BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
co robic z takim silnikiem?
Autor Wiadomo
elimen
[Usunity]

Wysany: 2004-11-26, 09:01   co robic z takim silnikiem?

witam wszyskich,

od dwoch tygodni jestem wlascicielem e-28 z silnikiem 1.8, 4-manual, jest to 1985 rok, dokladnie marzec. jesli chodzi o blache i stan ogolny zewnetrzny - dziewica - natomiast jak sie okazalo po tym czasie eksploatacji przeze mnie auta zauwazylem ze silnik lubi chyba bardziej olej od benzyny. w tym sensie ze co jakis czas musze mu go dolewac (i to nie litr na tys. tylko mniej wiecej litr co tydzien, czyli okolo 1L / 400 - 500km). poza tym jak wiadomo towarzyszy temu charakterystyczny zapach, np. jak stoje na swiatlach i niestety zawieje wiaterek od tylu:) z tego co wiem kiedys poprzedni wlasciciel porzyczyl ten woz koledze, ktory przyczepil do niego zaladowana przyczepke i mu dal w piz...e gdzies po lesie.

wiec moje pytanie brzmi:
co mam teraz robic z silnikiem, czy remont jest w ogole oplacalny, czy poprostu zalatwic sobie "nowy" silnik? szczerze powiem ze wolalbym wiekszy, conajmniej 2.0. jakie sa koszta z tym wszystkim zwiazane, co niesie za soba zmiana silnika?

ps. staralem sie cos znalezc na forum zeby nikogo nie meczyc, ale niestety na temat e-28 nie ma zbyt wiele, moze dlatego ze jeszcze do konca nie znam sie na tych oznaczeniach silnika M10 itd.

z gory dzieki za pomoc

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-26, 09:04   

zrzuc glowice i sprawdz czy na cylindrze jest schowek
jesli nie ma schodka to kup nowe pierscienie (40-50zl/kpl na 1 tlok) i ciesz sie dobrym silnikiem

wypadaloby tez panewki od razu wymienic - 100zl korbowodowe, 150zl glowne (albo nawet taniej bo 4-garek)

uszczelka pod glowice 40zl

pzdr

elimen
[Usunity]

Wysany: 2004-11-26, 11:34   

a jeszcze jedno pytanie nasunelo mi sie na mysl, o ktorym wczesniej zapomnialem. mam ksiazke typu "sam naprawiam" ale niestety nie ma tam wystarczajacych informacji.
jaka jest roznica pomiedzy moim silnikiem E-28 a silnikiem E-30 o tej samej pojemnosci?
ile w koncu moj samochod ma koni - 95 czy 105 (tzn. ile mial jak wychodzil z fabryki)?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-11-26, 12:12   

podaj VIN, a konkretnie 7 ostatnich znaków - jeśli wszystko jest jak z fabryki - zaraz się pewnie od kogoś dowiesz

... albo sam sprawdź, bo link jest w przyklejonych w dziale 'Techniczne'
pzdr

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-26, 13:02   

jak cie interesuje mam kumpla ktory ma rozbita e-28 525 na czesci silnik jest caly i kompletny (lala) ma tez gaz wiem ze moze ja sprzedac w salosci lub na czesci

elimen
[Usunity]

Wysany: 2004-11-26, 13:49   

rzeczywiscie, dzieki za pomoc - fajna zabawka.

ale jeszcze tylko gdyby mi ktos udzielil informacji na temat tych roznic i czy silnik w e-30 1.8 czy 2.0 jest zupelnie inny od mojego?

elimen
[Usunity]

Wysany: 2004-11-26, 13:53   

a co tej beemki rozbitej to w sumie nie jest taki zly pomysl, tylko musialbym oczywiscie dostac wczesniej cennik :)

bachus 
automotive designer

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Wrz 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-11-26, 18:23   

elimen: z tego co wiem to róznic raczej nie ma miedzy silnikami w E28 i E30. silniki były robione w róznych blokach: M10,M20,30,40....
mam E28 520i (1982) i E30 320i (1987). Silniki są takie same- oba w bloku M20. róznice: inny kształt obudowy filtra powietrza -w E30 jest nowoczesniejszy design ;) E30 posiada juz katalizator i ma 129KM a E28 nie ma katalizatora i ma 125KM...

wiecej niestety nie wiem ale jezeli masz silnik obojętniego z jakiej beemki a w tym samym bloku - mozna przekładac, jezeli w innym trzeba najpierw troche przerabiac a potem przekładac, Ale wszystko jest mozliwe. Przykładem jest BMW E30 350i V12 :P
76-251 Kobylnica k/Słupska
tel. 693 98 13 60

# lakiernictwo artystyczne (airbrushing)
# polerowanie, chromowanie etc...
# przeróbki mechaniczne (kolektory, wydech, dolot, inne...)
# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA

Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i

kazik 

Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2004-11-26, 20:48   

przy takim spalaniu oleju to ty chyba już wogule pierścieni niemasz.Zmian a pierścieni niewiele ci da bo pewnie tłoki też już się skończyły :( Najprawdopodobniej ktoś przegrzał solidnie ten silniczek i pierścienie wtopiły się w tłoki (ja załatfiłem tak 3 silniczki m10-podczas palenia opon)Remontować się kompletnie nie opłaca(jeden tłok coś ok 400zł) Naszczeście silnik m10 można kupić już za 500zł w dobrym stanie bo wielu ludzi zmienia na większe.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2004-11-27, 02:29   

Cytat:
ile w koncu moj samochod ma koni - 95 czy 105 (tzn. ile mial jak wychodzil z fabryki)?

sorrki ze cie zmartwie ale jak wychodzil z fabryki to chyba mial okolo 90 (105 mialy 1.8 m40) a teraz to ma z 70...jezeli tyle dolewasz oleju... :wink:

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-27, 08:23   

proponuje wymiane na inny(wiekszy)bo koszty remontu tego mogą być wogule nie opłacalne jednak jest jedno ALE nie wiadomo jaki kupisz następny............i zabawa w remont może się zacząc od nowa!!trudna decyzja.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-11-27, 11:01   

menel e30 napisa/a:
Cytat:

sorrki ze cie zmartwie ale jak wychodzil z fabryki to chyba mial okolo 90 (105 mialy 1.8 m40) a teraz to ma z 70...jezeli tyle dolewasz oleju... :wink:

hmmmmmm z kąd takie informacje ze 1.8 m40 miało 105 ps?
Jak dobrze pamietam to M40b16 miało chyba 100ps
a m40b18 miało coś koo 110lub 113ps jesli się myle to niech ktos mnie popraw

Ps.Menel czy te 3.5 w e30 to twoje?

Menel 

Wysany: 2004-11-27, 12:52   

eeeh..jak to roznica te 5 koni w silniku 1.8...nie odczuwalna.
a silnik moj ale to jest 2.8 niestety tylko... :cry:

Menel 

Wysany: 2004-11-27, 12:54   

a kolektor jest tylko wiekszy..nie wiem dlaczego i kto go zmienil...

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2004-11-27, 16:24   

dlaczego zakladacie ze jak bierze olej i kopci to od razu pierscienie? wcale nie!!!! na pierwszy rzut zawsze ida uszczelniacze zaworowe... jesli silnik ma juz duzy przebieg to te uszczelniacze po prostu i zwyczajnie sparcialy.. wiem bo robilem to osobiscie w silniku 1.8 m10 na gazniku. to czy to sa uszczelniacze czy pierscienie mozna bardzo latwo sprawdzic sprawdzajac kompresje na poszczegolnych cylindrach... jesli nie odbiega ona zbytnio od narmy i wszystkie 4 cylindry maja mniej wiecej po rowno to napewno nie sa to pierscienie.

jakie sa roznice miedzy 1.8 m10 w e28 i e30? zadne... byly tylko wersje gaznikowe i wtryskowe ot co...

koszt wymiany uszczelniaczy powinien sie zamknac w jakis 300zl... (bo dochodzi nowa uszczejka pod glowice itp... a jesli zmieniac silnik to na 2,7 lub 2,5 z m20 czyli malych szostek albo 3.5 m30...

co do tuningu silnika to nie problem zrobic z 1.8 m10 200KM bawiac sie glowica, walkami i gaznikami :-) tyle ze koszt takiej przerobki to conajmniej 5-6 tys.... i wtedy lepiej mocniejszy silnik... taka droga przerobka ma sens tylko wtedy gdy ktos sie gdzies sciga i zalezy mu na zachowaniu pojemnosci aby np. nie wpasc w inna klase...

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-27, 16:38   

menel e30 napisa/a:

czemu niestety ja ze swojego jestem very happy......ma dużo ostzrejszą charakterystyke.i dużo nie odbiega od 3.5 a i mniejsza masa na pzredzie!

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2004-11-27, 16:41   

M@kaveli napisa/a:
menel e30 napisa/a:

czemu niestety ja ze swojego jestem very happy......ma dużo ostzrejszą charakterystyke.i dużo nie odbiega od 3.5 a i mniejsza masa na pzredzie!

mniejsza masa? a to niby dlaczego?

Domel 

Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2004-11-27, 20:11   

Cytat:
hmmmmmm z kąd takie informacje ze 1.8 m40 miało 105 ps?
Jak dobrze pamietam to M40b16 miało chyba 100ps
a m40b18 miało coś koo 110lub 113ps jesli się myle to niech ktos mnie popraw

W E30 1,8i M40 z katem 113ps bez kata 115ps

Menel 

Wysany: 2004-11-27, 20:49   

Cytat:
czemu niestety ja ze swojego jestem very happy......ma dużo ostzrejszą charakterystyke.i dużo nie odbiega od 3.5

no niby moment moja ma lepszy ale kumpel ma w e30 3.5 z "6" i jakos lepiej mi sie jezdzi jego beemka...tylko najsmieszniesze jest to ze z numerow silnika wynika ze jego 3.5 pochodzi z M635csi a to chyba mialo 286 kucykow...a moja ma tylko okolo 200 (seryjnie 184)

eeeh musze konczyc bo odbieglem od tematu i zaraz jak zwykle jakis admin zwroci mi uwage.sooooooorry

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-27, 23:12   co robic z takim silnikiem?

witam. Panie menel widze ze pan sie zna na duzych pojemnosciach :/
silnik 1.8 m10 ma 105 ps bez kata i 103 z katem
natomiast
1.8 m40 bez kata ma 115 a z katem 113
wiem bo sam mam m40
a twoj silnik na pierwszu rzut oka wyglada na 3.5l a jest 2.8 tak?
ale chyba kazdy sie nabiera na boczny kolektor :wink:

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-27, 23:22   co robic z takim silnikiem?

a co do zmany silnika to tylko cos napisze.
jak wiadomo 1.8 m10 ma 4 cyl.
kolega chce wymienic jak juz to na wiekszy.czyli chocby na m20b20 (2.0l) to juz wtedy jest 6 cyl.tylko 1,6 i 1,8 sa 4 cyl a reszta to minimum 6 cyl. a wiec przy zmianie silnika pojdzie:
wymiania skrzyni biegow,wymiana walu,wymianai dyfra,i innych truskawka. a wiec wedlug mnie jak zmieniac silnik to lepiej sprzedac samochod i kupic drugi z wiekszym silnikiem :wink: nie wiem bo moze ktos mysli inaczej. no chyba ze ktos tw wszystkie czesci zalatwi za pol darmo to wtedy jestem za. ale ja tak czy tak bede si eupieral ze lepiej kupic drugi. w 2.5 sa juz chyba nawet drzwi wzmacniane tak??a wiec jest szereg tez innych "wspomagaczy" aby silnik nie rozniosl karoserii i nie zabil kierowcy. np rzadko w e30 czy w e28 z silnikami 4 cyl. byly montowane tylnie tarcze hamulcowe bo sa zapewnie beebny.inna pierdola to przednie tarcze wetylowane sa w bmw z wieksza pojemnoscia. tak wic jesli ktos chce zminic 4 cyl na chocby 6 musi liczyc sie kupnem "wielu" czesci. wiele to pojecie wzgledne :wink:

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-11-28, 00:49   

niechce mi się wszystkiego ci thoma tłumaczyć ale nawt w m40b16 były montowany z tyłu tarcza i z przodu wentylowane oczywiście z abs-em
wał się raczej skraca :wink:
W is-sie były grubsze mcpersony czyli taka sama zawiecha co w 2.5
to prawda co pisze thoma jezeli podliczyć wszystkie wydatki łacznie z zawiasem to wyjdą spore liiczby lepiej kupić dobre 2.5 albo z zarżniętym silnikiem i coś innego wsadzić takie jest moje zdanie :wink:

Menel 

Wysany: 2004-11-28, 13:36   

Cytat:
silnik na pierwszu rzut oka wyglada na 3.5l a jest 2.8 tak?

pisalem juz wczesniej ze poprzedni wlasciciel chyba zmienil kolektor .
co do tych koni w 1.8 tez pisalem ze dla mnie roznica 10km to zadna roznica.prawie nie odczuwalna.
zauwazylem ze czec z was szuka silnika 2litrowego..ludzie nie robcie tej pomylki!przeciez to najwieksza porazka jaka moze byc.nie dosc ze pali wiecej niz 2.5 to strasznego ma dola z poczatkowych obrotow.to nie idzie ze staru!oplaty sa takie same a 40 kucy wiecej juz kazdy odczuje w 2.5.

elimen
[Usunity]

Wysany: 2004-11-29, 08:42   

dzieki za pomoc.

na dzien dzisiejszy sytuacja wyglada nastepujaco:

bylem w sobote u mechanika, powiedzial mi ze naprawa silnika jest w moim przypadku zupelnie nieoplacalna. wymiana silnika na wiekszy niesie za soba duze koszty, skrzynia, wal, elektryka itp.
jego zdaniem najleprzym rozwiazaniem byloby poprostu kupic drugi takim sam silnik i przelozyc. i chyba bede musial tak zrobic i to niestety jakos niedlugo.

pytanko nr 1:
tylko sie zastanawiam, bo ten ktory mam to wersja gaznikowa :( z tego co mowice moglbym wlozyc w jego miejsce nowszy (rocznikowo) silnik od E-30, tej samej pojemnosci ale moze juz na wtrysku?

pytanko nr 2:
przez caly czas po glowie mi chodzi 6 garow, chociaz te 2.0, a nie da rady wymienic silnika bez zmiany skrzyni i zostawic u mnie 4 biegi?
- nie wiem, nie traktujcie mnie jak glupka ale poprostu z mechanika samochodowa nie mialem wczesniej nic wspolnego.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-29, 10:56   

jedno pytanie ile kasy mozesz przeznaczyc na ten cel

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych