Wysany: 2004-12-02, 18:57 zwiekszony apetyt na benzynke
witam kiedys wspominalem o tym iz moj samochod falowal na wolnych. wiec doszedlem do wnoisku iz to zwykly waz za przeplywka (byl jak sito) chcialem go wymienic ale niestety w rzadnym sklepie nie moglem dostac takiego! pojechalem do znajomego mechanika powiedzial ze nie ma dla niego problemu i mi to zrobi No i zrobil auto nie faluje (lekko czuc ale naprawde nie wiele) ale zaczal o wiele wiecej palic bo mechanik stwierdzil ze jak zalozyl nowa rure to podregulowal jeszcze no i tak podregfulowal ze auto mi pali z 10 litrow max na 15 litrow/100 czy da sie z tym cos zrobic ? czy poprostu musi tka byc? dodam ze nigdy nie wyciskam samochodu do czerwonego pola max 4tys ale rzadko
pomozcie
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-02, 19:00
autko 325 z 87r e30
przypomialo mi sie iz auto coraz czesciej tak jakby chwilowo mialo przerwe tak jakby mial chwilowe odciecie- sekundowe
Jesli wiecie co to moze byc proilbym o porady z gory dziekuje
czy masz wyzsze obroty na biegu jałowym po modyfikacjach tego mechanika??? na moje to pogrzebał tobie regulacje w przepływce.
_________________ BIAŁE MOGĄ WIĘCEJ
...tylko i wylacznie bety;)
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-03, 08:33
wieksze spalanie moze byc spowodowane wlasnie przez ta gume wystarczy ze twoj mechanik zmniejszyl jej srednice do tego pogrzebal w przeplywce i masz problem gotowy moja rada jedz do serwisu bmw kup orginalny lacznik (na bank beda mieli a jak nie to sprowadza w ciagu 3 dni) jak nadal bedzie cos nie tak jedz do tego machera niech to cos co podregolowal przywroci do stanu poprzedniego i dam reke uciac ze bedzie ok
a przy okazji jeszcze jedno niektore czesci do e30 sa naprawde tanie zawsze warto jechac i zapytac ja juz sie nauczylem jak sie przesadnie oszczedza placi sie dwa razy
Co do tej chwilowej przerwy to u mnie było podobnie. Najpierw myślałem że to wina ins. gazowej bo przerwę miałem przy ok 2000 obr, wtedy na gazie sie przełącza na gaz, ale u mnie to było również na benzie. Przyczyna okazała się dośc prosta(podejrzewałem to), wymiana filtra paliwa zlikwidowała problem. Stary filtr miał chyba z dziesięc lat!! Koszty:ok 45 zł za Filtrona w Intercars-ie. I po kłopocie...
_________________ Raz się żyje, a co to za życie bez BEEMKI...
czesc jest napewno dobra nie mniejsza ani wieksza poprostu zamiennik kupiony gdzies w pozaniu czy wawie nowy kosztowal chyba 80zl z tego co powiedzial a co do regulacji to wlasnie nei pytalem czym on to regulowal obroty nie sa wyzsze mam kolo 0.6 na jalowy i na ssaniu 1tys Czyli co radzicie jechac zeby powiedzial co pogrzebal ? a gdzie ten filtr paliwa jest? on moze byc przyczyna?
dzis tankowalem za 50zl =13litrow i przejechalem 90km:( co najgorsze nie przekraczajac 110km
drobna poprawka przy lewym kielichu jest filtr powietrza filtr paliwa jest pod spodem przed lewym tylnim kolem o ile dobrze pamietam a jak cos mi sie pokrecilo to bedzie przy prawym
drobna poprawka przy lewym kielichu jest filtr powietrza filtr paliwa jest pod spodem przed lewym tylnim kolem o ile dobrze pamietam a jak cos mi sie pokrecilo to bedzie przy prawym
Nie
Hester ma 325i z 1987 roku z czego wnioskujęiż jest to wąska lampa. Jesli to wąska lampa to filtr paliwa jest na lewym przednim kielichu
Przy lewym progu tuż przed tylnym lewym kołem jest filtra paliwa ale w szerokiej lampie. Ja sięspotkałem z takim podziałem.
Wąska lampa ma filtr przy kielichu
A szeroka przy progu.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Wysany: 2004-12-03, 11:28 Re: zwiekszony apetyt na benzynke
hester napisa/a:
dodam ze nigdy nie wyciskam samochodu do czerwonego pola max 4tys ale rzadko
pomozcie
boziu ja bym tak nie umiał
_________________ e 32 735i
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-03, 12:08
na wtorek jestem umowony z diagnosta zobaczymy co mi powie dzieki
tak to waska lampa ale lukas czy filtr jest przy lewym kielichu wtedy ? od spodu oczywiscie?? jak mniej wiecej wyglada
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-03, 13:38
lukas
zwracam honor nie wzielem pod uwage ze w waskiej lampie moze byc inaczej
tak to waska lampa ale lukas czy filtr jest przy lewym kielichu wtedy ? od spodu oczywiscie?? jak mniej wiecej wyglada
Otwierasz maskę, podchodzisz od storny kierowcy i szukasz filtra, czyli takiej czarnej cylindrycznej puszki przymocowanej do lewego kielicha od strony silnika. Znajduje się on nieco poniżej serwa od hamulców, ale powyżej podłużnicy.
do lukasa
mam pytanie odnosnie tego co napisales a mianowicie u mnie tez jest taki filtr z tym ze jest to filtr weglowy (filtruje opary paliwa i usowa z nich szkodliwe substancje) czy w waskiej lampie tam jest filtr paliwa (czarna puszka dlugosci okolo 25 cm nie wiem czy mowimy o tym samym)
mam pytanie odnosnie tego co napisales a mianowicie u mnie tez jest taki filtr z tym ze jest to filtr weglowy (filtruje opary paliwa i usowa z nich szkodliwe substancje) czy w waskiej lampie tam jest filtr paliwa (czarna puszka dlugosci okolo 25 cm nie wiem czy mowimy o tym samym)
Źle mnie zrozumiałeś. Ablo ja nie dość jasno sięwyraziłem...
Tak czy inaczej, szeroka lampa (jaką masz Jasiel) ma filtr przy lewym progu, natomiast pod maską na lewym kielichu jest właśnie ten filtr węglowy. Tak jak napisałeś ma on jakieś 25cm, jest dość długi. Ale filtr paliwa w szerokiej jest przy progu
Natomiast co do wąskiej, to w miejscu gdzie szeroka ma filtr węglowy, to waska ma zwykły filtr paliwa, natomiast przy progu jest wtedy pompa paliwa. Tak jest u mnie na wąskiej. Mój kumpel który ma 325i na wąskiej ma tak samo jak ja.
Czyli:
1) SZEROKA:
a)filtr paliwa przy progu
b) filtr węglowy przy kielichu przednim lewym
2)WĄSKA:
a) filtr paliwa przy kielichu lewym (tam gdzie szeroka ma węglowy)
b) filtr węglowy BRAK
Mam nadziejeze zabardzo nie namotałem i jest to zrozumiałe
ja mam 1.8 m40 i na 10 litrach przejezdzam okolo 60 - 70km, cos chyba za duzo mi bierze czym to moze byc spowodowane ? mam powymieniane uszczelniacze, walek i caly rozrzad, i dalej tak duzo pali jak palil
Powiedzcie mi co moze byc przyczyna zwiekszonego spalania benzyny przez moje autko ? Jezdze spokojnie, caly rozrzad z walkiem i popychaczami mam nowy, a auto zre benzyne jak glupie przyznam , ze faluja obroty, a rano na ssanie jak odpale, to trzyma sie wyzszych obrotow, nagle spada do 500, i znowu wskakuje na wyzsze i tak co pare sekund padaka jak nic, nie wiem czy to ma wszystko jakies powiazanie. Napiszcie mi sa objawy jak padnie sonda lambdy ?
wlasnie takie sa objawy jak piszesz... drack mial to samo w 1,6 m40... palil mu jak glupi.... zmienil sonde i sie uspokoilo... sprobuj na jakis czas podmienic i sprawdz czy to to...