BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E36] 325i M50B25 Szarpanie autem i niestabilne wolne obroty
Autor Wiadomo
zaq1982 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 07 Lut 2007
Skd: Rawa Mazowiecka
Wysany: 2008-10-22, 14:10   [E36] 325i M50B25 Szarpanie autem i niestabilne wolne obroty

Z góry przepraszam za to „wypracowanie” ale chce dokładnie opisać całą sytuacje.
Auto:BMW E36 coupe 93r, motor: M50B25 vanos.Od jakiegoś czasu auto dziwnie sie zachowuje.Objawy nie występują non stop ale od czasu do czasu, a ostatnio coraz częściej.Podczas jazdy po mieście z małą prędkością, dość często ze stałą prędkością np 40-60km/h na 2-3 biegu auto dostaje „czkawki” i zaczyna szarpać.Jak auto przyspiesza to szarpanie nie występuje.Kilka razy miałem też taką sytuacje że auto nie chciało w ogóle jechać do 3 tys obrotów a powyżej 3 tys objawy ustąpiły i silnik działał normalnie.Odczuwalne jest też małe szarpnięcie przy zmianie biegów nawet jak robie to bardzo delikatnie.Kolejną sprawą są wolne obroty które stabilizują się dopiero po kilku-kilkunastu sekundach „bujania” sie pomiędzy 400-1000 obr.Czasami auto nawet przygasa a obroty schodzą prawie do zera po czym gwałtowanie skaczą do ponad 1000 obr.Kilka razy zdarzyło sie nawet że auto zgasło.Po ponownym odpaleniu objawy ustają lub zmniejszają się ale po jakimś czasie znowu wracają.Auto nie ma żadnych problemów z odpalaniem.Efekt bujania sie obrotów praktycznie nie występuje gdy silnik jest „zimny”.Po rozgrzaniu się silnika problem się nasila ale i tak nie występuje w każdej sytuacji.Na przykład jadąc 100km/h wrzucam na luz to obroty ładnie spadają do 700 i tam pozostaja bez zadnego bujania sie lecz gdy jade wolno na parkingu lub w korku i musze sie zarzymać to już wtedy obroty są nierówne.Potrafi delikatnie zabujać obrotami nawet jak auto jest odpalone a ja wysiąde i zamkne drzwi.Auto przy tym dosyć sporo pali ale to jestem w stanie jakoś wyjaśnić ponieważ najczęściej robie krótkie odcinki (4-6 km) i pewnie non stop latam na „ssaniu”.Jak jade w dłuższa trase to spalanie wychodzi w normie.Próbuje sie uporać z tymi problemami ale już powoli kończą mi się pomysły.W aucie jest nowa sonda Lambda Boscha kupiona w zeszłym roku, są też nowe świece NGK, nowy czujnik położenia wałka rozrządu (używka ale sprawna), nowy filtr paliwa i nowa guma za przepływką.Przepustnica i silniczek krokowy były czyszczone.Wczoraj byłem na diagnostyce komputerowej i jedyne co wyskoczyło to błąd sondy Lambda.Dziwne jest to że sonda była jakby zawieszona i na początku nie było z nią połączenia.Po chwili działała tylko w wysokim zakresie wartości ale jak silnik osiągnął optymalną temp. to zaczęła pracować niby poprawnie, ale koleś który robił diagnostyke i tak miał do niej jakiś zastrzeżenia.Po ponownym skanowaniu już nie wywalało błędu sondy ale auto nadal miało niestabilne obroty.Komp nie wywalił błedu cewek ani żadnego innego czujnika.Przepływka ok, czujnik temp ok.Komputer w aucie był resetowany zgodnie z instrukcją.Lewego powietrza raczej nie łapie bo gdyby tak było to objawy były by non stop a tak nie jest.Musze jeszcze dokładnie sprawdzić czy cewki nie mają przebicia ale to chyba nie bedzie powodem takich objawów.Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to czujnik położenia przepustnicy i silniczek krokowy (był czyszczony ale może i tak jest uszkodzony) ale nie chce już w ciemno kupować więcej części.Bardzo możliwe też że jest coś nie tak z tą sondą bo podobno jakieś dziwne dane podawała momentami pomimo tego że „niby” działała.Ostatnio miałem nawet taką akcje że ostro pogoniłem tą moją furke spod świateł i na 3 biegu nagle poczułem że troche zamuliła.Na następnym skrzyżowaniu już ostro przygasała a jak pojechałem na parking pod dom to zgasła.Jadąc wyraźnie była zamulona.Po ponownym zapaleniu ostro było czuć benzyne z wydechu więc pewnie lała wache na maxa.Następnego dnia rano auto odpaliło jak nowe i pojechałem do pracy.I o co tu chodzi?Czy to bedzie wina sondy? Może macie jakieś pomysły.Prosze o pomoc!!!

P.S. W aucie nie ma katalizatora a seryjny dolot jest zastąpiony dedykowanym K&N’em.W ECU jest też kość z programem Dinan’a.Jak nie występują w/w objawy to auto zapina naprawde przyjemnie ale czasami jak je „coś” dopadnie to jest odczuwalnie słabsze ale bez problemu wkręca sie nie obroty.

325i

2fast4u 

Pomg: 2 razy
Doczy: 15 Wrz 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2008-10-22, 14:28   

Odkręć plastikową osłonę cewek i odpal auto w nocy. Część z tych objawów może wskazywać na przebicia na cewkach. Jak tak jest to zobaczysz światełka :wink:
Świece zmieniałeś ale fajek to już pewnie nie. Fajki w intercarsie to coś koło 9-10 zeta za sztuke. (a co sie dzieje z autem jak iskra raz leci na świece a raz na głowice to chyba nie muszę pisać).

zaq1982 

Wysany: 2008-10-22, 14:46   

Zrobie tą próbe na 100%.Zrobie jeszcze próbe z zamianą kości w ECU, Dinana na orginał żeby sie upewnić że to nie to.Ale czy to może mieć jakiś wpływ? Ponad rok po wymianie kości auto śmigało bez problemu.

325i

Bioly 

Doczy: 06 Lis 2008
Skd: Poznan
Wysany: 2008-11-28, 22:02   

sprawdz jeszcze czy masz domknieta przepustnice :)

SullyE36 
drift 4 life

Pomg: 4 razy
Doczy: 22 Kwi 2007
Skd: Sosnowiec
Wysany: 2008-11-28, 22:58   

Jak dla mnie to kończy ci sie przepływka. Z tego co piszesz w opisie to masz osprzet Boscha. Dobrze masz jak autko jest na ssaniu, wtedy do kompa podawane są inne wartości niż na zagrzanym silniku. Teoretycznie zamknięcie drzwi powoduje zabujanie samochodem i możliwe że przenosi sie to na bebechy przepływki - abstrakcyjne ale możliwe.
Odepnij przepływke i napisz czy pomogło.

http://www.youtube.com/wa...feature=channel

zaq1982 

Wysany: 2008-12-01, 18:41   

SullyE36 napisa/a:
Jak dla mnie to kończy ci sie przepływka. Z tego co piszesz w opisie to masz osprzet Boscha. Dobrze masz jak autko jest na ssaniu, wtedy do kompa podawane są inne wartości niż na zagrzanym silniku. Teoretycznie zamknięcie drzwi powoduje zabujanie samochodem i możliwe że przenosi sie to na bebechy przepływki - abstrakcyjne ale możliwe.
Odepnij przepływke i napisz czy pomogło.

Wszystko już jest ok.Zmieniłem sonde lambda i praktycznie wszystko wróciło do normy.Osiągi, spalanie i praca silnika są takie jakie powinny być.Jeszcze tylko silniczek krokowy zmienię bo się czasami potrafią obroty zabujać przez chwile ale o już jest detal.Ważne że auto jest już sprawne :jupi: .

325i

Lex 

Doczy: 01 Sie 2006
Skd: kraków
Wysany: 2008-12-02, 13:19   

Ile kosztowała Cię sonda lambda? Bo mam identyczne problemy jak ty więc widzę że muszę zmienić tą sondę.

Byłem dzis na diagnostyce i było kilka bledów i po wykasowaniu ich został tylko jeden-bład przepływki podaje ze ma za małe napiecie z przepływki czyli wychodzi na to ze u mnie padła przepływka dziwne bo mam identyczne obiawy jak ty. miałes bła przeplywki??? bo teraz juz nie wiem co wymienic lambde czy przeplywke??? Jak sie resetuje kompa w m50? znikaja wtedy bledy? bo jak nawet wymienie przeplywke to musze jechac znow wykasowac bledy? i znow placic? :( POMOCY :!: :!: :!:
Ostatnio zmieniony przez Lex 2008-12-02, 21:41, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: