Wysany: 2008-09-17, 12:08 m20b20 Dziwnie pracuje ma zimnym silniku.
Mam problem z moim e30. mianowicie na zimnum silniku obroty spadają do 500 i jak dodaje gazu to nie równomirnie pracuje. Jak postoi dłużej np cała noc to po odpaleniu obroty przez jakies 3 minuty utrzymuja sie na pziomie 2000 po chwili skacza od 1000 do 2000. Jak sie zagrzeje to chodzi normalnie a jeśli ostygnie to obroty po odpaleniu spadaja do 500 lub nie chce wogóle odpalić:/ co zrobić??
no więc z krokowym u mnie jest tak że jak sie silnik zagrzeje to lepiej pracuje po odłączeniu wtyczki od krokowca :/ pozaq tym podłączyłem krokowy od innej e30 tylko różnił sie tym że wlot i wyloy z niego był pod kątem 90stopni a u mnie jest równolegle ale pracował normalnie.. mam jeszcze pytanie czy krokowy odpoowiada za ssanie??
Krokowy nie odpowiada za ssanie. Mam wrażenie, że krokowy pracuje prawidłowo a wina leży po stronie czujnika temperatury dla ECU. Krokowy się nie rozgrzewa, więc nie ma różnicy czy mu zimno czy ciepło. Koszt czujnika temp ECU (niebieski - 2 pinowy) to 46zł czyli niewielki,,
Omomierz w rękę i jedziesz Czujnik temperatury chłodziwa to termistor. Niska temperatura powoduje duży opór, podczas gdy wysoka temperatura powoduje mały opór. Zespół sterowania wyznacza temperaturę kontrolując napięcie na czujniku. W Twoim silniku napięcie zasilania to 5 V (odłączone złącze), opór: 2 000 - 3 000 omów / 20 °C, opór: 200 - 300 omów / 90 °C. To są prawidłowe wartości.
Ostatnio zmieniony przez kafarek 2008-09-19, 17:19, w caoci zmieniany 1 raz
no to musze dorwać kogoś kto posiada omomierz :D dzięki za pomoc jak juz dojde co to to na pewno dam znać
[ Dodano: 2008-09-19, 18:46 ]
no więc sprawdziłem ów czujnik i okazało sie że jest odpięty wpiołem go odpalił bez problemu ale dalej jak schodzi z obrotów to za nisko i dopiero wyrównuje czyli falowanie dalej jest
[ Dodano: 2008-09-19, 21:31 ]
już wszystko jest w normie,obroty takie jak należy wielkie dzięki kafarek za pomoc wina była w tym czujniku a precyzyjniej że był odpięty lub źle wpięty :D