Wysany: 2008-12-23, 22:13 Centralny zamek e36 91' sedan
Czołem.Dziś postanowiłem zbadać i spróbować doprowadzić do stanu użytku centralny zamek. Próbowałem itd . Jakiś pajac w 97 roku postanowił podłączyć alarm.Ciołek tak podłączył że działa tylko otwieranie drzwi od strony kierowcy,natomiast reszta drzwi i bagażnik zdana jest na sterowanie ręczne. Próbowałem pojąć na jakiej zasadzie działają zamki elektryczne. Niby prosta sprawa.Jak się okazuje zamek nie wykonuje prostej czynności typu zamknięcie drzwi poprzez opadnięcie guzika.Co więcej włącza blokadę uniemożliwiając otworzyć drzwi również od środka,zapadka wysprzęgla się powodując wolne poruszanie klamką zew/wew. I ten sam proces w celu odblokowania drzwi.W sumie nic dziwnego do momentu gdy sprawdzimy bieguny.Mamy 6 pinów w zamku z czego 3 użyte do blokady i otwierania. Mogło by się wydawać 2 kierunki i jedna masa. Jak się okazuje tu się sprawa komplikuje. Próbowałem na wszystkie sposoby zablokować i w tym samą drogą odblokować zamek. Niestetety aby odblokować należy obrócić bieguny aby uwolnić zamek i to w innej kolejności.
Ja pytam Jak to działa!!!!!! I jak to możliwe że centralka wysyła w dwie strony różne od siebie bieguny zmieniając kombinacje mając tylko 3 kable. I czy w tym układzie jest obieg zamknięty .Jeżeli macie schemat centralnego zamka z podziałem na kolory kabli to będę wdzięczny. Przetrzepałem niezbędnik techniczny ale nie znalazłem układu.Proszę o pomoc was drodzy parafianie
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2008-12-24, 00:18
Jest tam siłownik z tzw. ryglowaniem, czyli zamyka normalnie, a później jeszcze trochę dociąga ryglując zamek. 6 przewodów, 3 od napędu silniczka i 3 od mikrostyku, który powiadamia centralkę czy zamek jest otwarty czy zamknięty.
"Ciołek" pewnie podpiął alarm bezpośrednio pod centralkę centralnego zamka zamiast zastosować dwa przekaźniki i pewnie wypaliło centralkę, lub siłowniki w niedziałających drzwiach.
Schemat wstawię Ci w wolnej chwili.
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
Co do zamków to działają bo osobno posprawdzałem i wykonują prace.Szkopół tkwi w połączeniu kabli z centralki alarmu do wiązki przewodów. Dioda miga i alarm działa.Problem tylko że podłączył jakoś dziwnie .Skapnołem się jak o tym myślałem. że podpięto się 2ma parami kabli pod wiązkę. Niebiesko-biały i biały kabel.Wydaje mi się że on przeciął ten obwód i wpiął 4 kable zamykając obwód ponownie ale sygnał puszczając przez centralke alarmu na pilota.Może złączyć ponownie te kable niebieskobiały i biały do 2gich końców tego samego koloru i zobaczymy co będzie???Co myślicie??
Ostatnio zmieniony przez DjAquaz 2008-12-24, 09:52, w caoci zmieniany 1 raz