Wysany: 2004-12-22, 19:49 FIltr paliwa jedna wielka porazka
Witajcie.
Pewnego dnie dojechalem na oparach na stacje i od tego sie zaczelo.
Samochod przerywal i dusil sie.
Zgodnie z wsystkimi poradami i fragmetami forum stwierdzilem ze przyczyna mojego problemu jest filtr paliwa.
Wymienilem go dzisiaj i wszystko bylo prawie ok.
Jeszcze troszke przerywal ale bylo coraz lepiej , gdy wchodzil na wyzsze obroty problem ustepowal.Po przejechaniu jakis 15 km tragedia , znowu przerywa , krztusi sie ba nawet z wydechu strzela ogolnie to jak dobrze rozklekotany trabant Malo tego vmax to 50 km/h na kazdym biegu po 10 na luzie jest to samo.Przy redukcij z 5 na np 2 (jadac 50) zero odzewu , dopiero jak spadnie do 20 to znowu zaczyna przerywac a kolo 10 delikatnie przyspiesza
moze to pompa, czyms Ci sie zapchala jak mowisz ze jechales na oparach, jakis badziew z baku Ci cos zawadza...
nie znam sie tak bardzo na mechanice ale moze...jesli to pierdola to nie krzyczcie na mnie za glosno
moze to pompa, czyms Ci sie zapchala jak mowisz ze jechales na oparach
Pompa zawsze ciagnie z dna, wiec to czy na oparach czy na pelnym zbiorniku nie ma znaczenia, rownie dobrze moze zaciagnac syf jak zalejesz pod korek. Moze sie poprostu przytarla.
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-22, 23:28
Mam jeszcze jedno pytanko w ktorym miejscu znajduje sie pompa paliwa a jezeli w baku to w ktorym miejscu dokladnie
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-22, 23:54
Ewentualnie ja byscie znali jakis dobry zaklad w wawie ktory by mogl na to zerknac za jakies rozsadne pieniadze to byl bym wdzieczny
wygląda na to że pompka sie przytarła i nie podaje odpowiedniego ciśnienia, to jest efekt jazdy na oparach
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-23, 11:52
Ok rozbroilem pokrywke i wyjalem pompe jest jednak maly problem nie ma ona zbytnio sladow jakiego kolwiek zuzycia. Flitr na dole pompy jest czysty i nie uszkodzony jest jednak cos lepszego nie mam jednej rurki wychodzacej z pompy nie tej od paliwa oczywiscie ale tej drugiej , co to moze byc jakies baku odpowietrzenie czy cus , jest poprostu zatkane kawalkiem gumy i zcisniete metalowa przepaska .Jak sprawdzic czy ta pompa nadaje sie jeszcze do czegos?
Moja stara pompa tez z zewnatrz wyglada jak nowka, a przez nia wrocilem do domu na holu, wiec nie patrz na wyglad, wazne co jest w srodku. W Etzoldzie jest troche skomplikowana procedura sprawdzenia pompy, ale moze Ci sie przyda:
"-Podlaczyc woltomierz do pompy paliwa.
-Wyjac przekaznik pompy paliwa.
-Polaczyc przewodem pomocniczym styki 87b i 30 w zlaczu wielostykowym; pompa
powinna zaczac pracowac i napiecie powinno wynosic co najmniej 11,5V. W przeciwnym
wypadku sprawdzic akumulator, miejsca polaczen i przewody.
-Miedzy styki 87b i 30 zlacza wielostykowego podlaczyc amperomierz. Pobor pradu przez
pompe nie powinien przekraczac podanych wartosci maksymalnych. 318i z ukladem
wtrysku K-Jetronic - 9,5A; samochody z ukladem wtrysku L-Jetronic, DME do VIII 1985
6,5A, od IX 1985 - 5A.
-Odlaczyc przewod doprowadzajacy paliwo do regulatora cisnienia i wlozyc przewod do
naczynia pomiarowego o pojemnosci ok 3 dm3.
-Polaczyc przewodem pomocniczym styki 87b i 30 zlacza wielostykowego i pozostawic
pracujaca pompe paliwa przez ok 30 sekund. Przetloczona ilosc paliwa powinna
wynosic dla samochodu 318i z ukladem wtrysku L-Jetronic oraz 320i - 700 cm3; dla
samochodu 323i - 750 cm3; dla samochodow 325e oraz 325i - 850 cm3.
-Jesli zmierzona ilosc paliwa jest mniejsza, nalezy wymienic filtr paliwa i ponownie
sprawdzic wydajnosc. Jesli wydajnosc jest w dalszym ciagu za mala, nalezy wymienic
pompe paliwa."
Prosciej chyba bedzie pozyczyc od kogos na moment sprawna pompe i podmienic. W wawie mieszka chyba najwiecej klubowiczow, wiec powinienes sie z kims dogadac.