Wysany: 2005-10-18, 17:24 Dziwne dźwięki przy włączonym ogrzewaniu w E30
Witam wszystkich.
Dziś pojawił mi się pewien nieznany prblem z ogrzewaniem w mojej E30. W momencie przekręcenia pokrętła na "grzanie" przy wejściu na ok. obr/min wydobywa się dziwne stukanie, które rośnie synchronicznie do obrotów silnika. Przy +- 2000 nie słychać go. Dodam, że na ustawieniu nawiewu na "zimne" problemu tego nie ma. Nagrzewnica grzeje i w sumie byłoby OK, gdyby nie tem dziwaczny stukot. Co ciekawsze - jeśli w trackcie jazdy przekręce pokrętło na "zimne" stokot znika, a gdy z powrotem ustawię na "grzanie" nie leci ciepłe powietrze:( Po zgaszeniu i odpaleniu ponownym auta ciepłe a i owszem leci ale znów ten cholerny stukot...
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? I czy ewentualnie może mi napisać co robić żeby ten cholerny stukot zlikwidować to będę wdzięczny.
PS. mam silnik 1,8 m40.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdro,
LJ
A zapomniałem napisać, że stukot pojawia się przy ok 1300 obr/min
MOD: Używaj funkcji [zmień] zawsze górny prawy róg twojego każdego posta!!
_________________ e34 2,5Vanos
Sprzedam kilka pozostałości pomojej e30 - bliższe info - GIEŁDA
Artur,
Dzięki za informację, ale jak mam sprawdzić czy ten zawór jest elektryczny (czy jakiś inny - hydrauliczny?)???
Wprawdzie troszkę samochodów już porozkładałem i poskładałem z powrotem, ale to moja pierwsza buffumka i nie bardzo wiem jak toto sprawdzić.... Auto jest z 1989 z motorem m40 i ni cholery nie mam pojęcia jaki jest ten zawór....
Pzdr
LJ
.......jest przy nagrzewnicy , da sie namacac ręką (przynajmniej u mnie ) .opisany objaw polega na braku styku eketrycznego elektrozaworu z koncówką przewodu.....
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
Henry - WIELKIE dzięki!!!!!!
Dzięki Twojej radzie nie musiałem kupować nowej nagrzewnicy! Jeden magik powiedział mi, że to na pewno nagrzewnica do wymiany. Poszedłem za Twoją radą i sam toto naprawiłem - działa jak należy:)
Jeszcze raz dzięki wielkie!!!!!
Pzdr
LJ
Witam odgrzeje kotleta ale mam identyczny problem juz dostaje szału z tym stukaniem proszę was o bardziej dogłębne przedstawienie sprawy jak to naprawić i gdzie znaleźć ten zawór tylko że ja mam m43 z 90'