Pomg: 1 raz Doczy: 28 Kwi 2007 Skd: Legnica/Stockholm
Wysany: 2008-08-13, 23:20 komputer pokaza włącznik regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu
Witam wszystkich mam mały problem z moim bmw to 735 m30b35 89rok. Po podłączeniu pod kompa wyszły błędy, podłączałem go dlatego że czasami słabł i mulił się a nieraz zasuwał jak rakieta tak się mu zmieniało kilka razy dziennie po każdym odpaleniu albo dobrze albo żle chodził, co do kodów to
50 Regulacja momentu obrotowego silnika MSR
Włącznik regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu TDC
Może ktoś wie gdzie szukać jakiegoś włącznika czy to przekażnik czujnik i co z tym zrobić może macie jakieś pomysły.
Pozdr...
Ostatnio zmieniony przez ukaszek 2008-08-14, 00:58, w caoci zmieniany 1 raz
Kiepskie tłumaczenie kodow błędów,ale prawdopodobnie chodzi o czujnik spalania stukowego.To taki czujnik w kształcie deski od kibla przykręcany do bloku.Jego uszkodzenie będzie powodować właśnie taki efekt o którym piszesz.Bardzo istotna dla prawidłowego działania tego sensora jest siła jego dokręcenia (25 Nm).Przed montażem wyczyść dokładnie blok pod nim.
Właśnie sprawdziłem na schematach -M30 nie ma czujnika stukowego,więc nie chcę wprowadzać dalej w błąd.Ale sprawdz może czujnik na kablu zapłonowym...
Ostatnio zmieniony przez ARAS E30 2008-08-14, 11:53, w caoci zmieniany 1 raz