Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-11-26, 17:41 Wskaźnik paliwa zaniża
Szukałem podobnego tematu ale nic konkretnego nie znalazłem.
Otóż wskaźnik paliwa dośc mocno zaniża mi ilośc paliwa-pokazuje ok 10 litrów mniej. Na OBC jest to samo ale wskazania kompa zależą chyba od tego samego co wskaźnika więc mnie to nie dziwi. Co może być przyczyną? Czy uszkodzony pływak może działać w ten sposób?
Dodam, że rezerwa pali się w miarę prawidłowo.
Wysany: 2008-11-27, 11:45
Zegary mam raczej oryginalne, wskażnik paliwa do 62 litrów.
Czyli jeśli mam zbiornik 55 litrów to nigdy OBC nie będzie pokazywało prawdy? Dodam, że auto mam z lutego 88 więc nie wiem jaki tam był zbiornik.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-11-27, 12:48 ]
Właśnie sprawdziłem pojemność zbiornika na realoem-wychodzi 63 litry.
nie wiem jak to jest z tą dokładnością ale chyba w e30 wskaźnik za cholere nie jest dokładny bo ja tak samo mam ponizej 20 l zatankuje 30 i nagle robi sie full
gdy faktycznie mam po korek jade samochodem 100-200km i wskaznik nie drgnie nawet
mialem do czynienia z kilkoma e30 waskimi i szerokimi i zawsze widze ze bledy wskaznika sa cholerne wiec nie wiem czy jest jakas rada
_________________ Jaworzno Lans Squad
sprzedam krzyże do bh jak oryginały
pw lub gg
324dA
To ja się podepne , kiedy powinna się zapalić kontrolka rezerwy ? W którym miejcu powinna byc wskazówka ? Pół roku mam ete a jeszcze nigdy rezerwa się nei zapaliła
Nigdy nie zeszłem niżej niż czerwone pole na tarczy, wtedy powinna zapalić się kontrolka czy jak spadnie poza skale ?
Podałem tylko przykład jak pokazuje OBC z moim 55 litrowym bakiem ,poza tym mój wskaźnik nie przekłamuje powyżej 20 litrów.
Co do tego że po zalaniu 30 litrów paliwa i wskazywaniu przez zegary ful zbiornika to w przypadku 55 litrowych zbiorników przyczyną może być rurka łącząca dołem komory zbiornika a konkretnie jej ograniczona drożność .
Ponieważ jeszcze się górą między komorami nie przelało a dołem rurką idzie za wolno .Poziom w tym przypadku powinien się ustabilizować za jakiś czas.
W przypadku zbiorników 60 litrowych problem będzie po stronie jednego z dwóch czujników , bo tam jest tylko przelew górą między komorami..
Wysany: 2008-11-28, 13:19
Cytat:
Nigdy nie zeszłem niżej niż czerwone pole na tarczy, wtedy powinna zapalić się kontrolka czy jak spadnie poza skale ?
Wszystko zależy właśnie od tego jak dokładne masz wskazania.... U mnie rezerwa zapala się jak wskazówka już praktycznie leży na samym dole i jest dawno poza skalą (zobacz w mojej galerii-rezerwa zapaliła się dosłownie 5 min przed zrobieniem fotek). Tylko, że u mnie wskaźnik ewidentnie zaniża poziom paliwa.
tez mam problem z wskaznikiem paliwa ale że tak powiem to jest akurat rzecz która mi najmniej przeszkadza.pokazuje co chce.zaleje 10L pokazuje dobrze.po jakims czasie patrze a tu pokazuje full albo nawet poza full.... cos z nim jest nie tak
rezerwa u mnie działa chyba prawidłowo.najczesciej zapala sie jak wskazówka dochodzi do czerwonego pola ale to nie jest reguła bo czesto rezerwa sie zaswieci a wskazówka pokazuje co innego czyli ogólnie mówiac w moim przypadku niema chyba żadnej zależnosci kontrolki rezerwy od tego co pokazuje wskazówka
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
mam podobny problem , tyle ze mi wskazowka pokazuje 15 litrow benz , gdy jest prawie pusty bak i swieci sie rezerwa , nie wazne ile zatankuje to i tak wiecej pokazuje , czasami mu sie zdarza pokazac normalnie , ale gdy wylacze zaplon i wlacz znow , wskazowka pokazuje wiecej niz jest faktycznie ! czyli to czujnik ? bo zegary mam ori.