BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zamknity przez: RoboCop
2007-12-19, 18:22
adam slodowy czyli sam zamontowalem gaz
Autor Wiadomo
Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2007-12-17, 11:19   adam slodowy czyli sam zamontowalem gaz

czesc

jak to jest z tym LPG
mozna zakladac uzywana instalacje czy nie ?
zalozmy ze mam instale kupiona od kumpla na umowe
czy da sie ja legalnie zamontowac w moim aucie czy nie ?
jak to zrobic ?

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-12-17, 11:26   

Oczywiście, że się da. Instalacja gazowa nie jest czymś co zostaje w aucie na wieki wieków. Jeśli kupiłeś instalke i chce ją zalegalizować to musisz mieć do niej papiery. Z papierami jedziesz do gazownika, który przegląda wszystko i wystawia homologację (nie wiem czy każdy ma takie uprawnienia). Jak już masz homologację to idziesz to wydziału komunikacji i prosisz o wbicie instalacji w dowód. To wszystko.

Pozdrawiam

Biluch 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 08 Mar 2007
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-12-17, 12:13   

Tylko że gazownicy marudzą i niechętnie podbijają homologacje, ponieważ teoretycznie instalacji gazowej nie można przekładać z auta do auta i jak pojedziesz do gazownika z ulicy to Ci tego nie zrobi ale po znajomości wszytko się da załatwić :tak:

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-12-17, 12:17   

wydzial komunikacji wymaga procz homologacji faktury za montaz wiec nie jest to takie proste

jesli chodzi o homologacje to jest tylko na butle i wystawiana jest raz na np 10 lat wiec z tego co ja sie orientuje to nic gazownicy nie stepluja

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

lysy174 
vel. MUMINEK

Pomg: 13 razy
Doczy: 15 Kwi 2007
Skd: Radom
Wysany: 2007-12-17, 12:43   

Ja mialem taki problem ze kupilem auto z gazem ale nie wbitym w dowod (ubott wie o czym mowie bo dzwonilem do niego w tej sprawie) Mialem tylko homologacje na butle. Dlugo szukalem ale znalazlem gazownika (okazalo sie ze stary znajomy moj :wink: ) Ktory wystawil mi homologacje na instalacje gazowa (bo taka tez jest potrzebna w wydziale komunikacji) i Fakture na montaz instalacji. Tyle tylko ze takie papiery kosztuja kazdego gazownika ok 150zl wiec i tyle trzeba zaplacic :spoko:

Było: E34 520iA rok 1989
.........E30 320i rok 1988
.........E36 318is COUPE '92 mit sperre
.........żona miała Forda Focusa
.........E46 323 rok '98
.........E46 330Xi rok '00
.........E83 X3 3.0 (not powered by LPG) rok '04
.........E46 320D rok '05
.........E46 318i rok '99
.........E46 316i Compact rok '03
.........E46 330xi Touring 2002

Jest: E91 325ix 2008, E46 320Ci 2000

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-12-17, 16:59   

lysy174 napisa/a:
Ja mialem taki problem ze kupilem auto z gazem ale nie wbitym w dowod (ubott wie o czym mowie bo dzwonilem do niego w tej sprawie) Mialem tylko homologacje na butle. Dlugo szukalem ale znalazlem gazownika (okazalo sie ze stary znajomy moj :wink: ) Ktory wystawił mi homologacje na instalacje gazowa (bo taka tez jest potrzebna w wydziale komunikacji) i Fakture na montaż instalacji. Tyle tylko ze takie papiery kosztuja kazdego gazownika ok 150zl wiec i tyle trzeba zaplacic :spoko:

no tak tylko jeszcze jeden problem bo gazownicy nie chcą brać na swoje barki odpowiedzialności za usterki w układzie wiec czasami ciężko jest załatwić taka fakturę za montaż

jakby sie cos stało z samochodem albo właścicielem a np dochodzenie wykazałoby ze gazownik popełnił błąd (co jest niemożliwe bo nie on instalował lpg tylko wystawił fakturę) to pociągnęli by go do odpowiedzialności

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

kfas 

Doczy: 07 Cze 2007
Skd: Jaworzno
Wysany: 2007-12-18, 00:32   

Po pierwsze zdodnie z ustawa-montowanie używanych podzespołów instalacji gazowej jest niezgodne z prawem !! !
Jak Dla Mnie koniec i kropka łamiesz prawo Ty i Głupi człowiek który się podkłada wystawiając homologacje i podpisują się pod tym, że zrobił coś czego tak na prawde nie wolno robić !! !

a zgodnie z prawem jest to tak :

Kto fałszuje dokument, poświadcza nieprawdę, wyłudza poświadczenie nieprawdy, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesiecy do 5 lat Art. 270,271,272 KK.

Tak wiec uzyskujac "papier na instalację" podpadasz i Ty i ten kto go wystawia !
Jasne zawsze można powiedzieć a jak Mi to udowodnia ?

Ano zajxxxx prosto ponieważ może sie nie orientujesz ale na każdym przegladzie i przy wbijaniu gazu w dowód notuje się w systemie POJAZD dane elemetów instalacji gazowej a w szczególności zbiornika gazu :mg:

czy warto ryzykować za marne pare stówek !! ! ?? ?
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-12-18, 10:33, w caoci zmieniany 1 raz  

Rafał 

Wysany: 2007-12-18, 10:09   

a jakie widzis zagrożenia ?
rozumiem "rurkę" zasilającą (zawor-zbiornik-reduktor) nalezy zamontowac nową
Ostatnio zmieniony przez Rafał 2007-12-18, 11:09, w caoci zmieniany 1 raz  

kfas 

Wysany: 2007-12-18, 22:40   

Rafał napisa/a:
a jakie widzis zagrożenia ?
rozumiem "rurkę" zasilającą (zawor-zbiornik-reduktor) nalezy zamontowac nową

PRZY PECHU ZAWIAS :mg: Zagrożenia w postaci coraz większego stosowania KK

I z Tego ciesze sie Ja :brawo:

A pozatym zwisa Mi czy wybuchnie Ci to auto, czy się tylko spali byle daleko ode mnie :mg:
Poważnie od strony technicznej ciężko coś spartolić ale pozostaje aspekt Prawny a tego bym sie bardziej obawiał- bo może kiedyś takie coś wyjść i można mieć problemy za pare set złotych !! !

To głupota JAK ROBIć PRZEKRET I KRAść TO NA MILIONY :!:
Ostatnio zmieniony przez kafarek 2007-12-18, 23:02, w caoci zmieniany 1 raz  

Rafał 

Wysany: 2007-12-18, 23:11   

kfas napisa/a:

?? ??????????????

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-12-19, 12:11   

Rafał napisa/a:
kfas napisa/a:

?? ??????????????

Kodeks Karny :)

David 
FULL OLDSCHOOL

Doczy: 12 Kwi 2005
Skd: T/A/R/N/O/W
Wysany: 2007-12-19, 12:33   

Rafał napisa/a:

?? ??????????????

Ja mialem zamontowany gaz w Touringu (sekwencje uzywke-pamietasz bo mi ja przywoziles :mg: )
Nie mialem papierow na butle- wyslalem prosbe po kopie do Stako i przyslali. Nastepnie zalatwilem papiery na montaz i zalegalizowalem instalke w wydziale komunikacji.
Wszystko z zakupem i montazem i legalizacja wynioslo mnie 850zl - slownie osiemsetpiecdziesiat za OMVL XXI dream + wlew pd klapka. Auto bylo jak dotad 2 razy na badaniu technicznym, sprawdzali je dosc solidnie i wpisywali do CEPIKu i niczego sie nie czepiali.
Wiec nie rozumiem o co chodzi kfasowi :wink:
794 001 051
Ostatnio zmieniony przez David 2007-12-19, 12:35, w caoci zmieniany 3 razy  

kfas 

Wysany: 2007-12-19, 12:40   

David napisa/a:
Rafał napisa/a:

?? ??????????????

Ja mialem zamontowany gaz w Touringu (sekwencje uzywke-pamietasz bo mi ja przywoziles :mg: )
Nie mialem papierow na butle- wyslalem prosbe po kopie do Stako i przyslali. Nastepnie zalatwilem papiery na montaz i zalegalizowalem instalke w wydziale komunikacji.
Wszystko z zakupem i montazem i legalizacja wynioslo mnie 850zl - slownie osiemsetpiecdziesiat za OMVL XXI dream + wlew pd klapka. Auto bylo jak dotad 2 razy na badaniu technicznym, sprawdzali je dosc solidnie i wpisywali do CEPIKu i niczego sie nie czepiali.
Wiec nie rozumiem o co chodzi kfasowi :wink:

Bo jak widze jesteś Polakiem w 100% i Załatwiasz Załatwiłes Papiery+Zalegalizowałeś INSTALACJE = Złamałeś Prawo !!

CO TU TRUDNEGO DO POJECIA :?:

Mauser 

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-12-19, 13:15   

Kfas po prostu bardzo chce, żeby u gazowników montować instalke, bo to jego fach. A że wielu gazowników to partacze. . . . to juz inna sprawa.

Co do Używki - ja miałem kupowac używke - przód sekwencje, ale kupiłem wszystko nowe, i zamontowałem sam. LPG miałem u siebie wbite, więc nie miałem tych problemów. Jak zwykle trzeba policzyc ile to wszystko wyjdzie, żeby sie nie okazało, że załatwiane papiery wyjdą 100 zł taniej. . . .
Ostatnio zmieniony przez Mauser 2007-12-19, 13:17, w caoci zmieniany 1 raz  

kfas 

Wysany: 2007-12-19, 16:00   

Mauser napisa/a:
Kfas po prostu bardzo chce, żeby u gazowników montować instalke, bo to jego fach. A że wielu gazowników to partacze. . . . to juz inna sprawa.

Co do Używki - ja miałem kupowac używke - przód sekwencje, ale kupiłem wszystko nowe, i zamontowałem sam. LPG miałem u siebie wbite, więc nie miałem tych problemów. Jak zwykle trzeba policzyc ile to wszystko wyjdzie, żeby sie nie okazało, że załatwiane papiery wyjdą 100 zł taniej. . . .

A Prawo???
Widzę, że je wszyscy olewają w każdej dziedzinie!! a zwisa mi czy montują wszyscy u gazowników czy w stodole- Nie zajmuje się tylko montażem gazu wiec Ja mam zawsze prace zreszta mam jak Mi i mojemu Bratu chce sie pracować :mg:
Jak nie to dłubiemy coś swojego i kożysta sie z tego co zarobi sie w innym okresie :spoko:

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-12-19, 18:22   

Zamykam bo już się zaczyna robić całkiem nie na temat 8-) ... Jak ktoś bedzie miał coś mądrego do powiedzenia to odblokuję 8-)

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: