Wysany: 2008-12-21, 12:00 SWAP E36 M52B20 na M52B28 Jak to wyglada w rzeczywistosci?
Jak w temacie
Mam e36 z roku 96 z silnikiem m52b20 i zastanawiam sie nad przekladka silnika z E36 mb2b28, auto do wyrwania za 6 tys, anglik silnik igla, maly przebieg
Jak wyglada sprawa od strony technicznej?
Czytalem ze wiazka przewodow w obu silnikach jest identyczna i silnik jest plug&play czyli wyjecie starego silnika i wsadzenie nowego na łapach z 2.8 kable i wtyczki pasuja niby idealnie i wystarczy je poprzepinac do nowego silnika.
Zostaje kwestia sprzegła, mostu,kompa, wydechu, połosi czy moze cos jeszcze ?
Mam goscia ktory po otrzymaniu komputera z 2,8 jest w stanie mi wszystko tak zrobic i przeprogramowac ze aktualne kluczyki jakie teraz mam zostaja i mozna nimi auto odpalac.
_________________ SPRZEDAM DOSŁOWNIE WSZYSTKIE CZESCI DO E36 KAŻDA ŚRUBKA
maciek3er, gola nie gola chodzi mi o silnik wydech polosie itp itd wszytsko z niej chce wyciagnac a reszte mzoe sie opchnie z biegiem czasu.
maciek3er, osprzet czyli co masz dokladnie na mysli??? Nie wystarczy samego silnika zamienic jesli chodzi o elementy pod maska?
Oczywiscie spzreglo skrzynia dyfer wydech komp bedzie z 2.8 przelozony
I i jeszcze taka pytanie czy osoba sredniow temacie sobie z tym poradzi??? Bo samo wsadzenie silnika to chyba nic trodnego na lapach z 2.8 tylko kwstia podlaczenia wezy, linek i wiazki pzrewodow ktora niby idealnie pasuje bo oba silniki to M52
Aha co do ukl, ham to wymienialem pare miesiecy temu sportowy zestaw zimmermann sport nawiercany, sportowe klocki, przewody na stalowy oplot i plyn 5.1 wiec moze hamulce starcza bo na pewno jest sporo lepiej od seri
osprzet to dla mnie wszystko co podłaczone/przykręcone do silnika
pewnie rozrusznik, alt, pompa wspomy podejdą
kolektory, przepływkę, puszke filtra, wiazke kompa i inne drobnostki wymieniasz z silnikie, to powinienes załapac podczas wyminiania silnika
jesli masz ramię do wyciągania silników i trochę narżedzi powinieneś dać rade, jesli brak ramienia potrzebny kanał, no chyba ze przód chcesz sobie rozkecać
momenty krytyczne w moin odczuciu:
- wybijanie pólosi, bywaja zapieczone w piastach
- wyciaganie silnika ze skrzynią, odkrecenie skrzyni od silnika to sztuka, zajmuje zbyt duzo czasu, wiec lepiej wyciągnac to razem
potrzebne narzedza: zestaw nasadek TORX, nasadka dwunastokatna 29, zestaw kluczy płaskich i nasadowych, szczegolnie wazne są 18
puszke filtra jest inna ? Wieksza? Bo an oko wyglada podobnie....
NO i ramienia brak i wyciagarki Mozna to jakos wsadzic bez rozbierania calego pzrodu? Bo jak patrze na niektore foty gdzie polowy auta nie ma to mnie odpycha to jakos od swapa. kanal sie znajdzie na pewno. Jak wsadzic i wyjac silnik ze skzrynia zdejmujac tylko maske ?