Wysany: 2009-02-28, 15:51 sterownik silnika M43 1.8
Witam wszystkich , sprawa wygląda następująco . W mojej e36 z motorkiem m43 1.8 z 96roku padło immo , rozkodował się kluczyk nie wiedzieć czemu . Oddałem sterownik silnika , EWS i kluczyk do elektryka który się zajmuje takimi rzeczami ale coś nie bardzo sobie może z tym poradzić .
Mam pytanie czy można zastąpić mój sterownik 0 261 203 661 jakimś innym bez immobilizera . Czy może wszystkie m43 miały już immo i nie mam szansy odpalić auta bez tego ?
Proszę o pomoc , bo auto mi juz prawie miesiąc stoi ...
Troszkę mi to rozjaśniło sprawę , choć nie do końca . Interesuje mnie właśnie jakiś sterownik bez immo ( jakie on ma numery ) i czy będzie działał w moim autku zważająć na to , że u mnie motor jest z 96 a te bez immo były do 94 .
Wiem , że z 96 roku jest pare różnic w osprzęcie w stosunku do tych starszych m43 .
Na allegro to ciężko się dowiedzieć czy te sterowniki są z immo czy bez . Ci ludzie albo wciskają kit albo się nie znają na rzeczy a handlują częsćiami .
Bo kupno samego sterownika taniej wyjdzie oczywiście niż całego kompletu , o to mi chodzi
Ostatnio zmieniony przez slawo79 2009-02-28, 17:21, w caoci zmieniany 1 raz
Na sterowniku bez immo samochód nie odpali. Potrzebujesz sterownik o takim samym numerze (0261203661 - wszystkie miały immo) i zmienić eprom.
W 318i M43, przed 1996 rokiem, był montowany sterownik 0261203277. Były z immo i bez immo. Softy 1267357948 oraz 1267357982 były bez immo, a z immo 1267358592. (Soft to numer na oryginalnym epromie-chipie).
Ale sterownik, centralka EWS Ci się uszkodziły? Czy po prostu się rozkodował EWS? Jeśli się tylko rozkodował, to poszukaj "normalnego" elektronika z GT1 (INPA też wystarczy) i zsynchronizuj EWS. Nie potrzeba kupować wtedy sterownika lub całego kompletu z centralką.
Rozkodował się kluczyk , a nawet dwa . Troche dziwna sprawa , bo mam dwa kluczyki . Któregoś pięknego dnia auto mi nie odpaliło . Udało się uruchomienie drugim kluczykiem , ale nie cieszyłem się za długo jazdą bo po trzech dniach stało się to samo z drugim kluczykiem , a więcej kluczyków już nie mam . zawsze po włożeniu kluczyka słychać było włączający się przekaźnik w centralce ews . Po tym jak padło to nic nie reagowało .
Nie wiem na jakim sprzęcie pracuje gość któremu to oddałem .
Ale widzę , że nie może sobie za bardzo z tym poradzić . Ostatnio powiedział , że zsynchronizował centralke ews z kluczykiem i ona normalnie puszcza , przeaźnik też (ten który odcina rozrusznik ) , ale stwierdził , że DME nie odblokowywuje się ...
Powiedział , żebym jeszcze poczekał ... będzie jeszcze próbował nad tym posiedzieć . nio ale ten sprzet u niego już dwa tygodnie leży , więc wychodzi na to , że nie bardzo sobie może z tym poradzić .
Czyli mam jakiegoś innego fachowca poszukać ? Za to co miał zrobić powiedział mi coś ok 300zl
Ostatnio zmieniony przez slawo79 2009-02-28, 23:07, w caoci zmieniany 2 razy
Ten mój elektronik też miał początkowo ususąć immo z tego sterownika ale jak się do niego dobrał to stwierdził , że w tym modelu sterownika nie da się go ominąć . Kazał wtedy przywieźć reszte czyli ews i kluczyk , że przywróci to do stanu pierwotnego .
Czy to kontakt do Ciebie czy bezpośrednio do tego elektronika ?
A może ktoś zna fachowca od takich rzeczy gdzieś w mojej okolicy znaczy Krakowa ?