Rozkręcałem znowu głowicę i po zdjęciu paska rozrządu nie wbiłem biegu i próbując odkręcic śruby tłumika drgań ruszyłem nim Jak to wszytsko teraz poskładac żeby mi się zawory nie spotkały z tłokami
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
głowice sciagales czy tylko cos przy niej grzebałes
jak nie sciagałes to proponuje zeby jedna osoba kreciła wałem a druga probowała krecic rozrzadem tylko dwa razy wolniej.oczywiscie trzeba pomyslec co jak w która strone sie kreci ,jaki suw sie zaczyna a jaki konczy itd.najprosciej bedzie sprawdzic w jakiej pozycji sa poszczególne tłoki poprzez np . wsuniecia jakiegos preta do cylindra .krecic wałem i tak na oko krecic rozrzadem jednoczesnie zamykajac zawory tam gdzie tłoki ida do góry
jak dla mnie 2 minuty roboty nie dłuzej
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Po prostu zdemontuj ten nieszczęsny tłumik drgań skrętnych starając sie nie ruszyć wałem korbowym jak już go zdejmiesz będziesz widział na kole od paska rozrządu punkcik który trzeba ustawić naprzeciw wycięcia ( wycięcie to jest mniej więcej u góry) w tej aluminiowej osłonie ( to coś w czym jest simmering od wału korbowego i wałka pośredniego ) tak samo wał rozrządu trzeba ustawić zgodnie ze znakami Jeden masz na głowicy taka kreska a drugi na kole od rozrządu.
Jak będziesz kręcił wałem korbowym powoli to w razie czego wyczujesz ,że któryś z tłoków opiera się o zawór więc oczywiście już na siłe nie kręć tylko delikatnie wałkiem rozrządu.
Pozdro i powodzenia
_________________ Motor i Samochód słucha się tylko kierowcy
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2008-05-02, 00:12
Jest małe prawdopodobieństwo że się to wyczuje, choć nie próbowałem tak nigdy, ale ukłąd korbowy ma sporą bezwładność i masę a z kolei rozdząd manualnie obraca się skokowo (dźwgienki ześlizgują się pod naporem sprężyn z krzywek i trudno to złagodzić i do tego czuwać nad kolizją ... Jesli miało by się coś sta cto już by się stało. Wystarczy chyba jak sie dobierzesz do koła zębatego wału iaby zerknąć na znak i ustawisz wał oraz wałęk na znaki i będzie ok...
Wyczuje ,wyczuje sam to u siebie przerabiałem powoli kręciłem wałem aż wał nie chciał iść dalej po czym baaaardzo mocno trzymając klucz od koła rozrządu ( co by nie przeskoczyło ) kręciłem wałem rozrządu.
Wiadomo nie jest to łatwa czynność gdyż wymaga dokładności i odpowiedniego wyczucia ale przy odrobinie szczęścia da rade
Zresztą z własnego doświadczenia wiem ,że ciężko jest zgiąć zawór kręcąc którymś wałkiem no chyba ,że założymy klucz i będziemy walić młotem ale to inna sprawa
Powodzenia i daj znać jak poszło
_________________ Motor i Samochód słucha się tylko kierowcy
Głowica jest założona wyjmowałem dźwigienki wydechowe i teraz to składam z powrotem... Cofnę wał na oko tyle ile mogłem nic obrócic, założe pasek i zobaczę co się stanie... Mam nadzieje że nic złego
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !