BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Ford Focus Ghia
Autor Wiadomo
morgoth 
BMW zawsze w sercu

Doczy: 12 Sty 2007
Skd: Bełchatów / Wrocław
Wysany: 2007-11-17, 18:40   Ford Focus Ghia

Miałem małą stłuczkę swoją Bawarką (fotki w naszych śmigiełkach) i niestety ją sprzedaję. Tak samo sprzedaję Seata Ibizę, a za kasę z tych dwóch samochodów chcę kupić coś innego z roczników 2001-2002. Zastanawiam się nad Fordem Focusem Ghia z silnikiem diesla 1.8 115KM. Możecie mi coś powiedzieć o tym samochodzie? Mają wyczesane wyposażenie i są ładne (mi się podobają), ale nie wiem jak jest u nich z silnikami i zawieszeniem (prowadzenie) - pomocna będzie każda informacja, najlepiej zaczerpnięta z doświadczenia. Ewentualnie sugestie co można kupić innego? Za wszystko z góry dziękuję :)

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2007-11-17, 19:12   

Z tego co wiem i gadałem z mechanikami kiedyś to focus mk1 to autko godne polecenia , nie wiem jak z tym dieslem ale wiem ze niestety te 2,0 były awaryjne ;/ Co do 1,8 nie wiem ale na twoim miejscu spytałbym Kota Sylwestra bo on ma firmowego focusa (czy miał)
w kazdym razie rozeznany chyba bedzie.

valdi80 

Pomg: 6 razy
Doczy: 09 Maj 2007
Skd: Topolany
Wysany: 2007-11-17, 19:31   

Prowadzenie moim zdaniem jest rewelacyjne ( zresztą nie tylko moim). Fordowskiego diesla z kolei bym nie kupił ( kiedyś kupiłem narzeczonej mondeo diesla i porażka straszna). Zwróć uwagę na korozję- zwłaszcza na drzwiach.

Sebol 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Maj 2007
Skd: Bytom
Wysany: 2007-11-17, 19:34   chyba nie polecam

Będę miał info z pierwszej ręki, mam znajomych u dilera forda, ale z tego co slyszałem od nich to znajome "ford gówno wort..." dla przykładu- wszystkie z nowych mondeo jakie sprzedali były już spowrotem bo siadło w nich to czy tamto, i słaba blacha ogólnie.
Dokładniejsze info w poniedziałek.
Pozdro

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-11-17, 19:40   

Focus MK I sa zaje..... , zawieszenie bezawaryjne, bardzo czuły i dokładny układ kierowniczy.
mam ( a raczej moja mama ma i czasem daje mi pojeżdzić) Focusa MK I coupe 99' z silnikiem 1.4 Zetek , wyposażenie to ABS, 4xpoducha,napinacz pasów, wspomaganie, ele.szyby.lusterka, szyber na korbe , utwardzone zawieszenie ( fabrycznie ) , centralny na pilota z fukcja osobnego otwierania dżwi pasażera, ele. otwierany bagażnik i z pilota

słyszałem tez że własnie silniki benzynowe 1.8 i 2.0 sa dość awaryjne ale to tylko takie pogłoski , ogólnie jestem zadowolony z tego samochodu

morgoth 
BMW zawsze w sercu

Wysany: 2007-11-17, 19:43   

valdi80 napisa/a:
Fordowskiego diesla z kolei bym nie kupił ( kiedyś kupiłem narzeczonej mondeo diesla i porażka straszna)

Co z tą porażką. Zamulony czy jak? Diesla chcę ze względu na niższe koszty, bo nie mam zamiaru wrzucać gazowni. A jeśli już miałbym brać benzyniaka, to prawdopodobnie 1.6 100KM - chyba, że 1.8 116KM. Ale to już by zależało od rodziców, bo to oni mi chcą taki prezent zrobić :D

Sebol napisa/a:
wszystkie z nowych mondeo jakie sprzedali były już spowrotem bo siadło w nich to czy tamto, i słaba blacha ogólnie

Co dokładnie siadało? Rzeczy mechaniczne czy wspomniana blacharka? W jakim sensie słaba blacha - chodzi o rudą? Czy coś jak w tico było - cienka jak papier?

Jeśli znacie opinie o Renault Lagunie, to też z chęcią wysłucham. Ale to auto biorę pod uwagę w drugiej kolejności.

Sebol 

Wysany: 2007-11-17, 19:46   

morgoth napisa/a:
Co dokładnie siadało?

W poniedziałek dam znać dokładnie co i jak.

Tommec 
Mietko

Pomg: 1 raz
Doczy: 06 Kwi 2005
Skd: WGM
Wysany: 2007-11-17, 21:33   

W firmie mam Focusa 1,6 99 rok 5 drzwi. Najgorsza była dość poważna korozja tylnych drzwi i klapy. Dało się to blacharsko poprawić i teraz jest ok. Poza tym wymiana elementów eksploatacyjnych, stosunkowo rzadko elementów zawieszenia, raz sprzęgło, sprężarka klimy. Niedawno zaczął brać trochę oleju. Teraz ma 330 tys km 8-)
Ogólnie polecam !

Nowy 

Doczy: 10 Lut 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-11-17, 23:41   

Znajomy mial tego jak on go nazywał parcha i powiedział że nigdy wiecej.Była to wersja sedan ghia.Silnikowo nawet nie był zły(nie pamietam jaka pojemnosc wiem tylko że benzyna) natomiast zawieszeniowo i blacharsko tragedia.Rudy praktycznie na każdych wewnetrznych dolnych krawedziach drzwi, klapa tylna miala pełno "bąbli", zawieszenie dosc szybko sie zużywało i powstawały piekne stuki puki :D
Jedni uwazaja że to naprawde dobre auto drudzy natomiast ku....wią niemiłosiernie.
Zdania sa podzielone.Ja osobiscie nie kupiłbym Forda.

Dixi 

Pomg: 4 razy
Doczy: 24 Lut 2006
Skd: Gdynia
Wysany: 2007-11-18, 00:22   

ja jako iz pracuje w fordzie co nie co wiem :P
Focus 1 to tak naprawde bardzo udany ford, a silnik ktory sobie wybrales zapewnia naprawde dobre osiagi i nie ma z nim za bardzo problemow (bo np. z 2,0 czy 2,2 TDCI dostepne w mondeo sa i to nie male, wtryski..). Zwroc uwage przy zakupie czy ma regularne wpisy w ksiazke serwisowa dotyczaczych przegladow karoseri, robi sie to co rok koszt okolo 50zl i pozwala to utrzymac gwarnacje na podstawie ktorej mozna sie domagac lakierowania badz nawet wymiany elementow na koszt forda.
Gdzie koroduje? hmm tu ciezki temat bo jest kilka elementow ale newralgiczne to miejca przy lusterkach (wada producenta, mocowania sie luzuja i szoruja o lakier co w dluzszym okresie powoduje korozje) plus wszytskie ranty drzwi, maski oraz klapy tylniej. W tylnym zawieszeniu lubia sie sypnac takie tuleje chyba metalowo gumowe, bardzo czesto padaja.
teraz sie spiesze, pozniej cos jeszcez dopisze.
E32 750i 09/1991
www.e12e28.pl

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-11-18, 09:57   

Kolega miał Focusa 1 generacji 1.8 tdci, było miło i oszczędnie do czasu jak padła pompa paliwa. koszt nowej 4 czy 6 tyś.

Stare góralskie przysłowie mówi: Nie kupuje się samochodów na F: Fiatów Fordów i francuskich :wink:

Kup sobie beemkę. :spoko:

E30 + E91

morgoth 
BMW zawsze w sercu

Wysany: 2007-11-21, 15:44   

Sebol, Dixi, mieliście jeszcze coś więcej napisać na temat Focusa. Na razie bardzo mi się nie spieszy, bo najpierw muszę sprzedać Ibizę, ale dobrze by było za wczasu znać pełną opinię z kilku źródeł.

Może wiecie też coś o Renaultach, np. Megane i Laguna? Najlepiej dobrego dieselka o mocy>100KM. Wyposażenie miały chyba całkiem dobre. Oczywiście chodzi mi o te same roczniki 2001-02, a nawet 2003 jeśli by się trafił do 25tys. zł.

Sebol 

Wysany: 2007-11-21, 16:30   siema

Sorry, trochę czasu nie było.
W sumie tak: silniki i zawieszenie bardzo dobre. Kolega polecał bardziej wersje z silnikiem tdci jednak jest ona podobno droższa w utrzymaniu. Zawieszenie rewelacyjne i trwałe. Wiadomo, dużo zależy w jakim stanie i po jakich przejsciach kupisz samochów. Ponoć często lecą wtryski, koszt jednego około 1tyś zl... Blacha gnije, to ogólnie wiadomo i tak jest niezależnie od modelu.
W sumie kumpel stwierdził że kupiłby Forda jedynie ze względu że pracuje na serwisie, poleciłby raczej golfa4. No i nie mieli jeszcze na serwisie do czynienia z tym akurat modelem, także to też chyba na plus. Tyle.
Powodzenia życzę i dobrego wyboru. Pozdro :)
aaa, odnośnie laguny- w jakimś programie słyszałem coś że łapie rudy na tylnych błotnkach, ale nie pamiętam dokładniej co i jak.
Ostatnio zmieniony przez Sebol 2007-11-21, 16:33, w caoci zmieniany 1 raz  

fileo 
PowerOfDreams

Doczy: 26 Sty 2006
Skd: WA
Wysany: 2007-11-21, 20:55   

Focusa miałem jako słuzbówke.

Miałem sedana, 5d i kombi. Silniki 1.6 i 1.8 TDDi i TDCi

Auto sie wzorowo prowadzi, diesle sa zwawe i oszczedne, benzyna tez bardyo dobrze dawala sobie rade.

jakosc mierna, czesci niedrogie, rdzewieje juz po 4 - 5 latach.

taki ford

to tak jak chodzic z brzdka dziewczna. fajnie sie jezdzi dopuki koledzy nie zobacza ...

- plynu do spryskiwacza

"... zabijać komary bocznymi szybami - bezcenne ..."

piotrek528 

Pomg: 2 razy
Doczy: 25 Sty 2007
Skd: wieliczka
Wysany: 2007-11-22, 09:12   

Niektóre focusy z tych roczinków są mocno pordzewiałe... dzwi, klapa z tyłu, maska... znajomy miał mondeo najpierw z 97 roku to w 2000 dał na złom. kupił drugie z 2000 i też padło. oba 2,5 v6. teraz kupił roczego peugota 407 1.6 i bierze 1 litr oleju na 1000 km. powiedział już nigdy samochodów na F.. fiat, ford i francuskie...

[ Dodano: 2007-11-22, 09:15 ]
A Laguna to tzw Królowa Serwisu ;)

http://www.facebook.com/AUTHENTICCARSDETAILING
www.authenticcars.pl

morgoth 
BMW zawsze w sercu

Wysany: 2008-01-31, 01:02   

Troszeczkę zmieniła mi się koncepcja, jak zobaczyłem ceny Lanosa i Nubiry. Może nie są to samochody z najwyższej półki (ani nawet ze średniej), ale mogę mieć niezłe, młode autko z niewielkim przebiegiem za niewielką kasę. Z tego co już się zdążyłem zorientować wynika, że mają bardzo dobrą blachę, całkiem dobre silniki i tanie części. Może się nawet trafić całkiem dobre wyposażenie (z ABSem, elektryką, klimą itp). Na pewno minusem jest spalanie i jakość wykonania - średniej jakości plastyki, ale czego się spodziewać po samochodzie za połowę ceny np. opla :D

PS. Jaką Wy macie opinię o tych samochodach? Mieliście z nimi styczność?

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2008-01-31, 09:30   

Cytat:
Troszeczkę zmieniła mi się koncepcja, jak zobaczyłem ceny Lanosa i Nubiry. Może nie są to samochody z najwyższej półki (ani nawet ze średniej), ale mogę mieć niezłe, młode autko z niewielkim przebiegiem za niewielką kasę. Z tego co już się zdążyłem zorientować wynika, że mają bardzo dobrą blachę, całkiem dobre silniki i tanie części. Może się nawet trafić całkiem dobre wyposażenie (z ABSem, elektryką, klimą itp). Na pewno minusem jest spalanie i jakość wykonania - średniej jakości plastyki, ale czego się spodziewać po samochodzie za połowę ceny np. opla :D

PS. Jaką Wy macie opinię o tych samochodach? Mieliście z nimi styczność?

Ty tak cały czas na poważnie piszesz ? i poważnie chcesz kupić jakiegoś fordowego szrota lub dełu ? przecież to nie są samochody tylk ochińskie zabawki które działają tyle ile mają gwarancji czyli 3 lata.
Zadzwoń do jakiegoś dobrego handlarza i zapytaj czy ma silniki do forda mondeo, nie zapyta Cie jaki tylko odrazu powie że ma, jak go spytasz skąd wie o jaki Ci chodzi odrazu odpowie napewno panewki poleciały w 1.8Tddi czy tam Tdci (jeden szrot) i powie że średnio kilka sztuk na miesiąc sprzedaje.

Ktoś kto całe życie jeździ np. e30 lub ogólnie starszym autem nie jest w stanie pojąc jakie rzeczy sie mogą psuć w tych autach i jakie problemy ludzie mają z tymi autami, siedze troche już w sklepie moto i rozmawiam z przeróżnymi mechanikami i takich historii sie nasłuchałem że jak komuś opowiadam nie jest w stanie uwierzyć... bo kto uwierzy np. w to że w 5 letnim fordzie mondeo (1 właściciel od nowości, serwisowany,przebieg 90tyś) zaczyna świecić bez powodu kontrolka ciśnienia oleju, po rozebraniu silnika okazuje sie że panewek prawie nie ma....

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-01-31, 09:47   

Podłączę się do tematu. Mój ojciec planuje zmianę auta i bardzo poważnie bierze pod uwagę Mondeo 1.8 TD z lat 98-00. Teraz ma Mondeo 1.6 z 96 roku i poza wydechem i rozrządem zaraz po kupnie w aucie przez ponad 3 lata nie było robione nic....
Może ktoś napisać coś konkretnego na temat diesla 1.8? Ojciec już nie chce gazowni więc patrzy za dieslem. A może lepiej bedzie sie sprawowal motor 1.8 z wtryskiem gazu?

Proszę o opinię. Dodam, że inne auta nie wchodzą raczej w gre ze względu na cenę (do 15-16 tyś), a auto nie może być starsze niż 98 (powiedzcie mojemu ojcu, że BMW z 92 roku sie trzyma lepiej niż taki Ford z 2000....)

Pozdrawiam

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Doczy: 23 Mar 2004
Skd: Lubin-Haverhill
Wysany: 2008-01-31, 22:44   

Ujezdzam foke z 2000roku ghia 2,0 benka. Glowna wada to korozja na dolnych krawedziach drzwi. Czasami centralny zamek szwankuje tzn nie zamyka lub nie otwiera tylnich lewych drzwi, lub zamyka sie w czasie jazdy. Skrzypnie cos czasem w przednim zawieszeniu ale zadko. Ogulnie ladnie trzyma sie drogi. Przyjemnie jest podgrzewanie przednie szyby. Klima daje rade. Czesci eksploatacyjne w normalnej cenie. Kulalem sie tez troche klekotami w focusie i jesli chodzi o dynamike to tylko ten tdci 115 konny jest ok, te slabsze to jak dla mnie za molowate. O spalaniu w dizlu sie nie wypowiem bo mnie to nie interesowalo (nie tankowalem).

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: