Witam wszystkich, chciałem sie zorientowac ile będzie mnie kosztowała wymiana panewek? Dokładnie nie wiem czy to panewki ale najprawdopodobniej strasznie mi stuka coś w silniku mechanik stwierdził ze to panewki. Powiedzcie mi ile mam szykować kasy mniej więcej za robote i części
Postaram się wkleić filmik jak pracuje moje M20B20, może wy będziecie wiedzili co to dokładniej . Dodam jeszcze ze jeżdże na oleju mineralnym LOTOS GAS, kontrolka od ciśnienia oleju mi sie nie świeci, regulacja zaworów też nic nie dała
Jak masz zamiar dalej jeździć na tym silniku to już sie za niego zabieraj.
Ja bym wolał zrobić szlif i wymienić panewki niz kupić "kota w worku", i mieć to samo za parę kilometrów. Co do kosztów to 700-1000zł powinieneś się zmieścić, chyba ze zrobisz sam to wyjdzie parę zł taniej.
Napewno to panewki ? Sprawdź sobie dobrze wałek i dźwigienki... Jak pojechałem swoim M20 do paru polecanych mechaników to powiedzieli: Paaaanie ruina ! Panewki się tłuką jak złe a zawory to mało nie wyskoczą i zalecili regulację - Mcars - chociaż na pierwszy rzut oka było widac że nic nie da regulacja zaworów to nie omieszkali mnie skasowac za ich regulację Zrobiłem wałek, koniki i lata jak ZŁY !
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
U mnie dźwigienki zaworowe są w porządku, regulowałem luz zaworowy i nic tam nie zauważyłem, jeszcze odpalałem autko bez pokrywy zaworów i wszystkie zaworki równo chodziły bez żadnych podknięć
A może to być też że np. uszczelka jest wydmuchana pomiędzy dwoma cylindrami albo że gniazda zaworowe sa powypalane Jeżdże na LPG
100% panewki wymiana bez szlifu to strata czasu i kasy-prawdopodobieństwo że sie przyjmą 15% . Moje sie nie przyjeły i auto zostało po zlocie w Toruniu teraz PUZ w niej grzebie
100% panewki wymiana bez szlifu to strata czasu i kasy-prawdopodobieństwo że sie przyjmą 15% . Moje sie nie przyjeły i auto zostało po zlocie w Toruniu teraz PUZ w niej grzebie
A chciałem Ci dać cały dół.
Naprawdę w dzisiejszych czasach gdy silników m20 jest dużo nie widzę sensu remontować.Wymieniasz dół i latasz dalej.A że trzeba znaleźć zdrowy dół to inna sprawa ,ale trochę cierpliwości i pomoc kolegów i można znaleźć.
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
hmm jezeli masz zamiar robic ten silnik to raczej nie jezdzij tym zeby nie zrobic wiekszej szkody. moim zdanie jezeli ten samochod zostawiasz sobie i masz zamiar nim jezdzic jeszcze dlugo to bym wolał dolozyc i naprawiac i wiedziec co sie ma niz szukac przyslowiowego "zdrowego dołu" na ktorym mozna pojezdzic 100-1000 km i bedzie to samo
niz szukac przyslowiowego "zdrowego dołu" na ktorym mozna pojezdzic 100-1000 km i bedzie to samo
No nie,przecież tłumaczę że kupuje się blok sprawdzony np. od kogoś znajomego kto zrobił swapa na większy silnik,albo z beemki którą można było wcześniej pojeździć i sprawdzić silnik,a nie na zasadzie "o leży sobie blok od 2.0 na szrocie-kupie sobie i będzie ok"
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
chłopaki dzieki za podpowiedzi musze teraz zacząć zbierać kase i bede to remontował, nie chce kupować uzywki bo po jakimś czasie może mi sie to samo zrobić, a ja nie mam zamiaru sprzedawac tego auta za bardzo lubie ta beemke tym bardziej że za tym problemem wszystko z moją betą jest OK dzięki POZDRO
Przelicz budżet, bo moze sie okazać że lepiej bedze kupić używke jako taką, a kase sukcesywnie odkładać na jakieś 24v. Ale jeździsz na lpg, i zalewasz lotosa ( do poldków jest to znakomity olej) więc chyba będziesz wszystko robił tanim kosztem
Ściągnij pokrywe zaworów i zrób super dokładne zdjęcia wałka i zapodaj tutaj
Patrzałeś wogóle gdzie jest najbardziej powycierany?
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719
Ostatnio zmieniony przez Mauser 2008-05-23, 11:22, w caoci zmieniany 1 raz
chłopaki dzieki za podpowiedzi musze teraz zacząć zbierać kase i bede to remontował, nie chce kupować uzywki bo po jakimś czasie może mi sie to samo zrobić, a ja nie mam zamiaru sprzedawac tego auta za bardzo lubie ta beemke tym bardziej że za tym problemem wszystko z moją betą jest OK dzięki POZDRO
Kolego niedawno nabyte e30 M20b25 miało takie samo pukanie, brałem ją ze świadomością że jest uszkodzona, kto słuchał mówił panewki choć pewności nikt nie miał i co jak go rozebrałem wszystko było jasne
To ostatnie to pozostałości z panewek śmiało można by się nimi golić, więc kupiłem od Barabusa cały dół i czeka teraz na poskładanie, ale spoko na początku miałem ambitne plany jak Ty więc POWODZENIA