kupie nowa gume do przeplywki to wywalam klapke :mrgreen:

MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2006-03-25, 19:57   

jak jezdziłem z ta klapka i mi strzelało to przepływka i tak była do D...
wiec nie zdawała egzaminu
polecał bym miec druga przepływke i przekładac najbezpieczniej
mozesz miec wszystko super a ktoregos dnia sie zdziwisz i powiesz sobie dlaczego przeciez wszystko mam dobre??
a to co zaoszczedziłes jezdzac na gazie wydasz na nowa przepływke :?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-03-26, 00:15   

z jednej strony antywybuch z klapka z reguły zawodzi... z drugiej jednak minimalizuje siłe wybuchu - mi juz kilkakrotnie walnął gaz-back i przepływka nie odczuła tego

Cytat:
poza tym klapka to klapka a nie sama zwezka - potrzeba jakies sily zeby sie klapka odchylila i dlatego na wolnych obrotach silnik jest troche zadlawiony

tyle, że zwężka nie zabiera mocy na wolnych obrotach :wink: ale w górnym zakresie, gdzie potrzeba więcej powietrza - przy niskich obrotach prawie nie ma różnicy

poza tym wystarczy jedna zwężka (mikser) żeby skutecznie ograniczyć dopływ powietrza - to co przez nią przejdzie idzie przez przepływomierz i potem przez antywybuch, więc tak jak napisał Bruner uważam, że zdjęcie samej klapki bez wyjęcia miksera na wiele się nie zda, bo przepływ powietrza jest juz wcześniej ograniczony - sam mikser działa już tak jakbyś zmiejszył do jego średnicy całą rure dolotową - jeśli to nieporozumienie, to proszę mnie poprawić

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-03-26, 10:31   

Pioter_W mam nadzieje ze widziales jak wyglada klapka :mrgreen:

jest to pionowa przeszkoda a nie zwezka ktora na malych obrotach bardzo blokuje przeplyw i wytraca predkosc mieszanki albo samego powietrza;na niskich obrotach klapka jest ledwo uchylona i przeswit jest bardzo maly przez co powietrze praktycznie staje w miejscu a to powoduje mniejsze napelnienie cylindrow ; to samo sie dziaje jak silnik jest na wyzszych obrotach to klapka jest uchylone wiecej ale wystarczy na chwile uscic gaz i klapka sie zamyka bo spada podcisnienie -zeby sie znowu podniosla po dodaniu gazu potrzeba czasu przez co reakcja na gaz jest gorsza

wyjmnij klapke i przystaw reke z drugiej strony i zacznij dmuchac w klapke zobaczymy czy sie odchyli :mrgreen:

poznije podniesc klapke do gory i dmuchaj -powinienes zauwazyc roznice :mrgreen:

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2006-03-26, 12:37   

ładnie to Kamil wytłumaczyłeś, podoba mi się ten tok myślenia.

e36 318ti compact szrotex

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-03-26, 18:20   

tak, zdarzyło mi się widziec klapkę :D
gdyby było jak opisujesz, to auto nie miało by siły pracować na LPG na wolnych obrotach

natomiast poprawnie działająca klapka chodzi dość lekko, więc przy olbrzymim pędzie powietrza jaki jest wytwarzany podczas max otwarcia przepustnicy klapka nie stanowi żadnej realnej przeszkody - fak, reakcja na gaz jest gorsza z tego powodu, o którym piszesz, ale moim skromnym zdaniem lepsze to niż narażanie przepływki, natomiast nie klapka, a mikser i jego zwężka powodują spadek mocy dlatego śmiem twierdzić, ze wywalenie klapki i pozostawienie miksera nie doda mocy
... ale chętnie prsecazytam coś więcej w temacie

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-03-26, 18:47   

Pioter_W napisa/a:
tak, zdarzyło mi się widziec klapkę :D
gdyby było jak opisujesz, to auto nie miało by siły pracować na LPG na wolnych obrotach

natomiast poprawnie działająca klapka chodzi dość lekko, więc przy olbrzymim pędzie powietrza jaki jest wytwarzany podczas max otwarcia przepustnicy klapka nie stanowi żadnej realnej przeszkody - fak, reakcja na gaz jest gorsza z tego powodu, o którym piszesz, ale moim skromnym zdaniem lepsze to niż narażanie przepływki, natomiast nie klapka, a mikser i jego zwężka powodują spadek mocy dlatego śmiem twierdzić, ze wywalenie klapki i pozostawienie miksera nie doda mocy
... ale chętnie prsecazytam coś więcej w temacie

wiem ze klapka chodzi lekko ale to nic nie da - wazy swoje i zeby ja poruszyc to potrzeba sily a pozatym tak jak pisalem klapka hamuje predkosc mieszanki;tworzy nie potrzebne straty i wogule kij w oko temu kto to wymyslil :mrgreen:

lepiej wytlumaczyc nie umiem -kto chce niech sobie jezdzi z kalpka ; u mnie nie zadzialala i ja wywalam i wymyslam nowe zabezpieczenie -chociaz ten jeden strzal to byla moje glupota zeby przy -30 przelaczyc na gaz ;poza tym jednym razem nie strzela mi wcale ...

cypis0 

Wysany: 2006-03-26, 21:07   

jak tylko dostane 2 moje pompy paliwa zrobie test empiryczny wywale ja popujam sie z 2 dni i zobacze czy warto ja zostawiac czy nie narazie brak kasy na hamownie zeby az tak dokladne testy robic z powodu klapki:))

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2006-03-26, 21:21   

Mój brat ma usunięty antywybuch w m20b20,ale on ma blosa i można odczuć poprawę osiągów.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-03-27, 00:19   

przy blosie antywybuch nie jest potrzebny, bo nigdy nie masz więcej mieszanki niż potrzeba - właśnie o to troszczy sie blos... tyle, że blos bez ingerencji* ogranicza moc do 150PSów

kamil.k napisa/a:
wiem ze klapka chodzi lekko ale to nic nie da - wazy swoje i zeby ja poruszyc to potrzeba sily a pozatym tak jak pisalem klapka hamuje predkosc mieszanki;tworzy nie potrzebne straty i wogule kij w oko temu kto to wymyslil

co z tego, że klapka wymaga pokonania pewnwgo oporu, jak zwężka ogranicza dopływ powietrza przy wysokich obrotach (max otwarcia przepustnicy) i to powoduje brak mocy na wysokich obrotach - przy niskich, kiedy trzeba pokonać opór klapki wystarczy dać więcej gazu i różnica w mocy jest niewyczuwalna... chyba, że ktoś pamięta położenie pedału gazu i przy LPG ze zwężką widzi różnicę :lol: ... nie chodzi o teorię i naciski w danym momencie (nie max) na pedał ale o brak powietrza w wyższym zakresie obrotów :wink:
... żeby "poruszyć klapkę" wystarczy mocniej depnąć ale braku powietrza ograniczonego przez zwężkę (nie klapkę) nie przeskoczysz

kamil.k napisa/a:
kto chce niech sobie jezdzi z kalpka ; u mnie nie zadzialala i ja wywalam i wymyslam nowe zabezpieczenie -chociaz ten jeden strzal to byla moje glupota zeby przy -30 przelaczyc na gaz ;poza tym jednym razem nie strzela mi wcale ...

o ile przy idealnie ustawionej instalacji brak klapki w niczym nie przeszkadza (nie zwiększając ani o jeden koń mocy maksymalnej, bo ilość powietrza się nie zmieni - ogranicza ją bardziej mikser), o tyle przy instalacji, która spowoduje strzał w przepływkę - brak tej klapki może być przyczyną sporych przykrości - jeśli chcesz namawiać ludzi do wywalenia klapki jako bezcelowej, to zapodaj sposób na idealne wyregulowanie instalacji, chroniące przed zwrotnym strzałem w przepływkę lub chociaż uprzedź ludzi o tym, że przy braku idealnej regulacji powinni nastawić się na możliwość strzału

nie znam lepszego zabezpieczenia niż antywybuch w instalacjach I i II generacji ... ale chętnie poznam (mając na uwadze to, że nie każdy sam sobie reguluje swoją instalkę LPG) :?

* podobno są modyfikacje blosa pozwalające na osiąganie większej mocy ... podobno ... ale na ten temat trzeba przeszukać net poza forum - patrz tez forum o tuningu

kamil.k napisa/a:
kto chce niech sobie jezdzi z kalpka ; u mnie nie zadzialala i ja wywalam i wymyslam nowe zabezpieczenie -chociaz ten jeden strzal to byla moje glupota zeby przy -30 przelaczyc na gaz ;poza tym jednym razem nie strzela mi wcale ...

wywalenie klapki przy pozostawieniu zwężki z miksera nic nie da, bo o ile pęd powietrzam który jest potrzebny do pokonania klapki antywybuchu jest

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Wysany: 2006-03-27, 04:45   

Panowie, co sie tak uczepiliscie tej klapki? Duzo wiekszy opor stawia klapa przeplywomierza, moze ja tez chcecie wywalic zeby silnik lepiej reagowal na gaz? Jesli nie wiecie z jaka sila ssie powietrze silnik to zrobcie sobie eksperyment i przylozcie reke do wlotu filtra powietrza - tylko nie radze tego robic na duzych obrotach, bo doslownie skore z reki zrywa. Przy takim przeplywie powietrza (jak ktos ciekawski to moze sobie wyliczyc - naprawde ciekawe liczby wychodza) opor klapki jest pomijalnie maly. Tak jak pisze Piotr, problemem jest zwezka, a nie klapka.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-03-27, 07:27   

Bruner napisa/a:
Panowie, co sie tak uczepiliscie tej klapki? Duzo wiekszy opor stawia klapa przeplywomierza, moze ja tez chcecie wywalic zeby silnik lepiej reagowal na gaz? Jesli nie wiecie z jaka sila ssie powietrze silnik to zrobcie sobie eksperyment i przylozcie reke do wlotu filtra powietrza - tylko nie radze tego robic na duzych obrotach, bo doslownie skore z reki zrywa. Przy takim przeplywie powietrza (jak ktos ciekawski to moze sobie wyliczyc - naprawde ciekawe liczby wychodza) opor klapki jest pomijalnie maly. Tak jak pisze Piotr, problemem jest zwezka, a nie klapka.

owszem zamierzam przerobic u siebie MAF na MAP sensor ale do tego potrzebne jest smt6 a na razie nie mam na niego kaski :mrgreen:

reke przystawialemdo dolotu nie raz i nadal jest cala i zdrowa

Boocyo
[Usunity]

Wysany: 2006-03-28, 14:43   

Zgadzam się z tym co napisał Bruner. Mam 1.6 M40 i jeżdziłem z klapką, bez klapki i bez miksera. Opieram się na własnych odczuciach i stwierdzam że wyjęcie samej klapki daje tak małą różnicę że nie warto narażać przepływki. A jak chcecie sobie poszaleć to polecam wymontowanie klapki i miksera, zajmuje 10 minut (przynajmniej u mnie) a różnica w osiągach jest spora.

bolej1

Doczy: 12 Gru 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-11-06, 19:56   

Witam strzelil mi dzis gaz w dolot:( jakos udalo mie sie odpalic i dojechac do pracy ale max 2,5tys obrotow i totalny mul. W pracy odkrecilem przeplywke i okazalo sie ze klapka zostala skutecznie zablokowana odcinajac doplyw powietrza. Oczywiscie odblokowalem i auto jezdzi normalnie ale zastanawia mnie fakt dlaczego udalo mi sie odpalic silnik z zablokowanym dolotem?? mam tak nie szczelny dolot?

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Wysany: 2007-11-06, 20:01   

bolej1 napisa/a:
mam tak nie szczelny dolot?

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :] Choć tragedii nie ma, bo mówisz że do 2.5k chodził.. Poza tym miałeś fest bogatą mieszankę ;)

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2007-11-07, 16:26   

kafarek
"Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie Choć tragedii nie ma, bo mówisz że do 2.5k chodził.. Poza tym miałeś fest bogatą mieszankę "

Raczej tragicznie ubogą bo klapka byla zmknięta i mimo otwarcia przepustnicy komp dostawał info o pracy na wolnych obrotach no powiedzmy coś powyżej bo kłuciło sie to z sygnałem TPS. A ilość zasysanego powietrza poprzez nieszczelności klapki przepływki wystarczyła do pracy silnika.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: