witam dziś po podłączeniu mojego m52b28 okazało sie że jedna sonda ma spaloną grzałke i teraz ptyanie czy da sie te sondy zastąpic jakimiś innymi?? bo po wizycie w sklepie okazało sie że jedna sonda ngk kosztuje około 500 zł troche sporo i w razie czego jakiej sądy szukac. z góry dziękuje za odpowiedzi.
A oddasz potem koledze za tą sondę jak się okaże, że mu źle doradziłeś ?
Sonda w m50b28 z E36 nie występuje w tanim zamienniku - w zasadzie tylko siemens (nie jestem pewien czy ngk robi takie sondy mogę jutro sprawdzić).
Są one o tyle nie typowe, że o ile sondy uniwersalne 5V można bez problemu dostać to takich które mają około 0.2V dla mieszanek bogatych i okolo 4.8V dla mieszanek ubogich już nie (odwrotnie niż większość) - a takie właśnie są te siemensy.
Montaż uniwersalnej sondy 5V spowoduje, że samochód po kilkuset kilometrach będzie nie zdatny do użytkowania.
Niestety - musisz kupić oryginał - możesz jedynie zaryzykować używkę w okolicy 100-200zł z allegro.
a jakie masz objawy tej spalonej sondy?
sonda boscha w focie kosztuje okolo 300 zł
niemam niby żadnych objawów tylko z ciekawości podłączyłem do kompa i wyszedł błąd sondy mierzyłem miernikiem i jedna grzałka niema przejścia