Witam
jak w temacie
Mam na to auto ok 8500zł czy kupie cos za to do pojezdzenia nie chce złoma
Na co zwracac uwaga przy ogledzinach budy i silnika
Jak sprawuja sie te silniki czy sa awaryjne i jak ze spalaniem
Liczy sie dla mnie żeby było 6 garów 4 to nie porozumienie w BMW
prosze o wskazówki
pozdr
ciezko CI bedzie znalezc cos sensownego.. poza tym nie kupuj m50b20 tylko b25... b20 nie jedzie a pali tyle samo, przy ogledzinach dobrze jest obejzec podluznice i bude od spodu, nie masz sie co przejmowac uszkodzeniami blacharki, bardziej patrz na to co pod spodem i czy nie bylo dzwona, czy nie bylo jakiejs "rzezby", jesli auto bylo robione najtanszymi metodami (sznurki, tasma klejaca, czegos brakuje i jest zrobione byle jak) od razu odpuszczaj.... sprawdz tez czy szyby z przodu po opuszczeniu do konca i podniesieniu nie "wcinaja" uszczelek ( najlepiej kilka razy opuscic i podniesc do konca)...
Najważniejsze... Szukaj bez vanosa. Za dużo z nimi problemów.
Odkręć korek od wlewu oleju - sprawdź pod korkiem czy jest ładny kolor. - jak biały osad - pęknięta uszczelka, pęknięta głowica, nie dogrzany silnik.
Czy kopci na : biało, niebiesko, czarno.
a) Biało na zimnym silniku - OK ma prawo. Na ciepło już nie może kopcić.
b) niebiesko - pierścienie tłokowe w bloku - spalanie oleju
c) czarno - zbyt bogata mieszanka i tym podobne nie wróżące niczym dobrym
Sprawdź konsystencje oleju na bagnecie (miarka) - czy nie ma wody w oleju.
Sprawdź węże ciśnieniowe. Na odpalonym naciskaj raz jeden a raz drugi. Jak chodzą miękko to OK. Jak twardo - nie dobrze.
Przekręcaj silnik nie za mocno przy testach pod maską. trzymaj na 2500 obrotów i 3000 obrotów na tym zakresie najbardziej słychać hydraulike głowicy, grzechoty w silniku które nie wróża niczym dobrym i wsł:cenzura: się czy nie dzwoni rozrząd. m50 jest na łańcuchu - w razie dzwonienia koszt wymiany będzie spory.
Przejedź się ale nie jak emeryt - 50 km/h. Przekręć ją trochę - jeśli silnik nie zajechany to Ci się nie rozleci na środku ulicy - daj jej po garnkach sprawdź czy ma odejście zdrowe. Czy przypadkiem nie ma dziury od 1000 do 3000 obrotów auto wciska w fotel, od 3000 obrotow do 4500 obrotow nie wciska już, i powyżej 4500 obrotów znowu wciska. To jest tak zwana dziura. Nie daj się na to złapać.
Wnęka na koło zapasowe. Wyciągnij koło i sprawdź co się dzieje pod kołem. Czy nie zjada. Podobnie pod tapicerką w bagazniku.
Dywaniki w kabinie - sprawdź czy pod nimi nie jest wilgotno.
Na każdą oględzine auta - jedź z butelką pełną wody. Jeżeli wybierasz auto z szyberdachem. Lej śmiało w koło całego szyberdachu i patrz czy nie leci do kabiny. Wygląda to może śmiesznie - ale przydatne.
Sprawdź przednie lampy od wewnątrz, porównaj jedną i drugą. Odróżnisz nową ze starą. Znaczy że autko było powypadkowe, chyba że obie nowe to auto walone całe z przodu. Sprawdź czy nie będą zaparowane lampy i halogeny.
Wspomaganie - kręć do końca w prawo i lewo, zobacz czy układ nie będzie świrował.
Wytarta tapicerka + kierownica - przebieg zawsze wyższy niż opisany. Szyby jeżeli elektryczne - sprawdź czy opuszczają się do końca i swobodnie podnoszą.
Wszelkie źle spasowane elementy karoserri, na przemian : większa, mniejsza przerwa pomiędzy maską a błotnikami.
---Jak mi się przypomni to dopiszę bo to tak na szybko co mi wpadło do głowy
Ostatnio zmieniony przez hubabuba 2008-04-24, 23:55, w caoci zmieniany 1 raz
ciezko CI bedzie znalezc cos sensownego.. poza tym nie kupuj m50b20 tylko b25... b20 nie jedzie a pali tyle samo
to napewno, tylko ze jest szansa na w miare zdrowe b20 w tej cenie a ze stanem b25 moze byc juz gorzej.
hubabuba napisa/a:
Najważniejsze... Szukaj bez vanosa. Za dużo z nimi problemów
wlasnie ciagle slysze o tym ze vanos jest bleee ale nie wiem skad wam sie to bierze.ja mam chyba pierwszy silnik z vanosem(09.92r)i nie bylo z nim nigdy problemow,tak jak i moi znajomi ktorzy jezdza z vanosem bezproblemowo.jedynie raz wymienialem czujnik fazowy i tyle.m50 to trwale motory jakiekolwiek by nie byly
jednak wole 2,0 bo opłaty w miare małe i mi az taka moc nie potrzebna tylko 65 garków
A jakie kozysci daje ten vanos bo wiem ze to sa zmienne fazy rozrzadu
A ile tak srednio pali czy da sie tym na gazie jeździc
czy da sie jakos poznac przebieg i ogólnie jakies wskazówki
dzieki
pozdr
Najważniejsze... Szukaj bez vanosa. Za dużo z nimi problemów.
Sprawdź węże ciśnieniowe. Na odpalonym naciskaj raz jeden a raz drugi. Jak chodzą miękko to OK. Jak twardo - nie dobrze.
Masz na myśli węże od wody??
W wężach robi się ciśnienie(przynajmniej u mnie), zawsze twardnieją do pewnego momentu(ciśnienia) ale potem jak auto chwile postoi to schodzi.
320i e36 0-100 9.9 s.
325i e30 0-100 8.3 s.
kurde sam nie wiem czy kupie bo mam tylko 8tys a nic za bardzo nie moge znaleźc w okolicy a daleko nie pojade bo sie kilka razy naciołem i tylko straciłem na podróz
E30 za 8 tys to chyba nówka ja takie kupowałem po 3 tys
Co do golfa to ma juz jednego(wprawdzie nie mój) i druga sprawa nie lubie traktorów i nie ma mam 10tys na które sie nie zanosi
pozdr