BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Ładowanie akumulatora po dlugiej przerwie
Autor Wiadomo
Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2004-11-25, 14:52   Ładowanie akumulatora po dlugiej przerwie

Witam
W mojej beci (E30 320) mam w tej chwili akumulator 36Ah (z takim juz ja kupilem), dlatego spodziewam sie klopotow z odpalaniem przy wiekszych mrozach. Dzisiaj dostakem od kumpla akumulator 70Ah, ok poltora roku stal w garazu ale zanim poszedl w odstawke nie bylo z nim zadnych problemow. Jest sens wkladac cos takiego? Jesli tak to wystarczy jak go raz naladuje malym pradem, czy musze sie z nim jakos szczegolnie obchodzic? Wody destylowanej trzeba dodac tyle zeby zakryla plyty?

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-25, 15:22   

po pierwsze najakies 60% jest zasiarczony jezeli przez te 1,5 roku nie byl ladowany wiec nie wiem czy da sie go jeszcze naladowac (sprawdz oczywiscie po dolaniu wody destylowanej jakies 3 mm ponad plytki) po drugie 70 Ah to za duzo jak na 320 takie jest moje zdanie

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2004-11-25, 15:41   

Cytat:
po pierwsze najakies 60% jest zasiarczony

Jesli nie jest i uda sie naladowac to 1 ladowanie wystarczy, czy trzeba go jakos specjalnie traktowac?
Cytat:
70 Ah to za duzo jak na 320

Wiem ze powinien byc 62Ah, ale wpadl mi taki w rece i chce go chociaz tymczasowo wstawic, bo do stycznia na pewno bede w dolku finansowym i na nowy akumulator kasy nie bedzie :( Poza tym chyba lepiej 70Ah niz 36, a taki mam teraz

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2004-11-25, 19:03   

Wolał bym mieć w autku sprawną 36 -ke niż padniętą 70.
Z mojego doświadczenia wynika raczej ze akumulator będzie niestety zniszczony. Po prostu musisz go sprawdzić - naładuj odstaw na balkon na 5-7 dni a potem wstaw do auta a wszystko stanie sie jasne.
cieczy powinno być mniej wiecej 10 - 15 mm ponad płyty ( zalezy jaki aku ).
Wrazie czego polecam akumulatory ZAP ( u mnie 54 Ah a mojego ojca identyczny w dizlu )

Pozdro.

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2004-11-25, 22:14   akumulator

Świete słowa Piotra powyżej napisane. Dobra jest metoda wystawienia go na balkon, polecam jeszcze zapięcie mu żarówki 21 W i jak poświeci 30-35 godzin to akumulator byłby super.Tylko trzeba pilnowac by napiecie na zaciskach nie spadło poniżej 10.5 V.Wprzypadku zasiarczanienia akumulatora pomiar gęstości elektrolitu nie jest wiarygodny.
Natomiast czy 62 Ah czy 70 Ah to nie ma większego znaczenia.Alternatory w BMW mają moc ok. 1 kW i spokojnie naładują akumulator nawet 80-100 Ah ( przynajmniej dotyczy to 320 i 325 ) - Pozdrawiam - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: