BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
info na temat wskazników e 30
Autor Wiadomo
krzyskii1 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 24 Sie 2008
Skd: małopolska
Wysany: 2008-08-24, 21:16   info na temat wskazników e 30

witam mam pytanko czy w 324 td nigdy nie działa obrotomierz i wzkaznik zużycia paliwa? sprawdziłem obrotomierz nie ma kabli do podpięcia z instalacji i wskaznik tez . co to jest za kontrolka żółta z zębatką i wykrzyknikiem na dole licznika po lewej stronie obok świec żarowych :help: z góry dzięki za odpowiedz

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2008-08-25, 08:53   

Obrotomierz i ekonomizer- obstawiam uszkodzony komp lub czujnik w bloku(nie wiem jakich dodatkowych przewodów oczekujesz do jego podłączenia).
Obroty sączytane z czujnika w bloku następnie sygnał idzie do kompa a przetworzony dopiero podawany jest do zegarów.
Przy braku sygnału obrotów ekonomizer terz nie działa-to normalne.

Jak ciągnie silnik ? -od 1500 do samej góry czy tylko od 1500 do powiedzmy 3000?
Jeśli ciągnie do samej góry to komp jest OK i grzeb w zegarach.
O ile pamietam przy niesprawnym czujniku obrotów silnik będzie brał zastępczy sygnał z czujnika wzniosu igły wtryskiwacza ale to tylko dla samej pracy ale nie dla zegarów.

Zembatka z wykrzyknikiem to jest kontrolka uszkodzenia skrzyni automatycznej.

Uzupełnij profil -auto -rok.
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2008-08-25, 08:56, w caoci zmieniany 1 raz  

krzyskii1 

Wysany: 2008-08-25, 18:22   

dzieki za informacje :skrzynie mam manualną 5 biegową i nie świeci mi inspekcja i od tego momentu zaczeła mi świecic ta kontrolka :
do zegarow dochodzą 2 kostki z kablami a w zegarach sa 3 wejścia a środkowe nie ma kabli z całej wiązki elektrycznej ( a jeżeli mam patrzeć w tych zegarach to na co mam zwrucić uwagę )
silnik ciągnie bardzo dobrze a co do czujnika to gdzie go znajde i jak on wygląda

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2008-08-25, 18:52   

3 kostka jest od obc,jesli go nie masz to kostki tez nie bedzie.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2008-08-26, 08:31   

Może masz kombinowane zegary (nie taką wstawkę z symbolami wstawiona do liczników)-
Od lewej powinna być :
1- Żółta - grzanie świeć ,
spiralka
2- Zielona - gotowość do rozruchu,
zakręcona strzałka
3- żółta - uszkodzenie systemu wtryskowego /sygnalizacja wody w filtrze paliwa,
dystrybutorek /wtryskiwacz .

Czujnik obrotów masz pod rozrusznikiemw bloku silnika .
Tak jak piszesz skoro silnik dobrze ciągnie rozbierz zegary i szukaj "zimnych lutów"
-są to luty popenkane , maja szarą matową otoczkę - trzeba je przelutować od nowa.

krzyskii1 

Wysany: 2008-08-26, 19:07   

witam i dziękuje za informacje będę szukał ale wcześniej mi pisałeś że ta żółta kontrolka
Artur C. napisa/a:
Zębatka z wykrzyknikiem to jest kontrolka uszkodzenia skrzyni automatycznej.
a fakt jest taki że mam manualną 5- biegową a ta cholerna kontrolka która doprowadza mnie do białej http://beemka-klub.pl/forum/images/smiles/idea.gif
http://beemka-klub.pl/forum/images/smiles/idea.gif raz gaśnie a raz miga a teraz mi napisałeś że to kontrolka od systemu wtryskowego przeczyściłem filtr paliwa i dalej nic i co to jest za czujnik przy filtrze paliwa przykręcany na klucz (dwa kabelki )a po drugiej stronie filtra jest czarna prostokątna wtyczka wpieta do filtra a co to jest ten dystrybutorek ?

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2008-08-26, 20:18   

Kontrolka która jest opatrzona symbolem uszkodzenia skrzyni automatycznej powinna wyglądać tak:

czyli rysunek wtryskiwacza i dystrybutorka.

Ten element nad filtrem to podgrzewacz elektryczny paliwa a załacza go ten czujnik wkrecony w mocowanie filtra - grzeje on gdy temperatura spadnie poniżej 5 stopni.

Przeczyść ewentualnie złącze elektryczne pompy wtryskowej -jeśli dalej będzie mrygac mimo spuszczonej wody z filtra sugerowałbym zdiagnozowac silnik na komputerze bo takontrolka ma za zadanie informować o nieprawidłowościach w układzie wtryskowym.
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2008-08-26, 20:19, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: