Wysany: 2008-01-11, 21:15 Podwykonawcy czesci do BMW - czyli kto co wytwarzal dla BMW
Witam
Chciałbym się dowiedzieć w jakie zamienniki warto się wyposażac aby były jak najbardziej zbliżone do oryginałów.W tym celu chciałbym wiedzieć jakiej marki podzespoły siedza w naszych autkach.I tak np ja wyczytałem, że :
1.Kopułka, palec - BREMI BOSCH BERU
2.Kable zapłonowe - BERU
3.Gumowe elementy zawieszenia - Lemforder
5.Amortyzatory - BILSTEIN, BOGE
4.Łożyska - SKF ale nie jestem pewien
5.Alternatory - BOSCH
Ale co np z wałkami rozrządu,pompą wody, zaworami, paskami rozrządu i rolkami,sprzęgła (tutaj podejrzewam SACHS),filtrami i innymi częściami - kto je robił w przeszłości dla BMW a kto je robi teraz ?
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2008-01-11, 21:15, w caoci zmieniany 1 raz
łożyska FAG-a, chyba były montowane na pierwszy montaż
OdnośniE lemfordera to się zgodze, ale jeszcze BOGE i HEYD produkowało zawieszenie dla BMW
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
Ostatnio zmieniony przez ANDRZEJ-BIELAK 2008-01-12, 07:31, w caoci zmieniany 2 razy
BOGE na każdej chinskiej podróbie jest ten napis SKF jest wkładany do 4maxa każda pompa wody do m50 ma plastikowe łopatki nawet orginał jedyny plus firmy meyle to jest taki ze oddaja 96 zł za pompe do m50 orginalna pompa jak sie wysypie to dostajesz kwitek ze nie prawidłowy montaż
PS jak ma alternator VALEO to masz problem na pare setek bo to szmelc
Ostatnio zmieniony przez korzuch 2008-01-19, 23:48, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 1 raz Doczy: 06 Lut 2006 Skd: Wrocław/Złocieniec
Wysany: 2008-01-20, 18:15
Hej,
mogę się wypowiedzieć jedynie w kwestii zawieszenia, kankretnie LEMFORDERA.
Dumnie to brzmi jednak LEMFORDER do najwyżej zatłacza tuleje zwilkanizowane u swojego poddostawcy w wahacze dostarczone od kolejnego poddostawcy i dostarcza to do BMW.
Jednym z takich poddostawców tulei metalowo-gumowych jest firma w Środzie Śląskiej, w której zresztą pracuję. Jak się domyślam to LEMFORDER ma kilku, kilkunastu takich poddostawców którzy czasami produkują w Turcji, Chinach, Indiach.
Także ostatnim dostawca dla BMW jest LEMFORDER, a kto mu dostarcza części to już mnóstwo firm, czasami zupełnie nie znanych.
Zapewne podobnie jest w przypadku innych elementów.
Pozdrawiam