Wysłany: 2004-12-17, 09:08
niedlugo po autostradach bedziemy smigac 50, bo wszedzie bede fotoradary...
najlepiej zeby na kazdego obywatela przypadal 1 policjant, wtedy juz bedzie sie trzeba pytac czy mozemy oddychac..nie mam pytan...
Będzie tak jak za dawnych czasów, że przed samochodem będzie biegł klient z flagą lub pochodnią i będzie krzyczał uwaga samochód jedzie!!!!!!! O wtedy wypadków to wcale nie będzie. A i oczywiście dopiepszą taką akcyzę na klientów co biegają przed autem, że ho ho!!!
TERAZ POLSKA!!!!!!!
Nastawiać za pieniądze podatników bezsensownych znaków, gdzie popadnie, a potem łapać jeleni, pobierając pensję z budżetu, na który ci ostatni i tak muszą płacić. Możemy być pewni, że zawsze "będzie się opłacało".
Można by powiedzieć, że skoro chcą wojny, to będą ją mieli (już ją zresztą mają). Tylko że od tego niebezpieczeństwo na drogach się nie poprawi ani trochę.
Za wypadki na drogach odpowiedzialni są ich wszyscy użytkownicy w równym stopniu. Wiele wypadków wydarza się po prostu dlatego, że ktoś był na nieodpowiednim miejscu w nieodpowiednim czasie. Znaczna część wypadków musi mieć jednak "przyczynę", najwyraźniej tylko po to, żeby policjant mógł wpisać tę przyczynę na formularzu mandatu. Bo co jak co, ale mandat będzie na pewno.
Zwykle mówi się o "brawurze i nadmiernej prędkości", co jest przeważnie absurdem. Wypadków nie byłoby wtedy, gdyby zakazano ruchu kołowego. Każda prędkość może być potencjalnie niebezpieczna. To są tzw. prawa fizyki, na które na razie nikt, z policją włącznie, nie ma wpływu.
Kiedy do wypadku dojdzie na oblodzonym zakręcie o ograniczeniu prędkości do 60km/h, a my jechaliśmy 30km/h, każdy policjant da mandat i powie, że "trzeba było dostosować prędkość do warunków jazdy", co jest zwyczajną obłudą i idiotyzmem. Jeśli utrzymuję za moje podatki pasożyta, który twierdzi, że zawsze ma rację i wydusza ze mnie pieniądze pod pretekstem, że "jadąc z taką prędkością mógłbym kogoś zabić" (skoro mógłbym, to czemu nie zabiłem, w końcu narzędzia gwałtu też noszę stale przy sobie), zaczynam się zastanawiać nad sensem takiego rozwiązania. Nie tędy droga.
Zwalanie odpowiedzialności za wypadki na kierowców i traktowanie ich jako przestępców wsiadających z ich narzędzia zbrodni z zamiarem zabicia kogoś do niczego dobrego nie prowadzi. Po prostu będziemy sobie wszyscy mniej ufać, także na drodze, większy czas spędzając na wypatrywaniu radarów i fotoradarów. Smutne, prawda?
-------------------------------------------------------------------------------------
Nie mówię wcale, że to polski problem. Znaków nie stawia policja, ale już widzę tę histerię, gdyby postulowano zniesienie ograniczeń prędkości. Z tępakiem mogę się nie zgodzić, ale potem muszę jechać na drugi koniec Polski na rozprawę w sądzie grodzkim, która jest z góry przegrana, bo przecież muszę być przestępcą, skoro policjant uznał, że przekroczyłem prędkość.
Moja możliwość sprzeciwienia się zdaniu policjanta, nawet jeśli się on myli, jest iluzoryczna, a sprzeciwienie się fotoradarowi jest niemożliwe (nawet jeśli stoi on w miejscu, gdzie wystarczyłoby lepiej oznakować przejście dla pieszych za znacznie mniejsze pieniądze), chyba że mówimy o jego oszukiwaniu. Z góry uznaje się, że wyjechałem na drogę, żeby zabijać.
Już Konfucjusz zauważał, że gdzie brak moralności, tam prawo nie przyda się do niczego dobrego.
_________________ life's battles don't always goes to the stronger of faster man, but soon or late the man who wins is the man who thinks he can
Anonymous Gość
Wysłany: 2004-12-17, 17:05
ten konfucjusz to madry czlowiek
tyle ze prawo lamia nakbardziej ci co go pilnuja hihi
Wysłany: 2004-12-19, 01:08
Bardzo dobry pomysl!!!
_________________ 80' E21 323i
duchPW [Usunięty]
Wysłany: 2004-12-19, 01:29
Max napisał/a:
a tak swoją drogą, to strasznie drogie to zielone/szare pudło jest. Kto by pomyślał 120 tysiaków .
stara zasada wydatków publicznych - grosz publiczny jest najtańszy, więc można go wydawać.... dla firmy kosztowało by połowę taniej, a tak... z resztą wiemy jak jest