BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m10 nierówna praca silnika - proszę o pomoc
Autor Wiadomo
emmsi 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 27 Sty 2008
Skd: pod Lublinem
Wysany: 2009-05-07, 10:13   m10 nierówna praca silnika - proszę o pomoc

Witam

Posiadam BMW e30 316 to jest silnik o pojemności 1,8 na gaźniku moc 90km. Oznaczenie silnika m10b18 benzyna bez gazu. Rocznik 1985

Mam problem dotyczący nierównej pracy silnika, a mianowicie gdy go odpalam (z odpalaniem nie ma żadnego problemu pali od razu) gdy jest zimny to po krótkiej pracy jakieś 10sek silnik zaczyna się tak jakby dławić, obroty spadają i w końcu silnik gaśnie. Muszę go sam przygazować żeby nie zgasł. A gdy już chodzi to obroty mi falują silnik dostaje drgań a także z tyłu w rurze wydechowej słychać non stop przedmuchy. Na rozgrzanym silniku chodzi jakby troszkę lepiej ale i tak nie równo... Wymieniłem już filtr powietrza, świece BERU dedykowane do tego silnika, kopułkę i palec BREMI, przewody zapłonowe SENTECH. Wszystkie części nowe i nic to nie pomogło. Sprawdzałem też czy cały układ dolotowy jest szczelny bo myślałem że może ciągnąć jakieś lewe powietrze no i niby nie ma żadnych nieszczelności wszystko jest OK Proszę o pomoc...
Ostatnio zmieniony przez emmsi 2009-05-07, 10:20, w caoci zmieniany 1 raz  

Inka 

Pomoga: 1 raz
Doczya: 01 Kwi 2009
Skd: Gliwice
Wysany: 2009-05-07, 10:19   

nie wiem jak to jest w benzynce na gaźniku ale ja w moim diueselku w filtrze paliwa miałam zebraną wodę. Spuściłam ją, odpowietrzyłam i takie objawy zniknęły. sprawdź czy u Ciebie też na dole filtra paliwa jest taka śrubka do odwadniania filtra.

Czarna Dama 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 06 Maj 2009
Skd: vvv
Wysany: 2009-05-07, 10:47   

emmsi napisa/a:
BMW e30 316 to jest silnik o pojemności 1,8

Swap? :)
Również mam podobny problem, z tym że w silniku m20. Od wczoraj się tym bawie. Puki co założyłem nowy krokowy, troche się polepszyło. Dzisiaj zakładam inną przepływke, zobaczymy czy będzie lepiej. Niestety za bardzo pomóc nie pomoge bo nie miałem styczności z tego rodzajem silnika :(

TomeX500 

Pomg: 2 razy
Doczy: 01 Lut 2009
Skd: Opole
Wysany: 2009-05-07, 14:14   Re: m10 nierówna praca silnika - proszę o pomoc

emmsi napisa/a:
Witam

Posiadam BMW e30 316 to jest silnik o pojemności 1,8 na gaźniku moc 90km. Oznaczenie silnika m10b18 benzyna bez gazu. Rocznik 1985

Mam problem dotyczący nierównej pracy silnika, a mianowicie gdy go odpalam (z odpalaniem nie ma żadnego problemu pali od razu) gdy jest zimny to po krótkiej pracy jakieś 10sek silnik zaczyna się tak jakby dławić, obroty spadają i w końcu silnik gaśnie. Muszę go sam przygazować żeby nie zgasł. A gdy już chodzi to obroty mi falują silnik dostaje drgań a także z tyłu w rurze wydechowej słychać non stop przedmuchy. Na rozgrzanym silniku chodzi jakby troszkę lepiej ale i tak nie równo... Wymieniłem już filtr powietrza, świece BERU dedykowane do tego silnika, kopułkę i palec BREMI, przewody zapłonowe SENTECH. Wszystkie części nowe i nic to nie pomogło. Sprawdzałem też czy cały układ dolotowy jest szczelny bo myślałem że może ciągnąć jakieś lewe powietrze no i niby nie ma żadnych nieszczelności wszystko jest OK Proszę o pomoc...

O taki sam silnik i nawet rocznik co mój. Jeśli masz gaźnik Pierburg 2BE to nawet się w to nie baw, swap na wtrysk albo inne gaźniki, nie ma sensu się z tym pier...

Jakub316 

Pomg: 1 raz
Doczy: 16 Pa 2004
Skd: Halinów
Wysany: 2009-05-09, 22:27   

Cytat:
Jeśli masz gaźnik Pierburg 2BE

Posprawdzaj wszystkie kabelki/rurki od podciśnienia przy gaźniku, jest tak, że jak coś się rozłączy to może pojawić się problem. Ewentualnie zrób gruntowne czyszczenie gaźnika, jak to nie pomoże to zamień na inny używany.

Aha Czarna Dama, żaden swap E30 316 bez "i" to właśnie silnik 1,8L na gaźniku moc 90km
Ostatnio zmieniony przez Jakub316 2009-05-09, 22:32, w caoci zmieniany 1 raz  

TomeX500 

Pomg: 2 razy
Doczy: 01 Lut 2009
Skd: Opole
Wysany: 2009-05-13, 18:28   

Dobra, jeśli chcesz już się bawić w naprawianie tego, to najprawdopodobniej masz walnięty nastawnik przepustnicy, czyli ta taka grucha z boku. Najlepiej kupić drugi taki gaźnik i przełożyć, ostatnio sprzedawałem 2 takie gaźniki i gość który odemnie je kupił najwyraźniej jest zadowolony, choć u mnie one robiły różne krzywe akcje.

Na początek sprawdź podciśnienia:

A jak postanowisz przeczyścić dogłębnie gaźnik to posprawdzaj czy masz wszystkie elementy:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: