Wysany: 2008-06-30, 05:46 ugotowany akumulator i dyskoteka w aucie
Wracajac z Leska mialem mala przygode z elektryka w mojej E30. Najpierw zauwazylem delikatne przygasanie swiatel, ale ze jadacy przede mna Kafarek stwierdzil ze nie widzi zeby cos dziwnego dzialo mi sie ze swiatlami, wiec pomyslalem ze to pewnie zludzenie spowodowane zmeczonym dluga jazda wzrokiem i odbijaniem sie swiatla od pofaldowanego asfaltu. Po paru godzinach zjawisko gwaltownie nasililo sie - z ledwo dostrzegalnego migotania w ciagu bardzo krotkiego czasu swiatla zaczely bardzo mocno przygasac, tak samo jak podswietlenie zegarow, przelacznikow itp. Przygasaja mocno, gwaltownie i nieregularnie, czasem kilka razy na sekunde, a czasem co kilka sekund, w srodku mialem istna dyskoteke, wszystko przygasalo o jakies 50% i zapalalo sie spowrotem pelnym swiatlem, w glosniku od CB zaczelo byc slychac wycie narastajace z obrotami silnika (wczesniej tego nie bylo, chyba ze po mocnym odkreceniu squelsha). Po zatrzymaniu okazalo sie ze z akumulatora wycieka elektrolit. Wszystko dzialo sie w srodku nocy kilkaset kilometrow od domu, wiec chcac nie chcac przejechalem tak jeszcze jakies 300 km, pod domem otworzylem maske i poczulem wyrazny smrod chloru czy czegos podobnego z okolic akumulatora, akumulator bardzo goracy - nie mozna na nim polozyc reki, syczy i paruje, ze srodka dochodza odglosy gotujacej sie wody, dookola niego mokro. Po odkreceniu korka nad jedna z cel o dziwo wysoki poziom elektrolitu - spodziewalem sie ze bedzie niewiele plynu, tymczasem plyty byly zakryte - zobacze jak to bedzie wygladac po ostygnieciu i ustawieniu samochodu rowno, bo stal troche przechylony, ale wyglada na to ze nie ubylo go duzo. W srodku oczywiscie wszystko wrzalo.
Co sie stalo? Winny jest sam akumulator ktory po prostu dozyl swoich dni, czy moze alternator, czy regulator napiecia, a akumulator umarl z przeladowania? Co i jak sprawdzic? Samo sprawdzenie napiecia ladowania cos powie na temat przyczyny?
Klemy zamocowane mocno i pewnie, nie zasniedziale, pasek od alternatora naciagniety prawidlowo.
I przy okazji - jaki powinien byc akumulator w E30 318i Touring z 92 roku (silnik M40)? W tej chwili mam 43 Ah i nie wiem czy jest ok czy za maly
Wydaje mi się że powinieneś sprawdzić prąd ładowania, według mnie to się przyczyniło do przeładowania akumulatora.
Akumulator też wydaje mi się za mały do tego auta, powinien być 50Ah.
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
Ostatnio zmieniony przez ANDRZEJ-BIELAK 2008-06-30, 07:04, w caoci zmieniany 1 raz
ja u Siebie miałem poprzednio 64Ah a teraz mam 74 (silnik m20b20) oczywiście ładowanie musi być w takim przypadku ok bo inaczej może sie skończyć tym że aku będzie niedoładowany. Pierwsze co bym sprawdzał to prąd ładowania (ok 14.5V bez obciążenia) prawdopodobnie jakaś usterka alternatora spowodowała tą awarię
Wszystko jasne, zdechl regulator napiecia. Bez obciazenia na wolnych obrotach laduje 16.5 - 17.7V, powyzej 2500 obr jest juz 19 V. Po wlaczeniu swiatel, CB i dmuchawy napiecie na wolnych obrotach spada do 13.8 - 14.2V a na wysokich obrotach dochodzi do 18.4V. Co ciekawe, wyglada na to ze akumulator mimo zagotowania przezyl - rano dla bezpieczenstwa sciagnalem kleme, po 12 godzinach na odlaczonej klemie 12.6V a po podlaczeniu ok 12.4V, elektrolit we wszystkich celach, plyty zakryte. Aha, sprawdzilem w Realoem jaka powinna byc pojemnosc akumulatora dla 318i - 46Ah, te 3Ah chyba nie robia roznicy?.
Czy oprocz regulatora napiecia moglo pasc cos jeszcze, np diody? Padniety regulator tlumaczy zagotowanie akumulatora, ale co z przygasajacymi swiatlami? To tez wina regulatora i szalejacego napiecia? Mozna wogole sprawdzic alternator domowymi metodami?
A przy okazji - kupowac jakis firmowy regulator (jesli tak to jaki), czy nie ma sensu sie wyglupiac?
Aha, sprawdzilem w Realoem jaka powinna byc pojemnosc akumulatora dla 318i - 46Ah, te 3Ah chyba nie robia roznicy?.
nie robia zadnej roznicy... ja mam niby miec ok 74Ah a mam 95Ah i wszystko jest jak trzeba... a jak Ty masz 3Ah mniej to troche krocej bedzie Ci radio dzialac na wylaczonym silniku
........Witam Regulator padł napewno , bo alternator bez regulatora napięcia potrafi dać i 30 V...........Ja już nic nie będę doradzał odnośnie wyboru regulatora , lecz trzeba sprawdzic cały przewód "plusowy" od akumulatora . Gdyby następowało tylko przeładowywanie akumulatora nie powinno byc tego "przygasania" świateł o czym pisałeś ........Uszkodzenie regulatora mogło byc wtórna przyczyną .............
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
Zbyt wielkiego wyboru regulatorów to nie ma. Bosch kosztuje ok 90 a Hella 60 zł.
ja za wymiane z kupnem płaciłem w marcu 50pln ale to zależy od alternatora przedział cenowy to od 30 -300pln nawet na szczescie w e30 sie nie łapiemy na górną półkę
Nie ma sensu ładować większego aku do 318, ja mam Michał u siebie w 316 45Ah Bosh'a i ostatnio auto stało tydzień i odpala bez problemu, zresztą najdłuższe trasy moje mają po 20km, więc lepiej mieć ciut mniejszy, bo większy i tak by się nie doładowywał.
Ostatnio kupiłem bezobsługową 50AH Centrę z 600V prądem rozruchowym do swojej Hondy i cena mocno mnie zdziwiła - 360PLN...poszły cholerstwa w górę....