Czytając dzisiaj gazetę BMW Trends natrafiłem na artykuł w którym, właściciel pewnej e30'tki 320i (m20b20) pisze że założył Chip Alpina, który to zwiększył "nieco żwawość" autka ...
Jako że nie pogardził bym dodatkową mocą w mojej bawarce, zapytuję o właśnie taki CHIP - co i jak i z czym to się je?
Jak wiadomo jestem jeszcze laikiem w temacie BMW tak więc proszę o wszelkie info na ten temat
ps. szukałem na forum i nie znalazłem interesujących informacji na ten temat, tak więc jeśli faktycznie jest tu gdzieś taki temat to proszę o link, a mój post do kosza
Czytając dzisiaj gazetę BMW Trends natrafiłem na artykuł w którym, właściciel pewnej e30'tki 320i (m20b20) pisze że założył Chip Alpina, który to zwiększył "nieco żwawość" autka ...
Jako że nie pogardził bym dodatkową mocą w mojej bawarce, zapytuję o właśnie taki CHIP - co i jak i z czym to się je?
Jak wiadomo jestem jeszcze laikiem w temacie BMW tak więc proszę o wszelkie info na ten temat
ps. szukałem na forum i nie znalazłem interesujących informacji na ten temat, tak więc jeśli faktycznie jest tu gdzieś taki temat to proszę o link, a mój post do kosza
Właściciel tej E30 nawet nigdy hamowni na oczy nie widział A do tego był kompletnym laikiem bo Alpina nigdy chipów do tego silnika nie robiła. Ogólnie nie widziałem jeszcze chipa który by coś dodawał w M20.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-02-18, 10:17, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 5 razy Doczy: 06 Mar 2007 Skd: Essen (Rzesza)
Wysany: 2009-02-18, 15:40
damiano_e30 napisa/a:
MAJSU napisa/a:
Ogólnie nie widziałem jeszcze chipa który by coś dodawał w M20.
Chyba jedyne co daje taki chip to przesunięcie odcinki
Chip daje przyrost odczuwalny w Dieslu lub uturbionej benzynie...alpina robila chipy?????od kiedy...ktora firma wogoole robi chipy???
Alpina tak jak i inni porzadnei tunerzy "dopasowuja" mapy wrtyskow itp....co potocznie jest zwane "CHIP"em.Ale niezapominajmy ze jest to robione aby zgrac graty ktore sa zmienione w silniku : walki,barany,dolot itp.
SAM CHIP to popierwsze mit i bzdura, po drogie Gowno wielkie da !
_________________ I Drive Like a Devil......I Feel Like a God...I Die Like a Hero
....i znow powrot do m52b28
Zycie jest zbyt krotkie zeby jezdzic Dieslem
Ostatnio zmieniony przez 528_driver 2009-02-18, 15:41, w caoci zmieniany 1 raz
W M20B25 mam chip Kerschera http://www.kerscher-motoren.de/ który niby daje + 13 PS i 9NM i kosztuje 400 ojro Ciekawy jestem co zmieni bo za taki hajs to chyba coś musi dawać Hamownia jak zwykle prawdę powie.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-02-18, 19:01, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 5 razy Doczy: 06 Mar 2007 Skd: Essen (Rzesza)
Wysany: 2009-02-18, 21:29
slawo napisa/a:
kazdy wierzy w co chce
kilka auto uwierzylo po sparingu ze mna ze jednak cos to daje
taa tylko ty masz dlubniety motor...nie zapominaj o tym
_________________ I Drive Like a Devil......I Feel Like a God...I Die Like a Hero
....i znow powrot do m52b28
Zycie jest zbyt krotkie zeby jezdzic Dieslem