co wy na to?
dostalem propozycje 2 takich telefonow
nokia fajna bo ma symbiana wiec pewnie przydaloby sie do navi
z 2 strony osobno mam palma a czytalem juz tutaj ze cienko z mapami i cienko z sygnalem, nie mowiac juz o tym ze szybko zre baterie, niemniej moze warto by bylo?
a SE to fajny telefonik z fajnym aparatem i bez takich przebajerzen co mi sie tez podoba.
jakos bardziej przekonuje mnie SE,ale moze zmienie zdanie.
pomozcie
dzieki z gory
Ja osobiscie postawilbym na SE. Jednak jesli to mozliwe to sprobuj sie wystarac o K810. Ma idenyczne funkcje (doslownie jest to kopia K800) Tyle ze jest o niebo cienszy. K800 jest naprawde gruby i jesli nosisz telefon w kieszeni to jest na naprawde spory problem.
Tak czy inaczej ja wybralbym SE (nawet K800). Chyba to kwestia przyzwyczajenia bo jestem wierny tej marce od chyba 6 lat
_________________ BMW - Bóg Mnie Wybrał
Było: E34 520iA rok 1989 .........E30 320i rok 1988 .........E36 318is COUPE '92 mit sperre .........żona miała Forda Focusa .........E46 323 rok '98 .........E46 330Xi rok '00 .........E83 X3 3.0 (not powered by LPG) rok '04 .........E46 320D rok '05 .........E46 318i rok '99 .........E46 316i Compact rok '03 .........E46 330xi Touring 2002
Od roku użytkuje K800i (GLOWA mi polecił) i tlefon przeszedł sporo
POLECAM
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Navi (w tym inne programy korzystające z gps) , odtwarzanie divix z napisami, obsługa komunikatorów internetowych (gg, skype), mp3, porządna przeglądarka internetowa i cała masa innych bajerów włącznie z odstraszaczem komarów. i wszystko można wgrywać i wywalać do woli i wszystko dostosować do własnych potrzeb. Oczywiście wszystko za darmochę ściagasz z netu.
NIedawno mialem podobny dylemat, wiec jestem mniejwiecej na bierzaco, wszystko zalezy odd tego, czego oczekujesz od telefonu i do czego jest Ci potrzebny. Jesli to ma byc po prostu telefon i wystarczy ze bedzie dzwonil to bierz K800. Jesli chcesz cos wiecej, to bierz 6120. Symbian oferuje naprawde duzo mozliwosci, pare dni temu kupilem Nokie E51, technicznie to jest prawie to samo co 6120 (w E51 metalowa i duzo solidniejsza obudowa i wifi zamiast przedniej kamerki) i jestem bardzo zadowolony, te telefony roznia sie wlasciwie tylko obudowa i tym ze 6120 ma kamerke do videorozmow, a E51 wifi, reszta bebechow ta sama. Ja bym Ci polecal 6120, masz wtedy komputer zawsze przy sobie - navi, filmy, muza, pliki worda czy exela, net, gg itd - wszystko zawsze pod reka, praktycznie nieskonczone mozliwosci konfiguracj itd. Jesli miales wczesniej telefon z Symbianem, to pewnie zauwazyles ze przymula, ale w tym modelu mozesz o tym zapomniec, wydajny procek i duzo ramu robia swoje, tel smiga jak burza i nie czuje pod tym wzgledem wcale roznicy po przesiadce ze starej Nokii 6020 bez Symbiana (a np lista kontaktow otwiera sie nawet szybciej). Co do baterii, to nowy telefon wiec jest meczony duzo bardziej niz normalnie, a wytrzymuje mi 3 dni zabaw z BT, GPS, filmami, instalacja roznego softu itp. Wczoraj udalo mi sie wreszcie zainstalowac TomToma (Kosa wielkie dzieki za pomoc), mapy w tej chwili maja 51% pokrycia Polski, moje miasto jest odwzorowane bardzo dobrze, sa wszystkie nowsze czy mniejsze uliczki, ronda ktorych w ostatnim czasie troche przybylo itd. Miasta i drogi po za obszarem zabudowanym (rowniez te podrzedne) raczej sa dobrze odwzorowane, gorzej jest z wioskami - przewaznie widac tylko glowne drogi przelatujace przez wies i kontur miejscowosci, ale nie ma uliczek. Przynajmniej tak jest w mojej okolicy, z pamieci przelecialem rozne zadupia i tak to wyglada. Jedyny babol jakiego znalazlem to brak naszej wspanialej autostrady o dlugosci 25 km Ale ta droge otwarto z 2 miesiace temu, wiec mozna to wybaczyc, pewnie pojawi sie w nowszych mapach. Wiekszosc ludzi twierdzi, ze navi na malym wyswietlaczu telefonu to nieporozumienie, ale wcale nie jest tak zle, jesli masz telefon w uchwycie w przedniej czesci deski rozdzielczej to nie ma zadnego problemu z odczytaniem mapki, a itak przewaznie jedziesz "na sluch" i nawigacja prowadzi Cie komendami glosowymi, wiec nie musisz sie caly czas gapic na wyswietlacz. Nie zdazylem jescze zrobic zadnej trasy z ale pokrecilem sie troche z TomTomem na telefonie po wlasnym miescie i jak narazie wrazenia sa pozytywne.
Jedyne co przemawia na korzysc SE to lepszy aparat, obudowy w obu telefonach szalu nie robia i sa porownywalnie tandetne, ale cala reszta jak juz napisalem zdecydowanie na plus dla Nokii. Wiec zalezy czy chcesz zwykly telefon a mozliwosci Symbiana nie sa Ci potrzebne i ich nie wykorzystasz za to przyda Ci sie lepszy aparat, czy chcialbys miec zawsze przy sobie komputer i wszystko co sie z tym wiaze. Ja wiem jedno - nastepny telefon tez bedzie z Symbianem, to jest to czego mi bylo potrzeba. Nigdy wiecej zwyklego telefonu
Podpisuję się pod tym co napisał Bruner. Ja mam N73 i śmiało mogę powiedzieć, że to mały komputerek. Z navi jestem bardzo zadowolony, zrobiłem już z nią trochę tras po kraju i wszystkie małe zadupia świetnie znalazła. W tej chwili użytkuje dwie Nokie na raz (po drodze jakieś przygody z innymi markami) ale Nokia jest dla mnie najlepsza i zawsze tą marke będę polecał.
Center, 6120 niestety nie ma wifi, wiec jesli chcesz w niej korzystac z netu to albo przez gprs albo np przez dongla bluetooth podpietego do kompa z dostepem do sieci. Do przegladania stron nie ma to zbytnio sensu (chyba ze musisz miec net pod reka nawet lezac w lozku), ale np do sciagania nowego softu na telefon czy do aktualizacji wystarczy.
Jesli zalezy Ci na wifi to polecam Nokie E51, dodatkowo dostajesz duzo lepsza jakosc wykonania - solidniejsza, metalowa obudowa (6120 jest strasznie plastikowa i trzeszczy) i fajny design (wszystkie 3 wersje kolorystyczne wygladaja bardzo elegancko)
Tu masz test 6120:
http://www.symbianos.pl/A...mo%BFliwo%B6ci/ http://www.symbianos.pl/A..._prostu_klasyk/
tutaj E51:
http://www.symbianos.pl/A..._-_mini_review/
Nie zgodze sie z autorem testu tylko w jednej kwestii - dla mnie akurat brak ladowania przez USB to nie wada, przynajmniej nie wykanczamy baterii ladowaniem po pare minut przy podlaczaniu telefonu do kompa zeby przegrac pare pierdolek
Ewentualnie jesli musi byc wifi a z jakichs wzgledow odpada E51, to zastanowil bym sie jeszcze nad E65, ale pod wzgledem technicznym jednak lepsza jest E51. Tutaj maly tescik E65:
http://www.symbianos.pl/A...Akna_ta_Bestia/
A tu cos na temat wyboru pomiedzy tymi trzema modelami:
http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?t=20520
Zreszta cokolwiek bys nie wybral to powiniennes byc zadowolony, pod warunkiem ze to nie bedzie jakis zabytek ze starym symbianem ktory zamula nawet przy pisaniu sms-a, szukaj raczej wsrod nowszych konstrukcji, w tym przypadku to ma znaczenie. Przejzyj sobie forum symbianos.pl, jest tam pelno tego typu tematow. Tylko jesli biezesz telefon w abonamencie to nie sugeruj sie cenami, bo tam przewaznie ludzie podaja ceny w sklepach lub na allegro ,(czyli znacznie wyzsze - bierz pod uwage cene jaka oferuje Ci operator w danym abonamencie.
Mam nadzieje ze pomoglem a nie wprowadzilem jeszcze wieksze zamieszanie
hmm no to lekka kaplica bo:
w plusie nie mam opcji wziecia E51, a zalezaloby mi konkretnie na wifi bo na uczelni mam i w koncu mialbym co robic na wykladach
a nie usmiecha mi sie placic za kB tylko po to zeby przegladac www, co robie i tak kilka godzin dziennie..
hmm no to chyba wezme ta nokie, zawsze pare bajerow wiecej niz SE.
pozdro i dzieki za info...
jak bede mial to sie usmiechne do Ciebie bruner po tego TomTom'a
ps. mam jeszcze one more question, nokia N70
ogarnia temat tomtoma itd??
ps2. ok dobra, koniec tematu, wezme 6120 bo ma nowszego symbiana
bruner jak mozesz rzuc mi tego toma
dzieki z gory, pozdro
Z tego co wiem to Plus wprowadzil ostatnio jakies promocje na uslugi zwiazane z internetem, nie znam dokladnie cen bo jestem w innej sieci, ale to bylo chyba 50 mb za 10 zl, czy cos w tym stylu, do przegladania forum z wylaczona grafika czy siedzenia na gg albo irc-u na wykladach powinno styknac Dowiedz sie dokladnie co i jak, moze Ci to wystarczy.
No chyba ze masz jakis duzy abonament, to pomysl nad E65. Ale jak masz niska kwote to cena tego telefonu jest masakryczna
A jak bedziesz cos potrzebowal to nie ma problemu, atakuj mnie smialo.
hmm no to lekka kaplica bo:
w plusie nie mam opcji wziecia E51, a zalezaloby mi konkretnie na wifi bo na uczelni mam i w koncu mialbym co robic na wykladach
a nie usmiecha mi sie placic za kB tylko po to zeby przegladac www, co robie i tak kilka godzin dziennie..
hmm no to chyba wezme ta nokie, zawsze pare bajerow wiecej niz SE.
pozdro i dzieki za info...
jak bede mial to sie usmiechne do Ciebie bruner po tego TomTom'a
ps. mam jeszcze one more question, nokia N70
ogarnia temat tomtoma itd??
ps2. ok dobra, koniec tematu, wezme 6120 bo ma nowszego symbiana
bruner jak mozesz rzuc mi tego toma
dzieki z gory, pozdro
1. E65 jest telefonem sprawdzonym i działa ok. SE sprawdzony ale gruby. Foto z niego to rewelacja
2. N70 z tomtomem biega jak malina - nawet na karcie 64MB! - nie masz tylko fotoradarów i kilku krajów
3. Plus - oferty: 61 zł miesiecznie nielimitowany dostep do internetu/wap. Po 1 GB mogą zmiejszyć prędkość do Edge lub GPRS. Tak czy inaczej możesz ściągnąć 10 GB i załpłacisz 61 z VAT.
4. Możesz także kupić sobie SIMDATE ale to ćwierćsrodek a półśrodek to pakiety GPRSowe- nie opłacalne. Stawka bez pakietu to około 1,2grosza za 10kb z taryfikacją co 10 kb.
POlecam N95 wystarczy miec zamontowany wyswietlacz w aucie i nie potrzeba juz kompletnie nic ... navi mp3 divix radio zdjecia wszystko odtwarza wizulanie na wyswietlaczu i posiada tez wyscia audio P+L kozak
POlecam N95 wystarczy miec zamontowany wyswietlacz w aucie i nie potrzeba juz kompletnie nic ... navi mp3 divix radio zdjecia wszystko odtwarza wizulanie na wyswietlaczu i posiada tez wyscia audio P+L kozak
Kolego, ale tom tom i inne programy do navi wgrane do N95 nie widzą wbudowanego GPS