jak w temacie, płacicie za abonament RTV?
ja już dostałem 1 upomnienie i zastanawiam się co dalej, ktoś jest na jakimś późniejszym etapie niż nie płacenie 1 rok?
przy okazji jakaś dywagacja na temat płacenia/nie płacenia będzie wskazana
teraz przyjdzie do Ciebie komornik i zabierze telewizor, sprzeda za 1/4 ceny i to co zostanie po opłaceniu abonamentu dostaniesz z powrotem
a jak się będziesz stawiał, to komornik będzie zmuszony użyć dodatkowych środków, które oczywiście obciążą Twój rachunek i jeśli nadwyżka nie wystarczy (a pewnie się o to postara), to zabierze też parę innych rzeczy
tak, czy siak masz ****
Ostatnio zmieniony przez center 2008-06-19, 07:17, w caoci zmieniany 1 raz
a ja powiem tak. moi rodzice nie placa abonamentu RTV juz kupe lat i za kazdym razem dostaja TYLKO upomnienie... zadnego komornik ani nic. a nie placa dlatego ze maja cyfre+ wiec nie korzystaja z tv z anteny siatkowej, a 1 2 i 3 maja z cyfry. takze nie przejmuj sie tym upomnieniem... mozesz je wyrzucic lub zachowac jesli chcesz
Ostatnio zmieniony przez RySiOtm 2008-06-19, 08:54, w caoci zmieniany 1 raz
nie płacę chociaż oglądam i słucham. wg mnie pieniądze z abonamentu nie powinny iść na programy typu "gwiazdy cośtam gdzieśtam" (sory ale nie pamiętam jak się nazywa).
gdyby ta kasa szła na programy alternatywne w TV lub radio to bym płacił bo je lubię.
a ja mam 3 TV, 1 radio i 2 samochody z radiem i mam abo w głębokim poważaniu bo gdyby z TVP i Polskim radiu nie było reklam to się zgodzę, ale skoro mają reklamy i stać ich na Lisa i Lisice za 100tyś zł co miesiąc to widać na biednego nie trafiło, a produkcje polskiej kinematografii i tak pochodzą z funduszy prywatnych, tak więc abo mówię STOP :!:
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
ja nie płace bo nie oglądam telewizor stoi zakurzony chyba z rok nie włączany
jak chcę cos obejrzeć to itvp.pl
Abonament płaci się od POSIADANIA odbiornika tv, nie od oglądania tv
(co samo w sobie jest imho podstawą do uznania przepisu nakładającego taki obowiązek za niezgodny z konstytucją)
Chory układ, płacę za coś, z czego nie korzystam. Tym bardziej, ze tvp to DNO, a jedyną misją, jaką realizuje, jest misja wydawania pieniędzy podatników.
paradoxx napisa/a:
nie płacę chociaż oglądam i słucham. wg mnie pieniądze z abonamentu nie powinny iść na programy typu "gwiazdy cośtam gdzieśtam" (sory ale nie pamiętam jak się nazywa).
yoshi napisa/a:
a ja mam 3 TV, 1 radio i 2 samochody z radiem i mam abo w głębokim poważaniu bo gdyby z TVP i Polskim radiu nie było reklam to się zgodzę, ale skoro mają reklamy i stać ich na Lisa i Lisice za 100tyś zł co miesiąc to widać na biednego nie trafiło, a produkcje polskiej kinematografii i tak pochodzą z funduszy prywatnych, tak więc abo mówię STOP
Dobrze prawią, polać im
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2008-06-19, 11:53, w caoci zmieniany 1 raz
Osobiście nie oglądam TV, ale moi rodzice są telemaniakami. Nigdy nic nie przyszło do płacenia ani nikt się o to nie prosił. Abonament za oglądanie gwiazdy śpiewają na lodzie czy jaka to melodia m jak masakra i tym podobnych produkcji to jest poprostu rozbój w biały dzień.
Fakt faktem np radio Euro, czyli byłe radio BIS utrzymuje się właściwie tylko z abonamentu. Likwidacja abonamentu oznacza likwidację tej stacji. Ostatniej ogólnopolskiej ostoi polskiej muzyki alternatywnej i niekomercyjnej......
Taka ciekawostka. W Niemczech ściągalność abonamentu radiowo-telewizyjnego wynosi 95%
a macie wyrejestrowane TV, czy po prostu nie płacicie
nie ma co, przekonaliście mnie w moim postanowieniu nie płacenia, jak wpadnie do mnie komornik to mam nadzieje pomożecie
a macie wyrejestrowane TV, czy po prostu nie płacicie
Słyszałam, że ostatnio brakuje książeczek opłat, bo Poczcie nie opłaca się ich drukować.
Aby nie płacić za telewizor należy go koniecznie wyrejestrować, bo inaczej co miesiąc rośnie wysokość należnej opłaty a do tego jeszcze odsetki od opłaty i odsetek.
Teraz, jeżeli zalegasz nawet 1,- zł komukolwiek, to mogą Ciebie zgłosić do rejestru wierzytelności i smród ciągniesz przez całe życie.
"Jeżeli w domu znajduje się niezarejestrowane radio lub telewizor i nie jest opłacany abonament, trzeba się liczyć z wysokimi karami. Jest to trzydziestokrotność miesięcznej opłaty abonamentowej obowiązującej w dniu stwierdzenia niezarejestrowanego odbiornika.
Karne odsetki za spóźnienie
Opłat należy dokonywać do 25 dnia pierwszego miesiąca okresu rozliczeniowego. W przeciwnym razie naliczane są dodatkowe odsetki w wysokości 12 proc. w stosunku rocznym.
Poczta Polska jest upoważniona do przeprowadzania kontroli, służących sprawdzeniu, czy wszystkie odbiorniki w domach i firmach są zarejestrowane. Uprawnienia do kontroli mają pracownicy poczty. Jeśli kontroler wykaże, że dana osoba nie płaci abonamentu, to nałoży karę. W przypadku jej niezapłacenia, należność, zgodnie z przepisami o egzekucji długów, zostanie ściągnięta przez urząd skarbowy."
30krotnosc = około 600zl
12% w skali roku = ok 20zl
chyba jednak wstrzymam sie od wyrejestrowania
Poczta Polska jest upoważniona do przeprowadzania kontroli
Tyle że z tego co się orientuję (ale zastrzegam,że może być inaczej - nie pamiętam teraz), to czy wpuścisz kontrolerów z poczty zależy tylko i wyłącznie od Twojej dobrej woli