BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Oświetlenie
Autor Wiadomo
kulik666
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 06 Cze 2005
Skd: Warka
Wysany: 2005-12-10, 18:46   Oświetlenie

Witam, mam ytanie czy w kazdej beemce światła krotkie tak słabo świecą czy tylko ja mam taki problem. pozdro

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-12-10, 18:51   

jak Twoje światła mają już swoje lata (świetlne :lol: ) - to nie ma cudów światła mijania będą Ci słabo świecić...

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2005-12-10, 18:53   

Wystarczy je odpowiednio ustawić. Moje mają 20 lat i świecą jak nówki ;) (i nie rażą)

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2005-12-10, 18:59   

LUKAS ale Ty masz światła starego typu - przy tych się zgadzam,
ale kolega mozliwe, że ma soczewki (no, wziąłem za pewnik, że z nimi ma problem) a z soczewkami jak nie są w miare nowe lepiej w nocy sie nie poruszać...

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-12-10, 19:14   

RoboCop napisa/a:
.... a z soczewkami jak nie są w miare nowe lepiej w nocy sie nie poruszać...

:shock:
co za bzdury ...
co to znaczy"jak nie sa w miare nowe " :?: roczne, dwu, piecio czy pietnasto letnie :roll:

czyli 99% z nas nie powinno w nocy sie poruszać. ah ....

pozdro

LUKAS 
Klubowicz

Wysany: 2005-12-10, 19:25   

HyenoX M42B18 napisa/a:
co za bzdury ...
co to znaczy"jak nie sa w miare nowe " :?: roczne, dwu, piecio czy pietnasto letnie :roll:

czyli 99% z nas nie powinno w nocy sie poruszać. ah ....

pozdro

Nie.
Chodzi o to, że w E30 lampy starego typu świecą lepiej jak saczewki. Był już kiedyś na forum temat o tym i wszyscy którzy mogli porównać światło z lampy starego typu i soczewki, prawie zgodnie stwierdzili, że stare lampy E30 lepiej świecą.

Kulik666, nie napisałes o jaki model chodzi, może to nie chodzi o E30... hehe

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-12-10, 20:08   

Lukasku 8) ja wiem ze lampa starego typu swieci lepiej jak soczewka - nie jestem wczorajszy 8)

tylko mi sie nie spodobalo okreslenie ze e30 z soczewka nie powinno jezdzic sie w nocy,

jak ktos jest ślepy to i oswietlenie rajdowe go nie zadowoli.

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2005-12-11, 11:06   

Bzdety piszecie o lampach :)
Co do soczewek to by lepiej świeiły trzeba je zdemontować i wyczyścić po po tylu latach są zakurzone jak cholera , pożądnie ustawić . Jak jest bardzo szkło porysane to można wymienić samą szybę (55 zł w czewie).
A co do jakości świecenia starych typów i nowych to nie będę się wypowiadał - jak jest ktoś ślepy to nie powinien za kierownice wśiadać.

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2005-12-11, 11:26   

Moje soczewki tez nie swieca rewelacyjnie :roll: , ale mam nadzieje ze moze samo czyszczenie im pomoze. Jak kiedys bede zakladal sobie ringi to sobie wyczyszcze :twisted:

Every man dies... But not every man really lives...

LUKAS 
Klubowicz

Wysany: 2005-12-11, 11:33   

I własnie o to mi chodzi w wyższości starych lamp nad soczewkami.
Moje widać że nie były przez te 20 lat czyszczone, a świecą lepiej niż soczewy. Chyba że wszyscy z którymi jeździłem mieli źle wyregulowane światła...

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2005-12-11, 20:25   

No ja powiem że w obydwu mam soczewki i jak mam wybór, to staram się w nocy nie poruszać również ze względu na sfatygowane szyby przednie które zamieniają się w oślepiające tarcze gdy coś jedzie z naprzeciwka.
E30 M332 1991........ ....U__________\

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2005-12-12, 18:16   

Elementem świecącym w lampach projekcyjnych jest żarówka przesłonięta przesłoną i soczewką.Ubrudzenie się soczewki w bardzo dużym stopniu ogranicza widoczność.
A tak w ogóle dlaczego się odchpdzi od tradycyjnych lamp??????Przyczyna prosta - mała wydajność i problemy z ustawieniem świateł tak aby dobrze świeciły (przednia szyba , odbłyśnik i sam problem z konstrukcją żarówki-umiejscowieniem żarnika)
Zobaczcie sami ile samochodów nowych i sprzed kilku lat ma tradycyjne lampy, bardzo mało i o ile w nowych to w ogóle. A tym bardziej że szyby są teraz płaskie i rolę "gięcia" światła przejmuje odbłyśnik - ta metoda należy do oszczędnych , więc co lepszy samochód to projekcyjne w różnych wydaniach!!!

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2005-12-13, 11:10   

Vindevil, coś mylisz pojęcia... na wszystkich forach ludziska, narzekają
na świecenie soczewek...
i jeszcze jedno... e36 na początku produkcji miało soczewki, a po modernizacji (ok.94-95) wrócono do tradycyjnych reflektorów...

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2005-12-13, 11:33   

Ja przez rok jeździłem na starych lampach, były dobrze ustawione, lustra w środku tez były ok i świeciły dość słabo, tak słabo że musiałem zapodać żarówki 100W , było troche lepiej ale odżyłem dopiero teraz, mam czarną helle z soczewką i świeci dużo dużo lepiej od tamtych i mam w niej takie żarówki jak mają być 55W

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Tommec 
Mietko

Doczy: 06 Kwi 2005
Skd: WGM
Wysany: 2005-12-13, 14:45   

Oprócz samego reflektora bardzo ważna jest też sprawność instalacji elektrycznej od świateł. Po prostu może dochodzić zbyt mały prąd do żarówki. To raczej sprawa dla kogoś z pojęciem o elektryce. Na próbę można podłączyć przewód bezpośrednio z akumulatora do reflektora i porównać jakość świecenia. Miałem taki przypadek, założyłem nowe reflektory soczewkowe i nadal było słabiutko. Elektryk po 30 minutach działania doprowadził instalację do właściwego stanu i teraz lampeczki świecą idealnie.

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2005-12-13, 16:06   

Pamiętacie maluchy jak świeciły. Tam droga prądu do żarówki do było kilka metrów - przez styki i niepewne połączenia. Po niewielkiej modyfikacji i założeniu przekaźników samochód świecił jak choinka.
A co do e36 to przyjżyj się tym "nowym lampą" - z przodu szyba!!!

kulik666

Wysany: 2005-12-13, 23:21   

Witam, mam stare\ą lampe bo beemka z 87r. oczywiscie E30, juz zmieniłem na 100w ale tez lipa , chyba trzeba zmienic lampy bo nie wiem co juz zrobic, jak jezdze w nocy to poprostu nic nie widac pozdro

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2005-12-14, 20:27   

Zerknij na ustawienie.
Podjedz na prostej drodze pod ścianę i odjedz od niej na 20 m. tak aby światła na nią świeciły. Podejdz do ściany i wysokość ustawienia świateł powinna być na wysokości kolan, a odstęp między załamaniami powinien być taki sam jak rozstaw w samochodzie

------'------'
-------------------------------

Marcin 
Nurburgring Fan

Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-12-14, 21:16   

Vindevil napisa/a:
Zerknij na ustawienie.
Podjedz na prostej drodze pod ścianę i odjedz od niej na 20 m. tak aby światła na nią świeciły. Podejdz do ściany i wysokość ustawienia świateł powinna być na wysokości kolan, a odstęp między załamaniami powinien być taki sam jak rozstaw w samochodzie

------'------'
-------------------------------

Po prostu czasem nie mam sily tych waszych kombinacji sluchac. A moze by tak po prostu pojechac na diagnostyke i za 20pln miec ustawione swiatla????

Na tym forum za chwile zaczna sie pojawiac pytania typu: "Chce zapalic samochod, mam krecic kluczykiem w prawo czy lewo??".

Marcin 
Nurburgring Fan

Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-12-14, 21:19   

kulik666 napisa/a:
Witam, mam stare\ą lampe bo beemka z 87r. oczywiscie E30, juz zmieniłem na 100w ale tez lipa , chyba trzeba zmienic lampy bo nie wiem co juz zrobic, jak jezdze w nocy to poprostu nic nie widac pozdro

Chlopie jak masz stare lapmy to je wymien. Skoro lampy nawet nie chca dobrze swiecic z zarowkami 100W to kup nowe.

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-12-14, 23:03   

przepis na slabo swiecace soczewki:
-trzeba znalezc chwilke
-rozebrac lampy
-wyjac szkla
-wsadzic do zmywarki
-wyjac czysciutkie
-zlozyc

nie dosc ze widocznosc sie poprawi to wyglad autka zyska:)
a tak wogle to trzeba czasem na stacji benzynowej albo na parkingu po prostu przetrzec z zewnetrznych zabrudzen bo przy nawet lekkim zabrudzeniu szybki zewnetrznej malo co w nocy widac!!!!

kulik666

Wysany: 2005-12-14, 23:56   

witam, swiatła ustawiane były na diagnostyce i nic nie pomogło, a w tych lampach ciezko jest szkła zdjąc i poprostu nie prubuje bo pewnie bym pospuł, a tak apropo mozna dokupic same szkła do e30 ??

KORDI 
RWD love.. 8)

Doczy: 12 Wrz 2005
Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2005-12-15, 00:51   

Można...nawet ktoś wcześniej już pisał...
Jak cos to ja też mam gdzieś jeszcze drógi komplet lamp(te bez soczewek)świeciły ładnie ale miały połamane okulary których sie trzymają...

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2005-12-15, 07:13   

"Po prostu czasem nie mam sily tych waszych kombinacji sluchac. A moze by tak po prostu pojechac na diagnostyke i za 20pln miec ustawione swiatla????

Na tym forum za chwile zaczna sie pojawiac pytania typu: "Chce zapalic samochod, mam krecic kluczykiem w prawo czy lewo??".

Troszeczkę się mylisz sugerując że ludziska są coś nie tego. Są to porady i kto chce może kożystać, a jeśli Tobie sie nie podoba to nie zaglądaj na forum. Napisane jest aby zerknął na ustawienia bo może jest złe, a jeśli tak to sam zdecyduje co zrobić.

HeMP 

Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-12-16, 23:27   

powiem tak mialem soczewki i juz ich nie mam .... i nie chce miec.przez pewien czas jezdzilem z 1 soczewka i 1 zwykla ....roznica kolosalna ....na + zwyklej oczywiscie

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: