Diesle już dawno mają przewagę nad benzyniakami - górują momentem obrotowym ,biją na łeb benzynowce gdy ciągamy przyczepy(choć M-ką nikt nie ciąga) , Przy tych samych mocach sa o niebo oszczędniejsze ,nie są już od dawna wolno obrotowe ,masa silnika nie odbiega znacząco od jednostki benzynowej, mniej hałasu robią na wysokich obrotach.
Zaraz się zacznie dyskusja o wyższości diesla na benzyna i odwrotnie
Moim zdaniem każdy jeździ czym chce i na co go stać także kolejna jazda na ten temat mija się z celem
Ostatnio zmieniony przez ralfsc 2009-07-25, 17:14, w całości zmieniany 1 raz
Jakieś przykłady - bo z tym momentem na kołach to tak ni z gruszki ni z pietruszki wyskoczyłeś .
Nie ni z gruszki, ni z pietruszki, tylko każdy zachwyca się momentem obrotowym turbodiesli. Ale sam silnik się nie porusza, moment trafia na koła przez skrzynię i dyferencjał, a wszystko to powoduje, że siła, z jaką naprawdę auto się "odpycha", zmienia się mocno po drodze z silnika na koła.
A przykład? Nie chce mi się liczyć, ale jak myślisz, dlaczego diesle mają "dłuższe" przeożenia główne?
ralfsc napisał/a:
Zaraz się zacznie dyskusja o wyższości diesla na benzyna i odwrotnie
Fakt, kto co lubi. Ale do charakteru ////M diesel mi nie pasuje.
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-07-25, 18:38, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-07-25, 19:53
taa najpierw ///M-ka z dieslem a potem moze przedni naped tfu... hybrydy i inne takie gowna...popieprzeni ekolodzy sie mieszaja a klasyka gatunku idzie w odstawke niestety.....
_________________ I Drive Like a Devil......I Feel Like a God...I Die Like a Hero
....i znow powrot do m52b28
Zycie jest zbyt krotkie zeby jezdzic Dieslem
Wysłany: 2009-07-26, 10:57
maaaad napisał/a:
Artur C. napisał/a:
Jakieś przykłady - bo z tym momentem na kołach to tak ni z gruszki ni z pietruszki wyskoczyłeś .
Nie ni z gruszki, ni z pietruszki, tylko każdy zachwyca się momentem obrotowym turbodiesli. Ale sam silnik się nie porusza, moment trafia na koła przez skrzynię i dyferencjał, a wszystko to powoduje, że siła, z jaką naprawdę auto się "odpycha", zmienia się mocno po drodze z silnika na koła.
A przykład? Nie chce mi się liczyć, ale jak myślisz, dlaczego diesle mają "dłuższe" przeożenia główne?
a niby moc z benzyniaków trafia od razu z silnika na koła??
bo coś mi się wydaje że pokonuje identyczną drogę marcin Ty jesteś najbardziej w temacie, napiszesz coś więcej o tych M-dieslach??