w e30 chyba nie bylo kilmy na inny czynnik niz r12
na allegro sa jakies zestawy (pisalem do goscia co sie tym zajmuje) za ok 300-500pln (chidzi o czynniki, olej itp do kompletnego przejscia na nowszy czynnik, jesli nie to pozostaje Ci szukac kogos kto przywozi z ukrainy/bialorusi R12
nic sie nie przerabia , wymienia sie tylko olej w kompresorze na syntetyk i napełnia sie R134 i albo zabangla albo nie , ryzyk-fizyk, jezeli masz klime wyjętą to jesli jest mozliwe zamów nowe przewody gumowe( nie będzie to tanie) ,tak naprawde to chodzi własnie o własciwości gumy jaka była zastosowana w przewodach , cząsteczka czynnika R134 jest cos ok. 1000 razy mniejsza od cząsteczki R12 i może sie ulatniac przez porowatośc samej gumy w starych przewodach gumowych, takie info dostałem w zakładzie napełniającym i montującym klimy
Dokładnie, trzeba powymieniać jeszcze wszystkie gumowe oringi. Co do R12 to ponoć jest wydajniejszy, więc jeśli masz do tego dostęp to nie baw sie przeróbki, bo to tylko niepotrzebne koszta.
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
Ostatnio zmieniony przez ChriS 2008-04-05, 20:33, w caoci zmieniany 1 raz
Ale jeżeli ktoś by wiedział to niech napisze co by należało zmienić żeby przerobić na gaz r134a bo u mnie w okolicy nikt nie napełnia gazem r12 kupiłem już przewód z nowym zaworem, ale nie wiem co mam dalej wymienić. Proszę o jakieś konkretne info, chyba że ktoś wie gdzie napełnić gazem r12 z okolic lubuskiego, może być również Poznań
Mam do nabicia klimę w E30,czyli w grę wchodzi R12.Gdzie w Warszawie można to zrobić?
Dzwoniłem w parę miejsc znalezionych w "googlach" i jest problem...
Może ktoś ma jakiś sprawdzony namiar w stolicy?
Mam do nabicia klimę w E30,czyli w grę wchodzi R12.Gdzie w Warszawie można to zrobić?
Dzwoniłem w parę miejsc znalezionych w "googlach" i jest problem...
Może ktoś ma jakiś sprawdzony namiar w stolicy?
W serwisie klimatyzacji samochodowych R12 nie dostaniesz,musisz szukać serwisów zajmujących się sprzętem AGD i ladami chłodniczymi-ja do takiego pojechałem i napełnili mi bez problemu.
Na realoem znalazłem coś takiego:
RETROFIT KIT R12 R134A nr 82319067394
Może ktoś wie czy zestaw do przeróbki na nowy czynnik ?
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...