Wysany: 2008-03-09, 19:37 Dystanse do e30 z poloneza/dużego fiata
Witam
dostałem felgi ats i trą mi o zacisk hamulcowy, wiem że niektórzy stosują jakieś "dystanse" które są wykorzystywane w dużym fiacie albo polonezie( takie zwykłe krążki z otworami), tylko co to dokładnie jest??
_________________ BMW E30 335i...to musi iść bokiem
Ktoś kiedyś gdzieś wyrwał takie coś na złomie, jakiś czas temu było takie coś na allegro. Zwykły pierścień z dziurami i z bardzo dużą wadą, mianowicie nie mają kołnierza centrującego.
Wiem że mają wadę o której wspomniałeś ale potrzebuje to tylko dosłownie na 2 okrążenia toru w następną niedzielę - później wchodzą na przód 16-stki z odp. ET i problem zniknie.
_________________ BMW E30 335i...to musi iść bokiem
Ja uzywalem kiedys takich dystansów przez 1 sezon.Fele byly 4x100 ale jakies et nie takie i tez mi tarlo o zasisk..Zalozylem wiec te dystanse .Kupilem na zlomie .Kosztowaly z 5 zl za sztuke -byly od duzego fiata chyba .Przy zakladaniu wulkanizator mowil ze co to bedzie, bicie itd (bo nie bylo jak nacentrować).Ale ja mowie ze sie zobaczy.Krecilem kolem i powoli po trochu dokrecalem szpilki.Szpilki oczywiscie dluzsze.I bylo ok.Co prawda nie latalem wiecej niz 160 km/h bo przeciez nigdy nie wiadomo ale bicia nie mialem absolutnie żadnego.
Ostatnio zmieniony przez radzio 2008-03-09, 20:08, w caoci zmieniany 1 raz
Ja uzywalem kiedys takich dystansów przez 1 sezon.Fele byly 4x100 ale jakies et nie takie i tez mi tarlo o zasisk..Zalozylem wiec te dystanse .Kupilem na zlomie .Kosztowaly z 5 zl za sztuke -byly od duzego fiata chyba (ta cena na allegro to lekkie przegiecie).Przy zakladaniu wulkanizator mowil ze co to bedzie, bicie itd (bo nie bylo jak nacentrować).Ale ja mowie ze sie zobaczy.Krecilem kolem i powoli po trochu dokrecalem szpilki.Szpilki oczywiscie dluzsze.I bylo ok.Co prawda nie latalem wiecej niz 160 km/h bo przeciez nigdy nie wiadomo ale bicia nie mialem absolutnie żadnego.
Ta cena z allegro jest za 4 sztuki, więc przepłaciłeś na tym złomie , zapomniałem o tych śrubach będziesz musiał założyć 5 mm dłuższe.
zaraz po wyważeniu kół będzie wszystko ok ale brak kołnierza centrującego jest poważną wadą gdyż koło opiera sie tylko na czterech śrubach.w momencie świeżo wyważonych kół jest możliwość że nic nie poczujesz lecz wystarczy 10 gram i możesz czuć drgania....jest możliwość że w wypadku zapier... koło opierające sie na 4 srubach może je wyrwać z gwintów lecz to teoria...jeśli sie nie boisz to próbuj
_________________ e 36 No basss no funnnnnnn
radzio [Usunity]
Wysany: 2008-03-09, 20:26
"Ta cena z allegro jest za 4 sztuki, więc przepłaciłeś na tym złomie "
Dobrze sobie to w "pamieci" przeliczyleś?
Jak tylko sie zczailem ze za 4 szt to to wycialem(edytowalem).Ale zaplacilem i tak taniej niz prawie 6 zl za szt na allegro plus 8 zl przesylka.Ale nie zapominajmy ze zaciski na tyle sa ciut mniejsze i z tylu u mnie nie tarlo wiec koszt na zlomie to 10 zl za dwie sztuki i to powinno zalatwic sprawe.
Ostatnio zmieniony przez radzio 2008-03-09, 20:32, w caoci zmieniany 1 raz
niestety ale zaden dystans bez kolnierza sie nie nadaje - przez pierwsze kilka km moze byc nawet ok,nic nie bedzie bilo,ale potem tragedia... caly samochod sie trzesie,nic przyjemnego.
a te dystanse z fiata maja jeszcze jedna wade - sa cholernie ciezkie..