a wiec zaczelo sie od kupna E30 325I MTECHNIK I
jedyna zmiana wygladu bylo zalozenie felg 17'' i w pozniejszym czasie soczewek
zawieszenie : H&R i amortyzatory BILSTEIN B6 ( MTechnic )
i przyszedl czas na serducho... m20 po modach palil 20L/100.. a ze duzo jezdze..
powstal pomysl zrobienia czegos ciekawego ... co jezdzi szybko i oszczednie..
3.0 Diesel M57B30 2001 rok
obecnie auto ma 220 KM i 530 Nm jezdzi bardzo szybko i pali mega malo
max moment dostepny przy 2600 obr. a moc max przy 3600 obr
przy palowaniu pali 10.5L/100 km - a srednie spalanie w miescie.. to ok 7,5 L/100 km
planowane kolejne zmiany :
zawieszenie B8 na grubej ladze
wieksze hamulce
+ autko wola o nowy lakier... :) przed zima bedzie malowane po calosci...
auto od poczatku do konca zostalo przygotowane przez KSR Motorsport.
kolejne modyfikacje beda przeprowadone rowniez w KSR
_________________ Lotus Exige 420KM/800kg
BMW E36 318is 180KM/190Nm
Ostatnio zmieniony przez center 2008-02-24, 16:56, w całości zmieniany 12 razy
koszty : ktorko i na temat ... jak na razie ok 17 tys
dojdze jeszcze nowy zawias , heble , no i wtryski... wiec do 20 dobije
prowadzenie : czekam na zmiane zawieszenia ... ze wzgledu na ciezszy silnik auto siadlo na sprezynach, ktore praktycznie wogole teraz nie pracuja ale generalnie .. nie zauwazylem zeby auto chcialo bardziej wyjezdzac do przodu. mysle ze nie bedie zadnej tragedii..
jak zmienie zawias.. to pojade sprawdzic jak sie prowadzi w extremalnych warunkach 8) i zdam relacje.. bo na razie .. po miescie.. to tak naprawde nie zauwazylem jakis ujemnych skutkow.
buda : jak na razie nie wzmacnialismy nic... silnik zamocowany jest w miejscach w ktorych byl orginalny.. jak cos zauwazymy ze cos "puszcza" .. to bedizemy myslec o wzmocnieniach...
[ Dodano: Sro Wrz 20, 2006 10:11 am ]
Arczi e30 napisał/a:
wiedzialem ze przerabiasz auto nie moglem sie doczekac opisu ...
Wszak auto kupiles z Plocka od mojego dobrego kolegi ...
wiem wiem :) ciesze sie ze wybralem wlasnie ta E30tke ...
Przy najbliższej okazji dasz mi sie przejechac na prostej albo mnie przewieziesz. Czesto jeżdzę nowym A3 2.0 TDI 170 KM i prawie 400 NM z napedem quatro i daje radę. Ale to coś ma 220 KM i 530 NM Da sie tym ruszyć szybko Masakra..... Jednak diesel rulez... Podziwiam za projekt.
no problem.. na najblizsze kielce juz na 100% dojade ..wiec zapraszam na prawy fotel ochotnikow ....
odziwo trakcja bardzo dobra ..jak na razie :)
banan na twarzy pojawia sie w momencie ruszenia i przekroczeniu pierwszej setki ... ale co sie dzieje... .... banan na ryju robi sie coraz szerszy... a na zegarach juz 2 setki ...
auto naprawde zaskakuje.... jazda w miescie to jedno.. ale w trasie... jest jeszcze lepiej :).... bez reduckji z 5 biegu ..lyka sie cale kolumny maruderow...
jak na razie udalo mi sie spiknac z 745d oraz z s2 .. niestety polegli.. 8)
tutaj filmik z drugiego dnia po odebraniu po wstepnym programie kiedy auto mialo 210KM i 440 NM
przyspieszenie 60-180
obrotomierza nie udalo sie niestety poprawnie podlaczyc.. max obroty sa 4800 i vmax obecnie 202 KM/h ze wzgeldu na za krotki dyfer... ktory niebawem wymienimy na odpowiedni..
Moment obrotowy powala na kolana... Widziałem jak ten silnik pracuje w "oryginalnej" budzie w e30 musi być kozacko! Chciałbym zobaczyć miny tych których objeżdzasz...
pozdr.
pomysl czadowy!ja mam marzenia troche bardziej przyziemne...mianowicie to samo w e36 coupe..pozdrawiam
mowisz masz to auto moejgo kolegi ktorym bylem ostatnio w kielcach
namowilem go na ten swap... ..pozniej mi sie spodobalo .. i poszedlem ta sama droga :)
Wysłany: 2006-09-20, 13:38
hej,
Buni, biorac pod uwage koszty przedsiewziecia to nie wiem co powiedziec...
- czy pogratulowac zapalu i milosci do e30,
- czy zaproponowac wizyte u psychiatry bo zeby zrobic cos takiego trzeba byc wiekszym wariatem niz tych dwoch co ukradlo ksiezyc a teraz nami rzadza....
ale.... gratuluje i podziwiam bo i autko i pomysl jest super a polaczenie tego w calosc daje totalna masakre...
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP
Drugi raz dzisiaj pisze wow i pierwsze zwalil mni z nóg auto marcina a teraz to coś przyznam że nie jestem zwolennikiem diesli niezależnie ile mają pod machą ale podziw dla Ciebie za ten projekt, jak czasy od 0 -100 bo jestem ciekaw ?
jak juz pisałem na innym forum swietne auto , a z ciekawosci zapytam moze jakiejs konfrontacji z czarną e30 z m54 pod maską nie robiliscie, bo jestem ciekawy wyniku ?
chwilowo slabo.. nie moge zejsc ponizej 5.5 ...
to przez zbyt krotki dyfer. 1 i 2 bieg sa nieco za krotkie... i 100 km/h mam grubo na 3 biegu .. wykorzystalismy dyfer od e34 tds'a ( 2.62 ), ale to byl blad ktory poprawiamy.. i wkladamy odrginalny dyfer od e46 3.0d o przelozeniu 2.28. wieza sie to z pewnymi przerobkami ale jak trzeba to trzeba.
tu nie liczą się pewnie czasy do 100 (pewnie około 6 sekund myślę ) , ale to co się dzieje potem pewnie... 745d jakby co ma 6.8 do paki...
Myślę, że z takim momentem ruszenie na maxa z miejsca może być trudne....
tu nie liczą się pewnie czasy do 100 (pewnie około 6 sekund myślę ) , ale to co się dzieje potem pewnie... 745d jakby co ma 6.8 do paki...
Myślę, że z takim momentem ruszenie na maxa z miejsca może być trudne....
jak wlozymy dyfer od e46 to pomierzymy do 100... bo teraz naprawde turbo nie zdazy naladowac a juz trzeba bieg zmieniac...
ale to co sie dzieje powyzej 100 jest bardziej interesujace
a propo trakcji to wlasnie jest zajebista ..jak na razie.. :)
skotniol napisał/a:
jak juz pisałem na innym forum swietne auto , a z ciekawosci zapytam moze jakiejs konfrontacji z czarną e30 z m54 pod maską nie robiliscie, bo jestem ciekawy wyniku ?
niestety nie zdazylismy ... na wszystko bylo zbyt malo czasu... e30tka pojechala na bemowo..a ja sie szykowalem na kielce.. ale obiecuje ze konfrontacja bedzie..
Ostatnio zmieniony przez buni 2006-09-20, 14:32, w całości zmieniany 1 raz
gratuluje i podziwiam!!! przez chwile sam myslalem o czyms takim bo silnik lezy u kolegi z 2003r ale jak mi buni napisał o kosztach, spawanych miskach itd to nie na moje siły i budzet. pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje
gratuluje i podziwiam!!! przez chwile sam myslalem o czyms takim bo silnik lezy u kolegi z 2003r ale jak mi buni napisał o kosztach, spawanych miskach itd to nie na moje siły i budzet. pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje
w koncu zrobilismy na ori misce
stawiam, że powyżej setki E30 z M54 zostanie daleko z tyłu, moc podobna, ale moment, moment, moment.....