Wysany: 2008-04-14, 22:14 Klimatyzacja E32 problemy
Witam. Mam taki problem. Posiadam klime na gaz R12. Jesienią jak kupiłem auto klima działała wszystko było okej. Zimą podczas co tygodniowych prób odpalania klimy, z czasem lampka zaczeła mrugac (ta kropka na tym przycisku od klimy) czasami gasła czasami sie paliła, a ż w końcu wogóle sie nie zapala. Myślałem że gaz uciekł, byłem dzisiaj u gości co nabijają R12, podłączyli pod jakiś miernik ciśnienia czy coś stwierdzili że gaz jest i wysokie ciśnienie ma jakieś 10 atmosfer, Pali mi bezpiecznik od klimy ten po prawej stronie przy kabinie obok komputera od silnika, wsadziłem większy jest okej sprężarka sie załącza słychać i czuć ale lampka na przycisku sie nie zapala, bardzo słabo chłodzi prawie wcale. Nie działa też wentylator od klimy ten na chłodnicy i po włączeniu słychać syczenie w okolicy nawiewów schowka i prawej strony kabiny, po wyłączeniu klimy cichnie. Gdyby to gaz tak uciekał było by czuć jakiś zapach czy coś? Bo nic nie czuć. Jest przekaźnik od wiatraka od klimy? Ma ktoś jakieś pomysły czemu lampka sie nie pali i nie chłodzi?
[ Dodano: 2008-04-16, 06:36 ]
Znalazłem przyczyne nie włączającego sie wentylatora od klimy-czujnik w chłodnicy wody, po zmostkowaniu wiatrak działa. Kontrolka na desce na przycisku dalej sie nie zapala, mimo że sprężarka sie włącza, rozebrałem też schowek. Możliwe że mam wersje z klimą ale bez filtra kabinowego? Wogóle nie mam tam miejsca na niego i chyba nie było. Jeszcze jedno co może oznaczać ten świst w nawiewach i w preewodach od klimy pod schowkiem? Czy gdyby za mało gazu było tak by sie działo? Dodam lekko gazu świst sie zwiększa. Brzmi to jak przepływający gaz przez rurki ale jest to dosyć głośne.
[ Dodano: 2008-04-16, 20:50 ]
Po dobiciu gazu do klimy już chłodzi, tylko dalej nie pali sie kontrolka na przycisku. Możliwe że kontrolka sie spaliła? Chciałem też wymienić filtr kabinowy ale po rozebraniu wszystkiego nie mam go. Wogóle jakby miejsca tam na niego nie było. Czy były wersje z klimą ale bez filtra kabinowego?