od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem BMW e30 m40b16(+lpg)
i od samego poczatku mam problem z obrotami.
byla peknieta obudowa filtra powietrza zrobilem to i nadal to bylo to samo.
przeczyscilem krokowca i nadal nic.
poprzedniemu wlascicielowi strzelila na gazie(ma ta zapadke blokujaca wystzraly).
powymienialem przewody gumowe od cisnienia i tu dziwna rzecz zlapala obroty na gazie ale skacza, na benzynnie natomiast rosna do ok.3000 i spadaja do minimum koniecznego do uruchomienia i tak caly czas.
Niemam bladego pojecia co to moze byc i wyczerpaly mi sie juz pomysly.
Czy to mozliwe ze krokowiec nawalil?? czy cos innego??
Dodam ze silnik jak na swoj przebieg jest w dobrej kondycji...
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
sorki ze sie wepne w temat ale nie chce zakladac nowego:
otoz auto wkreca sie na obroty (samo) trzyma raz 1800-2000 czasem nawet ponad 2500 nie jest to caly czas.... tak to niekiedy potrafi normalnie i ladnie sie zachowywac a czasem wlasnie wkreca sie i tak samo trzyma obroty...
m50b20
sprawdzalem czy sie przepustnica nie zacina i wyglada ze ok, dlaczego moze samo sie wkrecac?
Kolego ponczek. Wiele jest przyczyn, ja tak miałem że falowały obroty ale u mnie okazał się wytarty wałek,ale obroty falowały od 700 - 1200 na jałowym. U ciebie może być nieszczelność np w układzie dolotowym za przepływką,sprawdź czy rura dolotowa nie jest sparciała,czy nie ciągnie lewego powietrza-taka moja sugestia. A co do krokowca to podmień z innego i zobacz jak się zachowa.Także może być czujnik położenia wału czujnik położenia przepustnicy,nawet czujnik temperatury. W m40 to temat rzeka
Jaqub- U ciebie może być krokowy bo jak ja podmieniłem to właśnie świrował od czasu do czasu i ja mu luz a on na 2000 wskakiwał i trzymał albo falował .Ale co to było u mnie a co może być u ciebie??
_________________ Silnik Stroker juz poskładany ...tylko jeszcze kilka dni
Ostatnio zmieniony przez DjAquaz 2009-02-17, 16:52, w caoci zmieniany 2 razy
żółty: raczej uszczelki tam sa bynajmniej przy dolocie bo mialem okazje juz caly rozebrac. czujnik przepustnicy zmienilem wogole zaczela lapac obroty bo na orginalnym gasla odrazu.
ta guma mogla przy wystrzale popekac. krokowiec od 1.8 albo 2.0 bedzie dzialal w tym modelu??
co sie stanie jak zaloze od 2.0 przeplywke??
Ostatnio zmieniony przez ponczek 2009-02-17, 19:00, w caoci zmieniany 1 raz
a u mnie nie chce sie odpalac, kreci strasznie dlugo i dopiero po kilkunastu probach (i to nie zawsze) odpala, jak juz odpali to nie chodzi na wszystkich garach, pozniej jak zlapie troche temperaturyi sie przycisnie gaz pod 2tys obr to zaczyna sama trzymac takie obroty... swiece zmienilem (myslalem ze chetniej bedzie palic) a tu nic... jutro jest umowiona diagnostyka (przyjedzie bo auto raczej nie jezdzace )
aha no to poprzednik zrobil blad bo ten krokowiec jest z 1.8 ale ten sam rocznik i model, bynajmniej tak twierdzil
moze ktos ma m40z lipca 89roku i moze mi podac numer silniczka krokowego?? to sobie wyszukam taki...
jutro na praktykach zobacze sobie dokladnie dolot.
aha a gdzie moge znalezdz czujnik temperatury tak wogole bo podobno jest odlaczony gdyz zawyzal jak twierdzil poprzedni wlasciciel
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
nie chce mi sie drugiego tematu pisac to jeszcze sie zapytam o cos:
nie mam obrotka i do inspekcji nie ma podlaczonych zadnych kabli, te modele maja opcje podlaczenia inspekcji i obrotomierza czy trzeba cos przerabiac?? przeszukalem forum ale nie znalazlem odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez ponczek 2009-02-17, 20:21, w caoci zmieniany 1 raz
www.realoem.com www.bmwfans.info
na tych 2 stronkach znajdziesz gdzie masz czujnik temperatury, jaki ma być numer krokowca i wszystko inne w temacie części i ich ceny
działaj i powodzenia
co do obrotomierza to z tego co pamiętam wystarczy podpiąć licznik z obrotomierzem, byleby od 4 cylindrów tak jak masz teraz
do checka w podsufitce nie dochodzą żadne kable??
u mnie sytuacja sie wyjasnila:
zalewalo niemilosiernie silnik i odpalal (po dlugim kreceniu) tylko za gazem w podlodze...
po podlaczeniu komputera:
czujnik temperatury wody, labda, wtryski wszystkie (bo emulacja na lpg)
i tak wymienilem czujnik i jak reka odjal... co do lamby nie mam na razie czasu (jakie wogle sa objawy ze lambda padla (m50b20 MS40 siemens)?
i tak lzejszy o 50pln za diagnostyke i 138pln za czujnik moge jezdzic autem i nie bedzie musialo spedzic reszty zycia w pokrzywach
kolego center , a w ktorym miejscu to sie rozbiera bo kurcza nie bardzo wiem a niechcialem rozebrac tego, a pozniej zeby mi sie cos oberwalo jak to mialem w przypadku astry po rozebraniu podsufitki.
[ Dodano: 2009-02-20, 15:39 ]
no wiec rozebralem podsufitke i znalazlem tam caly mechanizm szyberdachu:( i zadnych kabelkow. otworzylem schowek i ukazal mi sie JAKIS KOMPUTER sadze ze to jednostka sterujaca silnika.
i nadal pozostaje problem jak podlaczyc inspekcje
jakiś komputer w schowku to komp sterowania silnika tak jak piszesz
możesz pstryknąć fotki tego o co Ci chodzi bo się chyba nie dogadamy
check to to co masz na górze z czerwonymi lampkami informującymi o przepalonych żarówkach, hamulcu ręcznym itd
inspekcja to to pod licznikiem, które im dłużej jeździsz tym zapełnia się najpierw zielonymi, później żółtymi a na końcu czerwonymi lampkami i informuje o konieczności wymiany oleju..
pozdrawiam
inspekcja to to pod licznikiem, które im dłużej jeździsz tym zapełnia się najpierw zielonymi, później żółtymi a na końcu czerwonymi lampkami i informuje o konieczności wymiany oleju..
--------------------
wlasnie o to mi chodzi jak to podlaczyc?????
-zeby dzialalo, bo z tego co sie orientuje to raczej musi dzialac no chyba ze m40 tego nie posiadalo
-
tu jest przedstawione o co chodzi;p
(licznik skopiowany jest z allegro, poniewaz niemam czasu rozbierac mojej bawarii)
[ Dodano: 2009-03-01, 02:13 ]
panowie ktos cos podpowie|??
Ostatnio zmieniony przez ponczek 2009-02-25, 21:42, w caoci zmieniany 1 raz