Trzy lata temu kupiłem sobie motor do jeżdżenia po działce na wsi, nie zarejestrowałem go na siebie, nie płaciłem za OC, po prostu spisałem umowę a papiery powędrowały do szafy i jeździłem, teraz jest mi on już nie potrzebny i zawierzam go sprzedać, czy gdy spisze z kupującym umowę to PZU nie będzie ścigać mnie za nie płacenie OC przez trzy lata ?, czy lepiej nie robić sobie problemu i sprzedać go na części ?
_________________ ...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
raczej beda cie scigac .to czy sprzedasz komus innemu czy bedziesz chcial oddac na złom nie ma znaczenia .zreszta złom nie przymje od ciebie bez ważnego OC o ile sie nie myle
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
W zasadzie system jest i ubezpieczyciel raczej nie zgłosi braku oc natomiast urząd komunikacji w momencie przerejestrowania tak i zapłacisz karę za brak oc !!!!
natomiast urząd komunikacji w momencie przerejestrowania
przecież oni nie sprawdzają czy było OC tylko czy jest ważne od dnia rejestracji pojazdu, ostatnio rejestrowałem 3 różne pojazdy i ani razu nie zapytali mnie czy było OC
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
Jest również coś takiego jak CEPIK czyli centralny rejestr pojazdów i kierowców. Wszystkie te organizacje weryfikują czy każdy pojazd nie ma choć dnia przerwy w ubezpieczeniu. Kary za brak OC :
Na rok 2008 opłaty karne wynoszą:
Jeśli kierowca samochodu osobowego nie ma OC do 3 dni po terminie, kiedy umowa powinna być zawarta, to zapłaci 360 zł kary. W przypadku samochodów ciężarowych i autobusów, kara wyniesie 580 zł, a "pozostałych pojazdów" - 70 zł. Jeśli zaś spóźnienie w zawarciu umowy komunikacyjnego OC wynosi od 3 do 14 dni, kara dla posiadaczy samochodów osobowych wyniesie 900 zł, dla posiadaczy samochodów ciężarowych i autobusów - 1440 zł, a dla pozostałych pojazdów 180 zł. Natomiast, jeśli ktoś nie ma OC komunikacyjnego dłużej niż 14 dni, kara wyniesie 1800 zł w przypadku samochodów osobowych, w przypadku ciężarówek i autobusów - 2880 zł, w przypadku "pozostałych pojazdów" - 360 zł.
yoshi napisa/a:
ostatnio rejestrowałem 3 różne pojazdy i ani razu nie zapytali mnie czy było OC
Nie pytają bo nie muszą przesyłają informację o zmianie właściciela do Cepiku i tam wyskauje do kiedy dany pojazd ma polisę OC jeżeli jej nie miał w momencie kupna karę zapłaci poprzedni właściciel
_________________ Transformers to ukryta moc
Ostatnio zmieniony przez Belisama 2008-04-14, 10:11, w caoci zmieniany 1 raz
Nie pytają bo nie muszą przesyłają informację o zmianie właściciela do Cepiku i tam wyskauje do kiedy dany pojazd ma polisę OC jeżeli jej nie miał w momencie kupna karę zapłaci poprzedni właściciel
to chyba ten CEPIK nie działa
bo kupiłem auto od kolegi ponad rok temu, bez OC już hmm ze 3 lata i nikt nikogo nie ścigał
aczkolwiek, miałem przejścia z MTU bo wypowiedziałem im OC i przeszedłem do HDI po czym MTU skierowało sprawę do komornika o zaległe OC, a ja do sądu po 2 m-cach przyszło, że przepraszają za zamieszanie
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86