BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszczelka pod głowicą - jak zdiagnozować?
Autor Wiadomość
Hroop 
bokiem blepiej..

Wysłany: 2009-01-27, 16:59   Uszczelka pod głowicą - jak zdiagnozować?

Witam, jak w temacie..
Da sie jakoś sprawdzić uszczelke bez zdejmowania głowicy? Słyszałem o jakichś specyfikach co barwią płyn jak jest przedmuch.
Chodzi o to że puchną mi węże i ogólnie układ sie zapowietrza. Już dwa razy mi przez to wąż strzelił (raz spuchł tak że go kółko pasowe rozcięło a za drugim razem wbiła sie w niego opaska)..
Silnik to m30b35 w e30, zbiornik wyrównawczy jest po stronie kierowcy z m20b25 po '87, chłodnica jest podniesiona tak że jej górna krawędź jest prawie na wysokości obudowy termostatu, termostat i pompa wody nowe. Czy możliwe że zapowietrza sie tak przez węża który jest sklejony taśmą (malutka dziurka)? Nie chce w ciemno targać głowicy bo za tą kase wole np amortyzatory kupić..
Po podniesieniu chłodnicy o te 1-2 cm sie troche wolniej zapowietrza ale jednak dalej wywala płyn przez zbiorniczek (jak zostawie lekko popuszczony korek to wtedy też płyn wywala, jak jest dokręcony normalnie to strasznie te węże puchną - problem sie nasila ze wzrostem obrotów)
Pomocy?

NewOldTiMe 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2009-01-27, 19:43   

Ja za komplet uszczelek ( glowica itp zaplacilem w granicach 100 zl :) ) i na niczym nie oszczędzalem;p jesli umiesz sam sobie zrobic to idz i kup zmiejsca uszczelke:)) chyba ze wolisz wymieniac caly uklad chlodzenia po koleji ;) ) btw zmiana uszczelki pod glowica kilka godzinek zajmie ale zmiejsca klopot zniknie:)

Hroop 
bokiem blepiej..

Wysłany: 2009-01-27, 19:51   

sam nie mam tego gdzie zrobić, a skoro już będzie targana głowica to ją pasuje obrobić..
I tak sie koszty rodzą :P Problem w tym że nie chciałbym zeby sie okazało ze np przeniesienie zbiorniczka na podszybie rozwiązuje problem puchnących węży..
No chyba żeby podejść do tego jak do zwykłej obróbki głowicy;)
Miał ktoś z Was może do czynienia z takim diagnozowaniem "na odbarwianie"?

Koko 
Nadworny upalacz

Wysłany: 2009-01-27, 20:13   

ja miałem !! !
wygląda to następująco:
zamiast korka wkręca sie końcówke z przewodem, do przewodu przyczepiony jest zbiorniczek z dwiema komorami (przelewem), zalewasz taką samą ilością płynu obie komory. jedną zakręcasz do drógiej podłącza sie odpowietrznik. uruchamiasz silnik i po paru minutach zerkasz na jaki kolor zabarwi sie płyn. u mnie w serwisie stosujemy urządzenie firmy wurth z ciemno-zielonym płynem który zabarwia sie na żółto w silnikach benzynowych.
ale po twoim opisie jest to ewidentnie przedmuch z komory spalania do układu chłodzenia
oczywiście zakładając ze dobrze odpowietrzyłeś układ chłodzenia.
możesz jeszcze spróbować inną metode równierz skuteczną:
musisz tylko skombinować końcówke którą wkręcasz zamiast świecy, wykręcasz pozostałe ustawiasz tłok w GMPi dmuchasz ciśnieniem powietrza w cylindry po koleji i sprawdzasz czy przewody puchną
ja gdzieś mam taka końcówke mogę pożyczyć ja chcesz
pozdrawiam KOKO

Hroop 
bokiem blepiej..

Wysłany: 2009-01-27, 20:31   

Heh, już było postanowione ale mnie zastanowiło bo przeczytałem na bodajże driftforum o gościu który miał podobne problemy i jemu nie pomogła wymiana uszczelki. A ma zdaje sie zastosowane te same patenty przy swapie..
Macie jakieś doświadczenia z uszczelkami do m30b35?
Szukać w ASO czy jakiegoś Getz'a np? tak żeby nie trzeba było tego zaraz poprawiać :wink:
Dzieki za pomoc!
Tomek

Yabi 

Wysłany: 2009-01-27, 21:24   

Ja u siebie zakładałem Erling a poprzedniej bmw Goetze i mogę stwierdzic że jakosciowo sa bardzo dobre. W żadnej nigdy nie planowałem głowicy... Za erling-a do m30 placilem 170zł a za goetze do m20 55zł :|

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysłany: 2009-01-27, 23:34   

Jak puściłą uszczelka i dmucha z cylindra do układu to najprościej zmierzyć ciśnienie
Na wszystkich garach powinno być takie samo plus minus 10% jeżeli to wina uszczelki to jeden gar lub dwa sąsiednie powinny mieć dużo niższe ciśnienie...
a tak najprościej jak się da to organoleptycznie sprawdzić czy ze zbiorniczka wyrównawczego nie wali spalinami...
Pozostałę sposoby opisał KOKO...
innych nie znam....

Odpowiedz do tematu