Witam!
Mam maly problem elektrycznymi szybami, pare miesiecy temu sprowadzilem moja niunie no i po pozniejszych ogledzinach okazalo sie, ze miala ona zakladane el. szybki. Na moje nieszczescie bylo to zrobine bardzo spartansko, szybki byly podlaczone do popielniczki a o wykonaniu instalacji eletrycznej juz nie wspomne, moze ktos zakladal elektryke i zasugeruje do czego mozna by sie podpiac. W chwili obecnej podpiolem pod el. lusterka ale szybki dzialaja dopiero po zaplonie i tu pojawia sie moje drugie pytanie jak jest orginalnie po zaplonie, czy po przekreceniu raz kluczyka tak jak dziala radio?
Witam ! "Dorabiałem" u siebie "elektryczne" szyby.Powinny działać dopiero po włączeniu zapłonu ze względu na dość duży prąd jaki pobierają.Zasilanie powinno być zrobione z bezpiecznika nr 17 ( 30 A ).Odpowiadający mu zacisk jest na kostce (dużej) pod kierownicą z lewej strony (oznaczony jako x2 ).Zasila go przekaźnik K5.Jak go nie masz trzeba tam go włożyć.Najlepiej zacisk ten sprawdź "kontrolką" 12 V , po włączeniu zapłonu.Na razie tyle , PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
w niezbedniku technicznym masz schematy elektryczne i tam między innymi jest schemat el. szybek. zerknij sobie jak tam to jest podłączone i powinienes dac sobie rade
Umnie jest tak jak napisał Henry, czyli szybki startują dopiero po zapłonie.
Ale działają też gdy są otwarte drzwi, czyt. świeci się światło wewnętrzne. Taki stan rzeczy zupełnie mi odpowiada. Żeby zamknąć szybki na postoju nie muszę grzebać sie z kluczykiem, otwieram drzwi i po kłopocie
_________________ Raz się żyje, a co to za życie bez BEEMKI...
Jawor [Usunity]
Wysany: 2005-05-17, 07:28
jeśli masz juz elektryczne szybki jako tako założone, a chcesz tylko podpiąć odpowiednie przewody to radze jechać do elektryka samochodowego...takiego co zaklada szyby, alarmy,nie powinin wziąść więcej niż 50zł a masz wtedy pewność ( no zalezy jak sie kiedyś naogladałem programu "Usterka") że nic sie nie spali...a po co ci to.