BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] Ciężka zmiana z I na II. Skrzynia biegów.
Autor Wiadomo
meles 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Lis 2005
Skd: Tychy/Wrocław
Wysany: 2006-03-06, 17:17   [E30] Ciężka zmiana z I na II. Skrzynia biegów.

Witam!

Czy opór wyczuwalny przy szybkiej zmianie z I na II-gi bieg jest normalny, czy to oznaka zużycia skrzyni biegów (synchronizatora)? Opór powoduje, że muszę trochę poczekać zanim skrzynia "wpuści" mnie na II-gi bieg. Przy zmianie z III na II nie ma takiego zjawiska.

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-03-07, 07:09   

Niemam praktyki z tą skrzynią, ponieważ jechałem z niątylko raz w zyciu, ale podobno czesto padaja w tych skrzyniach synchronizatory 2go biegu.

Proszęę kogoś z praktycznym doświadczeniem z tą skrzynią o potwierdzenie tej informacji.

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-03-07, 07:53   

LUKAS napisa/a:
Niemam praktyki z tą skrzynią, ponieważ jechałem z niątylko raz w zyciu, .

Nie rozumiem cię?? :shock: czy to jakas jest niezwykła skrzynia w e30 co ma kolega że ty takiej nie masz?? :lol: :lol: :lol:

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-03-07, 11:35   

Pawel-E30 napisa/a:
LUKAS napisa/a:
Niemam praktyki z tą skrzynią, ponieważ jechałem z niątylko raz w zyciu, .

Nie rozumiem cię?? :shock: czy to jakas jest niezwykła skrzynia w e30 co ma kolega że ty takiej nie masz?? :lol: :lol: :lol:

:oops: :lol: wiesz jak ja zrozumialem temat, że chodzi o skrzynie z zawijaną jedynką :lol:

Sorry :P :lol:

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

meles 

Wysany: 2006-03-07, 14:32   

No właśnie! Ja mam zwykłą skrzynię. Sorry! Może napisałem jakoś kulawo.

Chodzi o zwykłą skrzynię biegów do M20B25 (nie wiem nawet jakie ma oznaczenia). Jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia to bardzo proszę o wypowiedź. :D

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2006-03-07, 17:51   

ja mam podobnie ! nie ma jakis super oporow ale jest ciezko !
zauwazasz poprawe po tym jak troche dluzej pojezdzisz i zdazy sie rozgrzac olej albo jak dluzej postoi auto w cieplym ?
proponuje na poczatek wymiane oleju - ale na jaki do zwyklej skrzyni ?

meles 

Wysany: 2006-03-07, 19:03   

urbi, ostatnio dużo jeżdżę po mieście i silnik łapie temperaturę. Nie wiem jak jest ze skrzynią. Samochód jest garażowany.

Co do oleju to czytałem, że nawet do manualnych skrzyń w BMW powinno się lać olej przeznaczony do automatycznych. Oznaczany chyba jako "ATF". Tylko teraz nie wiem jaki, jakiej lepkości i czy naprawdę czegoś się nie spsuje takim olejem.

Ja obecnie nie wiem jaki mam olej w skrzyni a zalca się chyba wymianę co 50 000 km.

White 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 12 Cze 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-03-07, 20:50   

Polecałbym wam olej do ATF do skrzyń automatycznych bo takim jest zalecane zalewniae skrzynek w bmw miałem ten sam problem wymieniałem i teraz w te mrozu jest wszytko ok biegi wchodza leciutko

meles 

Wysany: 2006-03-07, 21:54   

White, a co myślisz o olejach motul? Jakiej firmy polecał byś olej?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-03-08, 08:32   

do skrzyń manualnych jest olej przekładniowy i taki powinno sie lać - czerwony jest tylko do automatów i wspomagania

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-03-08, 08:37   

mozna nalewac ATF do manulnych skrzyn biegow !! !! jesli cie ciezko wchodzi z I na II przy szybkiej zmianie to synchronizator do wymiany (czyli nie oplaca sie lepiej kupic jaks pewna od znajomego za 300)

White 

Doczy: 12 Cze 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-03-08, 08:58   

Ja zalałem swoja skrzynie Mobilem ATF DEXTRON II według mnie najpierw spróbuj zmienić olej jak to nie pomoże i bedzie tak samo wtedy zajmij sie skrzynia. U mnie tez mechanicy mówili ze juz synchronizatory, że samochod ma swoje lata itd, i pewnego dnia zgadałem sie z kumplem i powiedzial mi ze do beemek to tylko ATF bo inaczej w zime to nie wrzucę biegu. Pomyślałem sobie ATF do manuala to chyba cos nie tak i przyszła zima pierwszy wiekszy mróz, żeby wrzucić dwójke musiałem użyc dużo siły. Kupiłem Mobila ATF pojechałem do kumpla do garażu, wymieniając olej odnaalazłem nawet na skrzyni orgynalna karteczke BMW że tylko olej ATF. PO wymianie efekt minął teraz nawet przy dużym mrozie biegi wchodza mi lekko a przede wszytkim 2.

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-03-08, 11:52   

Ja zalałem sobie dzisiaj skrzynie olejem ATF i jest dużo lepiej. Biegi wchodzą leciutko i samochód dłużej sie toczy na biegu przy puszczeniu gazu, nawet jak jest zimny olej.

mbhcr 

Doczy: 19 Kwi 2005
Skd: Szczecin
Wysany: 2006-03-09, 00:48   

a ile oleju wchodzi do skrzyni e30 325i ?

edit:
yyy sorry juz znalazlem Getriebe S5-16 (Manuell): 1.15 Liter Öl

burgund 

Doczy: 28 Lis 2005
Skd: Bielsko
Wysany: 2006-03-09, 15:11   

Czy jest "szansa" że po zalaniu olejem ATF nie zacznie sie lac ze skrzyni wydaje mi sie ze ATF jest sporo rzadszy? Co o tym myslicie?

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-03-09, 22:16   

kupilem ATF mobila - no i wlasnie kurde nie wiem - lac czy nie ? nie zrobi sie z niej jakies sitko ? co radzicie ?? ???
jeszcze mozna oddac olej i wymienic na inny !

(ale jak narazie wlalem shella 5w40 :twisted: do silniczka )

pytanie i to wazne :

jak wymienic olej w skrzyni ? :D
prosze o dokladnie opisanie co i jak !
mam kupiony 1 litr - powiedzieli ze i tak wszystko nie zleci i ze styknie ! prawda to ? kolejne pytanie : ile tego lac ? kiedy bedzie widac ze jest tyle co cza ! ?

meles 

Wysany: 2006-03-10, 09:03   

W manualu Haynes'a piszą tak:
1. Najpierw spuścić stary olej,olej ma być spuszczany na rozgrzanym silniku ponieważ jest wtedy rzadszy i łatwiej spływa. UWAGA!!! Czynność wykonywać bardzo ostrożnie aby uniknąć poparzenia!!! Najpierw pod korek spustowy (zajduje się chyba w tylnej częśći skrzyni na samaym dole) podstawić naczynie, odkręcić OSTROŻNIE korek i unikając :D poparzenia :D pozwoliś olejowi spłynąć do naczynia. Następnie przykręcić korek spustowy.
2. Napełnić skrzynię olejem. W tym celu odkręcić korek znajdujący się z boku skrzyni (niestety nie piszą z której strony). Za pomocą strzykawki lub podobnego urządzenia napełnić skrzynię olejem tak aby poziom oleju sięgał dolnej części otworu (samochód powinien być ustawiony poziomo na podporach). Następnie wkręcić korek. Przez następnych kilkadziesiąt kilometrów sprawdzać czy nie następują wycieki i ewentualnie uzupełnić poziom po zlikwidowaniu przyczyny wycieku.

Do skrzyni powinno wejść od 1,0 do 1,5 litra oleju. Jak to będzie za mało to upewnij się czy napewno przykręciłeś korek sustowy po spuszczeniu oleju. ;)

Pewnie, że wszystko nie zleci, tylko jak zrobisz to na ciepłym silniku to zleci tak, że wejdzie więcej oleju.

Miłego majsterkowania.

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-03-10, 14:40   

bję mersi boku :D

wiec co ? lac ten ATF ?

burgund 

Wysany: 2006-03-13, 11:10   

Właśnie lał ktos już tego ATFa do e30. bo tez chce wymienić i niewiem na jaki.. :?:

Meecowhy 

Doczy: 09 Sty 2006
Skd: Żory
Wysany: 2006-03-13, 11:32   

tez musze u siebie olejek wymienic - mam ten sam objaw... ale na cieplym silniku wszystko ok! :D

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-03-14, 10:49   

zalalem wczoraj tego ATF ! weszlo jakies 1,2 litra
jakas tam lekka poprawa jest ale bez cudow i fajerwerkow, trzeba zlikwidowac jeszcze luzy na lewarku i wtedy bedzie wszystko ok
zaraz go odpale po calej nocy (z przymrozkiem) ipojade do szkoly i zobacze jak wchodza biegi podczas jady - to bedzie glowna proba
pozdro

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2006-03-14, 11:38   

wymiana oleju w skrzyni raczej nie pomoże (mi nie pomogła) i dalej 2 wchodzi ciężej ale tylko jak jest zimny ( i wyskakuje) ,więc muszę wymienić synchronizator i ty chyba też.

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-03-14, 16:08   

ja jednak nie :) poganialem troche dzis i musze powiedziec ze czuc poprawe !
rano odpalilem i ruszylem ... 1 i 2 jak w maslo - suuuper :)
jesio tylko ta (s)tuleja

burgund 

Wysany: 2006-03-14, 16:55   

To ja tez swoja zaleje ATFem, Urbi sprawdź tylko czy nie zaczeło ci sie z niej lać i daj znać. Tylko musiał byś zrobić troche kilosów żeby sie dobrze olej rozgrzał bo tak na zimno to sie napewno nie będzie lał.
pozdro.

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-03-14, 21:25   

jak troche pojezdze to dam znac jak tam wszystko wyglada :) pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach