Wysany: 2009-04-13, 15:44 Wycięcie uszczelki o dowolnym kształcie - jaki materiał użyć
Gdzie można kupić jakiś odpowiedni materiał z którego można wyciąć uszczelkę o dowolnym kształcie ? Czasami robi się coś w garażu, potem składa się na nowo i okazuje sie ze potrzeba nam uszczelki (np pod obudowe termostatu ) kiedy jest juz 20 w nocy a wszystkie sklepy są zamknięte. To przeciez zadna sztuka kupic odpowiednie tworzywo i odrysowac odpowiedni kształt - tylko jakie tworzywo bedzie do tego najlepsze i gdzie je kupic ?
kiedys za moich dziecinnych czasów używało sie preszpanu i kleiło na hermetyk, a jak nie było preszpanu to wystarczał dobry karton ( za komuny to byl "blok techniczny").
a do uszcelnienia np. termostatu czy nawet miski olejowej wystarczy karton i towot
Niektóre renomowane firmy produkują materiał uszczelkowy w arkuszach. Jak niezapomne to wrzuce jutro nr Reinza.
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
kup dobra mase uszczelniajaca bezoctowa np w czarnym kolorze i po sprawie - nie trzeba docinac zadnych uszczelek. A jak chcesz zeby bylo ladnie to polecam bezbarwne szczeliwko.
Chodzi o to, że jeżeli w jakimś miejscu była uszczelka to chciałybym aby po mojej pracy ona nadal tam była a nie masa uszczelniająca.Wiem, że dużo uszczelek można zastąpić masą uszczelniającą i w dzisiejszych autach uszczelnienia oprócz uszczelki głowicy są wykonane przy użyciu masy silikonowej.
Andrzej miałem na myśli właśnie taki materiał uszczelkowy w arkuszach.
Jest taka firma produkująca uszczelki pod zamówienie, np do aut do których nie ma już czesci i oni właśnie korzystaja z takich mat w arkuszach i z nich wycinają odpowiednie wzory.
Ta firma to www.autouszczelki.pl - nie chce ich reklamowac ale jak ktoś wskrzesza jakieś zwłoki w postaci przedwojennego BMW i akurat wywaliło mu uszczelke pod głowicą to ci goście ją dorobią. Zrobią także uszczelki pod kolektory wydechowe i wszelkie inne o dowolnej grubości.
Materiał w arkuszach do robienia uszczelek to klingieryt. Kiedyś jak jeszcze śmigałem motocyklami japońskimi starszej daty i nie było za bardzo części zamiennych stosowałem samodzielnie robione uszczelki z tego materiału i nie był żadnych problemów, przecieków, itp. Występuje w różnych grubościach i odmianach.
Info:
http://klingieryt.pl/co_to_jest_klingieryt/
uszczelkę pod kolektor wydechowy można zrobić z puszki piwa do reszty jest taki specjalny materiał. Jakiś karton z gumą pomieszany. Nie pamiętam teraz nazwy. Być może to jest klingieryt. Wiele razy się przydał i działa do dzisiaj
_________________ BMW E30 324TD 1988 - BeInka <- Sprzedana
BMW E34 530i V8 1992 - BeInka2
uszczelkę pod kolektor wydechowy można zrobić z puszki piwa
Inka takie patenty to mogą sobie stosować właściciele golfów dwójków i trójków bo ja sobie nie wyobrażam skręcić barany do głowicy przy pomocy blaszek na których będzie napisane ŻUBR
w polonezie to się sprawdziło. Póki co w swoim nie mam zamiaru takich patentów robić pod kolektor wydechowy raczej uszczelki z gumokartonu nie dasz bo się spali zanim z garażu wyjedziesz
Sorki chodziło mi o uszczelkę między kolektor wydechowy a pierwszy tłumik
_________________ BMW E30 324TD 1988 - BeInka <- Sprzedana
BMW E34 530i V8 1992 - BeInka2
Ostatnio zmieniony przez Inka 2009-04-14, 09:21, w caoci zmieniany 1 raz
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
Wysany: 2009-04-15, 10:09 Re: Wycięcie uszczelki o dowolnym kształcie - jaki materiał
Pawel735 napisa/a:
Gdzie można kupić jakiś odpowiedni materiał z którego można wyciąć uszczelkę o dowolnym kształcie ? Czasami robi się coś w garażu, potem składa się na nowo i okazuje sie ze potrzeba nam uszczelki (np pod obudowe termostatu ) kiedy jest juz 20 w nocy a wszystkie sklepy są zamknięte. To przeciez zadna sztuka kupic odpowiednie tworzywo i odrysowac odpowiedni kształt - tylko jakie tworzywo bedzie do tego najlepsze i gdzie je kupic ?
Lokalnie mówiąc sklep "Oring" na rogu zamojskiej i długiej,pan ma arkusze w różnych grubościach
Wysany: 2009-04-15, 10:45 Re: Wycięcie uszczelki o dowolnym kształcie - jaki materiał
Guta napisa/a:
Pawel735 napisa/a:
Lokalnie mówiąc sklep "Oring" na rogu zamojskiej i długiej,pan ma arkusze w różnych grubościach
Dzięki. Codziennie przechodze obok tego sklepu i nawet nie pomyślałem.Pod latarnią zazwyczaj najciemniej.